Πώς να αντιμετωπίσεις έναν ιό στον Facebook λογαριασμό σου

Το Facebook, είναι μία δωρεάν εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της οποίας, οι χρήστες επικοινωνούν μεταξύ τους και μοιράζονται υλικό. Είναι από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές παγκοσμίως και ο αριθμός των χρηστών του, ολοένα και αυξάνεται. Πιο συγκεκριμένα, το 2020, το Facebook σημείωσε 2,85 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες και έγινε η έβδομη πιο χρησιμοποιούμενη ιστοσελίδα παγκοσμίως.

Δυστυχώς όμως, η τεράστια δημοτικότητα της εφαρμογής, την καθιστά επιρρεπή σε ιούς, που έχουν ως στόχο να βλάψουν τους λογαριασμούς των χρηστών.

Τι είναι όμως ένας ιός;

Ο ιός είναι ένα κακόβουλο λογισμικό, το οποίο μπορεί να έχει τη μορφή μιας επιβλαβούς εφαρμογής ή ενός αρχείου. Σκοπός ενός ιού, είναι να αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή σας ή σε ένα λογαριασμό σας στο διαδίκτυο. Στη δεύτερη κατηγορία, υπάγεται ο ιός που εντοπίζεται σε ένα λογαριασμό του Facebook. Από τη στιγμή που ένας ιός έχει μολύνει ένα λογαριασμό, μπορεί να συλλέγει πληροφορίες ή να εκτελεί ανεπιθύμητες ενέργειες σε αυτόν.

Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι ο λογαριασμός μου στο Facebook έχει μολυνθεί από έναν ιό;

Εάν παρατηρήσετε ύποπτη δραστηριότητα στο λογαριασμό σας στο Facebook, θα πρέπει να είστε υποψιασμένοι, ότι ίσως κολλήσατε έναν ιό. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι:

  • Ο λογαριασμός σας δημοσιεύει ΄΄μόνος του΄΄ περιεχόμενο spam ή στέλνει ανεπιθύμητα μηνύματα, στους φίλους σας στο Facebook.
  • Στο ιστορικό του λογαριασμού σας, εμφανίζονται περίεργες ή ύποπτες τοποθεσίες σύνδεσης, οι οποίες δε συνάδουν με τη δική σας δραστηριότητα.
  • Στο αρχείο δραστηριοτήτων σας, βλέπετε μηνύματα τα οποία ποτέ δεν είχατε στείλει ή δημοσιεύσεις τις οποίες δεν είχατε αναρτήσει.

Πως να αντιμετωπίσω έναν ιό στο Facebook λογαριασμό μου;

Από τη στιγμή που αντιληφθείτε ότι έχετε κολλήσει έναν ιό, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

  1. Αλλάξτε το password σας: Εφόσον είστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας στο Facebook, μπορείτε να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Πατήστε το βελάκι πάνω δεξιά. Επιλέξτε «Ρυθμίσεις και απόρρητο» και πατήστε «Ρυθμίσεις». Έπειτα επιλέξτε «Ασφάλεια και σύνδεση». Στην ενότητα «Σύνδεση» σας δίνεται η δυνατότητα να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας.
  2. Κρατήστε ενήμερους τους φίλους σας: Ενημερώστε τους φίλους σας στο Facebook, ότι έχετε κολλήσει ιό και να μην ανοίξουν οποιοδήποτε μήνυμα λάβουν από εσάς.
  3. Αναβαθμίστε τον browser σας: Το Facebook, συνιστά την αναβάθμιση του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιείτε, καθώς οι τρέχουσες εκδόσεις διαθέτουν ενσωματωμένη προστασία.
  4. Διαγράψτε ύποπτα αρχεία: Πιο συγκεκριμένα, ελέγξτε τα πρόσθετα που κατεβάσατε και εγκαταστήσατε στον browser σας. Εάν κάποιο από αυτά, κατέβηκε την ίδια χρονική στιγμή που κολλήσατε τον ιό, ίσως να έχει αυτό την ευθύνη.
  5. Χρησιμοποιήστε ένα καλό antivirus: Πραγματοποιήστε μία πλήρη σάρωση του συστήματός σας, με τη χρήση ενός antivirus, για να εντοπίσετε και να εξαλείψετε τον ιό.

Επιλέξτε το πακέτο Total Security της Βitdefender, την πιο καινοτόμα τεχνολογία που προβλέπει, προλαμβάνει και ανιχνεύει όλες τις απειλές στον κυβερνοχώρο. Κρατά τη συσκευή σας ασφαλή από πιθανές απειλές και φροντίζει για το απόρρητο των προσωπικών σας πληροφοριών. Κατεβάστε δωρεάν τη δοκιμαστική έκδοση των 30 ημερών.

 

Back to top Back to top