Πώς το ThreatIntelligence μπορεί να υποστηρίξει το RiskManagement και να ενισχύσει την πρόληψη

Υπό το πρίσμα των αυξανόμενων απειλών στην κυβερνοασφάλεια τα τελευταία χρόνια, η απλή άμυνα έναντι των εξελιγμένων επιθέσεων και ο εντοπισμός τους δεν αρκεί πλέον. Οι οργανισμοί πρέπει να είναι προληπτικοί και να αποτρέπουν τις επιθέσεις έγκαιρα, εντοπίζοντας πιθανές απειλές και έχοντας διαρκή επίγνωση τυχόν ευπαθειών που μπορεί να υπάρχουν στην υποδομή και τα συστήματά τους. Καθώς τα μέρη της πληροφορικής κάθε οργανισμού εξελίσσονται για να ανταποκρίνονται στις επιχειρησιακές ανάγκες —όπως η επέκταση βάσεων δεδομένων, οι δυνατότητες αποθήκευσης και πρόσβασης, οι τύποι δεδομένων, τα πρότυπα χρήσης και οι άδειες πρόσβασης— η υποδομή ασφαλείας πρέπει επίσης να ενημερώνεται συνεχώς και να ρυθμίζεται ώστε να συμφωνεί με τα πιο πρόσφατα μέτρα προστασίας.

Η συνεργασία μεταξύ του Threat Intelligence (TI) και του Risk Management υπόσχεται να παρέχει στους οργανισμούς αποδοτική προστασία από έξυπνες και εξαιρετικά προσαρμοστικές απειλές. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται Risk Management Ενημερωμένη από το Threat Intelligenece και συνδυάζει τις πληροφορίες που φιλτράρονται μέσω τεχνικών TI με τις λειτουργίες που αφορούν τη διαχείριση κινδύνου.

Πώς Λειτουργεί το Risk Management με το Threat Intelligence;

Στο συλλογικό Risk Management ενήμερο με Threat Intelligence, δύο ομάδες συνεργάζονται: η μία επικεντρώνεται στην κατανόηση του τοπίου της απειλής και στον εντοπισμό των συγκεκριμένων τρωτών σημείων ενός οργανισμού, ενώ η άλλη επικεντρώνεται στον εντοπισμό κρίσιμων σημείων της υποδομής και σημείων πρόσβασης που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία.

Παρά το διαφορετικό υπόβαθρο εκπαίδευσης, οι ειδικοί από κάθε ομάδα μπορούν να αξιοποιήσουν τις αλληλοσυμπληρούμενες γνώσεις τους για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με την συνεργασία, προσφέρουν στον οργανισμό γνώσεις υψηλής ποιότητας και ευφυΐα με δυνατότητα δράσης, ενισχύοντας την άμυνά του έναντι των απειλών.

Το τοπίο απειλών στον κυβερνοχώρο εξελίσσεται συνεχώς, καθώς οι κακόβουλοι φορείς αναζητούν νέες μεθόδους για να παρακάμψουν τα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας. Επιπλέον, οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν μια άνιση μάχη στην ασφάλεια και πρέπει να διαχειρίζονται προσεκτικά διάφορα σημεία πρόσβασης και τρωτά σημεία. Οι εισβολείς έχουν την ελευθερία να είναι δημιουργικοί ενώ πολλοί επιτιθέμενοι μπορούν να στοχεύσουν έναν οργανισμό ταυτόχρονα. Αυτή η ανισορροπία υπογραμμίζει την ανάγκη για τους οργανισμούς να έχουν ολοκληρωμένη κάλυψη ασφαλείας.

Με το Threat Intelligence σε συνδυασμό με το Risk Management, το TI βοηθά στον εντοπισμό της φύσης των απειλών και των τρωτών σημείων του οργανισμού. Αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν στους ειδικούς του κέντρου λειτουργιών ασφαλείας (SOC) να αναπτύξουν κατάλληλες λύσεις ασφαλείας προσαρμοσμένες για κάθε οργανισμό. Οι εμπειρογνώμονες διαχείρισης κινδύνων πρέπει να αναπτύξουν ένα σχέδιο που να προσδιορίζει τα περιουσιακά στοιχεία πληροφορικής που πρέπει να προστατευτούν αλλά και τον τρόπο . Η διαχείριση κινδύνων λαμβάνει τις πληροφορίες που φιλτράρονται από την TI ομάδα και τις διαμορφώνει με τη βοήθεια των διαδικασιών :

FRAME: Θέτει το πλαίσιο για αποφάσεις που βασίζονται στον κίνδυνο και θέτει τη βασική στρατηγική για την εκτέλεση σε συνδυασμό με το TI για την κατανόηση της κατεύθυνσης και των λειτουργιών που οδηγούν στη διαχείριση κινδύνου.

ASSESS : Η διαδικασία ανάλυσης και προσδιορισμού του επιπέδου κινδύνου για τον οργανισμό και μόχλευσης TI για την τοποθέτηση των υφιστάμενων τρωτών σημείων του οργανισμού έναντι των εντοπισμένων απειλών.

RESPOND : Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν μετά τον εντοπισμό των κινδύνων . Στη συνέχεια, το TI θα χρησιμοποιηθεί για την εξασφάλιση καλής επικοινωνίας μεταξύ της ανάλυσης απειλών και των διαχειριστών κινδύνου για τον συντονισμό των προσπαθειών απόκρισης.

