Τι είναι τα worms και πως μπορούμε να προστατευτούμε

Ένας ιός τύπου worm υπολογιστή είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που διαδίδει αντίγραφα του εαυτού του από υπολογιστή σε υπολογιστή. Ένα σκουλήκι μπορεί να αναπαραχθεί χωρίς καμία ανθρώπινη αλληλεπίδραση και δεν χρειάζεται να προσκολληθεί σε ένα πρόγραμμα λογισμικού για να προκαλέσει ζημιά.

Η βασική διαφορά μεταξύ ενός σκουληκιού υπολογιστή και ενός ιού είναι πώς ένας ιός τύπου worm μπορεί να διαδώσει αντίγραφα του εαυτού του σε μη μολυσμένες μηχανές εντελώς από μόνος του.

Πώς λειτουργούν τα worms ;

Τα worms μπορούν να μεταδοθούν μέσω τρωτών σημείων λογισμικού. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να φτάσουν ως συνημμένα σε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άμεσα μηνύματα (IMs). Μόλις ανοιχτούν, αυτά τα αρχεία παρέχουν μια σύνδεση σε μια κακόβουλη τοποθεσία Web ή κάνουν αυτόματη λήψη του ιού τύπου worm στον υπολογιστή. Μόλις εγκατασταθεί, το worm ξεκινά να δουλεύει αθόρυβα και μολύνει το μηχάνημα χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης.

Όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά worms, δεν είχαν άλλους στόχους από το να πολλαπλασιαστούν όσο το δυνατόν ευρύτερα. Οι πρώτοι hackers τα δημιούργησαν για δική τους διασκέδαση, για να επιδείξουν τις ικανότητές τους ή για να επιδείξουν κενά και ευπάθειες στα τότε λειτουργικά συστήματα.

Αν και δεν είχαν σχεδιαστεί ρητά για να το κάνουν αυτό, συχνά προκαλούσαν βλάβη ή διαταραχή ως παρενέργεια των προβλεπόμενων διαδικασιών τους. Ένα worm που διψάει για πόρους μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμα και να καταστρέψει τον κεντρικό υπολογιστή του χρησιμοποιώντας υπερβολική επεξεργαστική ισχύ, ενώ άλλα, φράζουν δίκτυα με απαιτήσεις εύρους ζώνης καθώς εξαπλώνονται.

Τελικά, οι hackers σύντομα συνειδητοποίησαν ότι τα σκουλήκια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μηχανισμοί παράδοσης για πρόσθετο κακόβουλο λογισμικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο επιπλέον κωδικός που φέρει το σκουλήκι είναι γνωστός ως “ωφέλιμο φορτίο“.

Μια κοινή στρατηγική εξοπλίζει τα σκουλήκια με ένα ωφέλιμο φορτίο που ανοίγει μια “κερκόπορτα” σε μολυσμένα μηχανήματα, επιτρέποντας στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να επιστρέψουν αργότερα για να πάρουν τον έλεγχο του συστήματος. Άλλα ωφέλιμα φορτία μπορούν να συλλέξουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, να εγκαταστήσουν ransomware ή να μετατρέψουν τα μηχανήματα-στόχους σε “ζόμπι” για χρήση σε επιθέσεις.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα worms ;

1)Εγκαθιστούμε ένα καλό antivirus
Το λογισμικό προστασίας από ιούς είναι το πρώτο προληπτικό μέτρο για την πρόληψη σκουληκιών υπολογιστών και ιών. Είναι ένα πρόγραμμα που βοηθά στην προστασία του υπολογιστή σας από ιούς, σκουλήκια, δούρειους ίππους και κακόβουλο λογισμικό. Σαρώνει κάθε αρχείο στον υπολογιστή σας και βοηθά στην πρόληψη ζημιών στο σύστημα του υπολογιστή σας. Το
antivirus της Bitdefender είναι αποδεδειγμένα πλήρως αποτελεσματικό απέναντι στα worms και σε κάθε άλλη απειλή απέναντι στον υπολογιστή σας.

2) Μην κάνετε λήψη ύποπτων συνημμένων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Όταν θα λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ένα αρχείο συνημμένου από άγνωστη προέλευση, το οποίο μπορεί να είναι ύποπτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το αρχείο συνημμένου μπορεί να περιέχει κακόβουλη δέσμη ενεργειών, οπότε εάν κατεβάσετε και ανοίξετε το αρχείο, τότε το κακόβουλο λογισμικό θα εκτελεστεί και θα μολύνει στον υπολογιστή σας.

Επίσης, κάθε φορά που κατεβάζετε ένα συνημμένο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με επέκταση .exe, vbs, shs, pif, cmd, υπάρχει πιθανότητα να μολύνετε με worm τον υπολογιστή σας. Aυτοί οι τύποι επεκτάσεων δεν χρησιμοποιούνται ποτέ σε κανονικά συνημμένα αρχεία, αλλά χρησιμοποιούνται συχνά από worm. Ορισμένα άλλα συνημμένα μπορεί να περιέχουν έναν εκτελέσιμο κώδικα με διπλή επέκταση, όπως γεια.doc.exe ή όνομα.txt.vbs και αν ανοίξετε τέτοιου είδους αρχεία, τότε ο ιός θα μολύνει στο σύστημά σας.

3) Ποτέ μην κατεβάζετε λογισμικό από αναξιόπιστους ιστότοπους
Οι ιοί είναι κρυμμένοι στα αρχεία ή τα προγράμματα και εισέρχονται στον υπολογιστή σας όταν κάνετε λήψη του λογισμικού, των εφαρμογών και άλλου περιεχομένου από άγνωστες τοποθεσίες. Οι ειδικοί στον κυβερνοχώρο συστήνουν να κατεβάζετε εφαρμογές και λογισμικό μόνο από αξιόπιστους ιστότοπους.

 

4) Διατηρήστε το λογισμικό σας ενημερωμένο
Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό που χρησιμοποιείτε ενημερώνεται με την πιο πρόσφατη έκδοση. Ο κύριος σκοπός της λήψης και εγκατάστασης του ενημερωμένου λογισμικού έκδοσης είναι να παραμείνετε προστατευμένοι από ιούς υπολογιστών και ιούς τύπου worm. Το λογισμικό παλιάς έκδοσης μπορεί να έχει κενά ασφαλείας στον πηγαίο κώδικα. Όταν κυκλοφορεί μια ενημερωμένη έκδοση λογισμικού, περιλαμβάνει συνήθως ενημερώσεις κώδικα για αυτούς τους τύπους τρωτών σημείων ασφαλείας.

Back to top Back to top