Πώς να χειρίζεστε με ασφάλεια σε μια επιχείρηση τα προσωπικά δεδομένα σε μια επιχείρηση

Πώς να χειρίζεστε με ασφάλεια τα προσωπικά δεδομένα σε μια επιχείρηση

Στην εποχή της συνεχώς εξελισσόμενης τεχνολογίας, κάθε επαγγελματική διεργασία πραγματοποιείται πλέον μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις του ανθρώπινου παράγοντα, είναι επόμενο να περιμένει κανείς σημαντικά λάθη στη διαχείριση της τεχνολογίας.

Η χρήση του επαγγελματικού υπολογιστή για προσωπικές εργασίες είναι εξαιρετικά συχνή, κι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Είναι πολύ πιθανό να αποθηκεύουν οι υπάλληλοι προσωπικά δεδομένα στον εταιρικό υπολογιστή. Οικονομικές πληροφορίες, διαπιστευτήρια προσωπικών λογαριασμών, έγγραφα και πολλά ακόμη, τα οποία απαιτούν δυνατότητα αποκλειστικής πρόσβασης από το δημιουργό τους. Τα δεδομένα αυτά αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική πτυχή κάθε εταιρείας, κι η διαρροή τους μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα. Υπάρχει, ωστόσο, ένα γενικό τρίπτυχο προστασίας, το οποίο μπορεί να αποτρέψει πιθανές εκθέσεις της εταιρείας.

Κανόνες προστασίας

Αρχικά, κάθε επιχείρηση οφείλει να γνωρίζει και να τηρεί τους κανονισμούς προστασίας που επιβάλει η χώρα της. Με την άνοδο των επιθέσεων του κυβερνοχώρου, ο αριθμός των κρατών που αυστηροποιεί τους κανονισμούς αποθήκευσης, επεξεργασίας και συλλογής δεδομένων είναι μεγάλος. Για παράδειγμα, οι εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υποχρεούνται από το νόμο να διατηρούν ενημερωμένα λογιστικά αρχεία για επτά χρόνια. Στη Σιγκαπούρη, αντίστοιχα, οι νόμοι περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της επιχειρηματικότητας. Έτσι, ενισχύεται την καινοτομία στη διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής του ατόμου.

Πέραν από τους κανόνες του κάθε κράτους, υπάρχουν ορισμένοι κανονισμοί που οφείλει να θέσει κάθε εταιρεία, αν επιθυμεί να αποφύγει πιθανές διαρροές δεδομένων. Ιδιαίτερα σημαντική πρακτική για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων αποτελεί η πολιτική αρχιτεκτονικής μηδενικής εμπιστοσύνηςZero Trust Architecture. Σύμφωνα με αυτήν, ο αριθμός των υπαλλήλων που έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα εταιρικά δεδομένα περιορίζεται, σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη,ενώ θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένο ποιοι έχουν πρόσβαση πού και τι ενέργειες επιτρέπεται να κάνουν. Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται με Data Classification μέσω εργαλείων DLP. Οι περισσότερες παραβιάσεις εταιρειών γίνονται με την συμμετοχή  εσωτερικών παραγόντων,εκούσια ή ακούσια,  οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα απ’ ότι πρέπει. Περιορίζοντας τα σημεία πρόσβασης των εργαζομένων Περιορίζεται το ρίσκο και διατηρείται ελεγχόμενο.

Στρατηγικές ασφαλείας

Κάθε εταιρεία οφείλει να δημιουργεί το δικό της πρότυπο ασφαλείας, το οποίο καλύπτει όλες τις πιθανές απειλές που επηρεάζουν τις εργασίες, σύμφωνα και με τα πλαίσια ασφαλείας που θα πρέπει να ακολουθεί, βάσει κανονισμών. Για παράδειγμα, μια εταιρεία η οποία προσλαμβάνει πολλούς προσωρινούς υπαλλήλους ίσως να επωφεληθεί από την οριοθέτηση ενός ξεχωριστού πρωτοκόλλου ασφαλείας, το οποίο θα αφορά αποκλειστικά εκείνους. Λαμβάνοντας υπόψη το χρονικό περιθώριο της πρόσληψης, ίσως είναι θεμιτό να δημιουργηθεί ένα πρωτόκολλο που δίνει πρόσβαση στα δεδομένα της εταιρείας αποκλειστικά για αυτό το διάστημα, κι όχι περισσότερο.

Ωστόσο, ακόμα κι αν όλα πάνε καλά, και τα πρωτόκολλα ασφαλείας τηρηθούν κατά γράμμα, υπάρχει πάντοτε μια πιθανότητα απώλειας δεδομένων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει μια στρατηγική ανάκαμψης. Αυτή μπορεί να λάβει τη μορφή οδηγιών, τις οποίες πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε υπάλληλος σε περίπτωση οποιουδήποτε συμβάντος. Eίναι πάντοτε χρήσιμο για μια επιχείρηση να διαθέτει ορισμένες προκαθορισμένες διεργασίες τις οποίες θα πραγματοποιήσει σε περίπτωση διαρροής. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ή την επικοινωνία με εξωτερικές υπηρεσίες.

Κατάλληλο λογισμικό προστασίας

Παρά τις σημαντικές ενέργειες που μπορεί να πραγματοποιήσει μια εταιρεία εφαρμόζοντας διάφορα πλαίσια, προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία των δεδομένων της, καταλυτικής σημασίας παραμένει η εύρεση ενός κατάλληλου λογισμικού προστασίας. Αυτό θα πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες της εκάστοτε εταιρείας, καθώς και να είναι σε θέση να εκτελέσει τις λειτουργίες  που απαιτούνται. Κι ενώ το DLP είναι το κατάλληλο εργαλείο για την αποτροπή διαρροής πληροφοριών από μέσα προς τα έξω, το Endpoint Security είναι το απαραίτητο εργαλείο αποτροπής μη εξουσιοδοτημένης εισόδου ή υποκλοπής στοιχείων από έξω προς τα μέσα.

Η θωράκιση της υποδομής, η εύκολη εφαρμογή πολιτικών ανά ομάδα χρηστών και η κεντρική διαχείριση, βοηθούν τις ομάδες ασφαλείας να περιορίσουν την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, θωρακίζοντας την υποδομή και καλύπτοντας τα κενά ασφαλείας.

Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας για κάθε ανάγκη των επιχειρήσεων. Η πολυβραβευμένη πλατφόρμα GravityZone προσφέρει ευκολίες διαχείρισης όπως Device Control, Application Control, Content Control κ.α., αλλά και πολυεπίπεδους μηχανισμούς ασφαλείας για Θωράκιση- Πρόληψη-Εντοπισμό και Απόκριση, ενώ με την προσθήκη των addons Patch Management και Full Disk Encryption, διασφαλίζετε την αυτοματοποίηση της κάλυψης των κενών ασφαλείας που μπορούν να αποτελέσουν είσοδο μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης, αλλά και την διαχείριση κλειδώματος των δίσκων, ώστε να μην διαρεύσουν τα δεδομένα σας αν η συσκευή βρεθεί σε λάθος χέρια.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top