MONITOR : Βοηθά στην επαλήθευση εάν οι ενέργειες που λαμβάνονται είναι αποτελεσματικές και πώς επηρεάζουν την αξιολόγηση κινδύνου. Στη συνέχεια, το TI θα βοηθήσει στην ευθυγράμμιση αυτών των προσπαθειών με τις υπάρχουσες απειλές και θα διατηρήσει σχετικές τις αποφάσεις για την ασφάλεια.

Όταν οι ομάδες πληροφοριών απειλών και διαχείρισης κινδύνου δεν συνεργάζονται

Αντιμέτωποι με τις μοναδικές προκλήσεις των απειλών στον κυβερνοχώρο, πολλοί οργανισμοί βρήκαν το δρόμο τους στον τομέα της ασφάλειας και δημιούργησαν ομάδες εμπειρογνωμόνων που έχουν μάθει την δουλειά, έχουν προσαρμοστεί και εκπαιδεύονται ενώ αντιμετωπίζουν κάθε τύπο επίθεσης. Η καινοτομία των απειλών έχει κάνει τους οργανισμούς να αντιδρούν διαφορετικά, με κάποιους να δημιουργούν ομάδες διαχείρισης κινδύνου και άλλους να βασίζονται στο Threat Intelligence και να συλλέγουν πληροφορίες. Οι δύο έχουν εξελιχθεί ως δύο παραδοσιακά διαφορετικοί κλάδοι. Ωστόσο, τελευταία, με τη συνδυασμένη προσπάθεια αυτοματοποίησης όσο το δυνατόν περισσότερων εργασιών ασφαλείας και καινοτόμων προγραμμάτων που είναι χρήσιμα και στους δύο τομείς, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις ομοιότητές τους και στο πώς μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα.

Αυτές οι διαφορές στην προσέγγιση οδήγησαν σε διαφορετικά λεξικά και μια συνολική εντύπωση ότι οι εργασίες τους είναι πολύ διαφορετικές. Επομένως, αυτό που μια ομάδα διαχείρισης κινδύνων θα αποκαλούσε εγγενή αξιολόγηση κινδύνου, μια ομάδα Threat Intelligence  θα συμπεριλάμβανε ως ενότητες στις Απαιτήσεις Πληροφοριών της. Και οι δύο αναφέρονται στην εύρεση τρωτών σημείων και στη διαχείριση ενημερώσεων κώδικα, μεταξύ άλλων. Ένας οργανισμός και με τις δύο ομάδες θα επιτύγχανε τον διπλασιασμό των πόρων που επικεντρώνονται στην απόδοση του ίδιου αποτελέσματος, αλλά από μια ελαφρώς διαφορετική προοπτική. Θα ήταν χάσιμο χρόνου και τεχνογνωσίας προσωπικού εάν δούλευαν ασυντόνιστα.

Επικοινωνία και συντονισμός για το καλύτερο αποτέλεσμα ασφάλειας

Η συνεργασία είναι πάντα πιο περίπλοκη. Όχι μόνο τα μέλη της ομάδας έχουν επιφορτιστεί να προσπαθούν να ταιριάξουν ένας προς έναν τις προθέσεις των παραγόντων απειλής, αλλά πρέπει επίσης να συντονίσουν ένα διαφορετικό τμήμα. Αλλά έτσι θα μπορούσε να λειτουργήσει για το καλύτερο:

  • Οι επαγγελματίες από οποιαδήποτε ομάδα δεν πρέπει να απορροφούν τη γνώση ή την ταυτότητα των άλλων μελών της ομάδας, αλλά κατανοώντας τις διαδικασίες και τις δραστηριότητές τους, μπορεί να καταλάβουν καλύτερα πού επικαλύπτονται και πού αλληλοσυμπληρώνονται. Με αποτέλεσμα μια πιο ολοκληρωμένη συνολική διαδικασία ασφάλειας.
  • Με τη βοήθεια εξαιρετικά επιμελημένων πληροφοριών που προσφέρονται από εμπειρογνώμονες πληροφοριών απειλών, οι επαγγελματίες κινδύνου στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν να προσαρμόσουν την καλύτερη παράδοση προϊόντων.
  • Η συνδυασμένη γνώση αυτών των δύο ομάδων μπορεί να είναι η πιο προληπτική προσέγγιση ασφάλειας που είναι διαθέσιμη σε έναν οργανισμό, με πιο λειτουργικά μοντέλα απειλών και ανάπτυξη πιο εστιασμένων, προσαρμόσιμων και περιεκτικών βιβλίων.

Το TI εξελίσσεται δυναμικά με το τοπίο απειλών στον κυβερνοχώρο, προσφέροντας όχι απλώς ένα στιγμιότυπο της κατάστασης ασφάλειας ενός οργανισμού, αλλά μια προσαρμοστική λύση. Αυτή η ευελιξία επιτρέπει στον οργανισμό να παραμείνει θωρακισμένος και να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε αναδυόμενες και υπάρχουσες απειλές. Παράγει βελτιωμένα αποτελέσματα ασφάλειας, ενισχύει την ανθεκτικότητα και δίνει σε έναν οργανισμό τον έλεγχο των λειτουργιών του.

Ενημερωθείτε για το Threat Intelligence της Bitdefender και μείνετε θωρακισμένοι έναντι των εξελιγμένων απειλών.

Back to top Back to top