Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να διασφαλίσουν ότι τα email είναι ασφαλή;

Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να διασφαλίσουν ότι τα email είναι ασφαλή;

Τι είναι το Email Security;

H ασφάλεια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τις επιχειρήσεις αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό. Πρόκειται για ένα σύνολο μέτρων, τα οποία πρέπει να λαμβάνουν οι εταιρείες για να προστατεύσουν τα συστήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δικτύων και δεδομένων από τις σύγχρονες απειλές του κυβερνοχώρου. Η ασφάλεια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τις επιχειρήσεις αφορά μια μεγάλη κλίμακα χρηστών, με το μέγεθος της εταιρείας να παίζει καθοριστικό ρόλο στις απαιτήσεις σύνθετων, ισχυρών και κλιμακούμενων λύσεων ασφαλείας.

Η ένταξη σύγχρονων τεχνολογιών στις κακόβουλες ενέργειες, και οι συνδυαστικές επιθέσεις social engineering, έχουν καταστήσεις τις παραδοσιακές μεθόδους προστασίας των emails, ανεπαρκείς. Παράλληλα, και γι’αυτό το μέσο της ψηφιακής υποδομής, υπάρχει η ανάγκη μεγαλύτερης ορατότητας, και λύσεις black box δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Όσο περισσότερο αυξάνεται η περιπλοκότητα των επιθέσεων, τόσο περισσότερο πρέπει να παρακολουθείται το εξελισσόμενο τοπίο της κυβερνοασφάλειας. Κύριος τύπος εγκλήματος που αφορά το εταιρικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αποτελεί το Business Email Compromise (BEC). Πρόκειται για μια ιδιαίτερη μορφή απάτης, η οποία περιλαμβάνει την προσποίηση ενός αξιόπιστου ή υψηλόβαθμου εταιρικού στελέχους του οργανισμού, με τον επιτιθέμενο να προσπαθεί να εξαπατήσει τους υπαλλήλους της εταιρείας, ώστε να μοιραστούν ευαίσθητες πληροφορίες ή χρηματικά ποσά από τους εταιρικούς λογαριασμούς .

Phishing: Η Νο. 1 απειλή του Email Security

To phishing αποτελεί έναν τύπο ψηφιακής απάτης, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πρόκειται για την προσπάθεια ενός κυβερνοεπιτιθέμενου να εξαπατήσει έναν υπάλληλο της εταιρείας, έτσι ώστε να ακολουθήσει έναν υπερσύνδεσμο (link), όπου τον οδηγεί σε περιβάλλον που ζητάει να εισάγει εταιρικά δεδομένα .

Δυστυχώς, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου με την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, μπορούν πλέον να συντάσσουν αρκετά περίπλοκα και πειστικάεπικίνδυνα μηνύματα. Αυτά δεν μπορούν να διαχωριστούν εύκολα από τα ασφαλή πραγματικά μηνύματα, ειδικά αν οι χρήστες δεν είναι εκπαιδευμένοι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, με τους οποίους οι κακόβουλοι μπορούν να εξαπολύσουν μια επίθεση phishing:

  • Απάτη επαλήθευσης λογαριασμού: Πρόκειται για μια απάτη η οποία λαμβάνει τη μορφή ενός email επαλήθευσης λογαριασμού. Αυτό μπορεί να ζητά τη σύνδεση του χρήστη μέσω κάποιου link, με πρόσχημα την αποφυγή διαγραφής του λογαριασμού, την αποφυγή χρεώσεων κ.α..
  • Spear phishing: Αποτελεί μια πιο εξελιγμένη μορφή της απάτης, μέσω της οποίας οι εγκληματίες υποκλέπτουν την ταυτότητα ενός εργαζομένου της εταιρείας. Σκοπό έχουν να ξεγελάσουν υπαλλήλους και να αποσπάσουν πληροφορίες.
  • Απάτη πλαστών τιμολογίων: Οι κυβερνοεπιτιθέμενοι αποστέλλουν ψεύτικα μηνύματα, μέσω των οποίων ενημερώνουν για κάποια μη επιτυχημένη συναλλαγή η οποία πρέπει να επαναληφθεί.

Βέλτιστες πρακτικές για το Email Security

Οι απειλές του κυβερνοχώρου για τις επιχειρήσεις είναι πολυάριθμες. Τι μπορούν, λοιπόν, να κάνουν οι εταιρείες για να διασφαλίσουν την αξιοπιστία των email τους; Παρακάτω, ακολουθούν μερικές συμβουλές οι οποίες μπορούν να προσφέρουν ένα παραπάνω επίπεδο προστασίας, εάν εφαρμοστούν:

  • Ευαισθητοποίηση των υπαλλήλων: Η επιμόρφωση των εργαζομένων της επιχείρησης πάνω στις απειλές του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου λαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Αυτή η εκπαίδευση περιλαμβάνει την πλήρη κατανόηση τριών σημαντικών κανόνων. Αναγνωρίζουμε τα κυριότερα σχήματα απατών, είμαστε καχύποπτοι απέναντι σε ασυνήθιστα αιτήματα, επιβεβαιώνουμε και με άλλο μέσο πριν την μεταφορά χρημάτων και δεν ακολουθούμε ποτέ τυχαίους συνδέσμους τους οποίους λαμβάνουμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων: Με την χρήση ταυτοποίησης πολλαπλών παραγόντων, οι χρήστες  μπορούν να διασφαλίσουν την προστασία των λογαριασμών τους σε περίπτωση διαρροής των κωδικών. Εάν κάποιος κακόβουλος προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το εμπόδιο της επαλήθευσης .
  • Απαγόρευση χρήσης του επαγγελματικού λογαριασμού για προσωπικούς σκοπούς: Ακόμα κι αν φαίνεται δελεαστικό χάριν ευκολίας να χρησιμοποιήσει κανείς ένα επαγγελματικό email για προσωπικές εργασίες, αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται. Η σκιαγράφηση του προφίλ του χρήστη γίνεται πιο εύκολη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες μιας επιτυχούς επίθεσης.
  • Πρωτόκολλα ασφαλείας εταιρικού email: Τα πρωτόκολλα ασφαλείας του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούν να αποβούν εξαιρετικά χρήσιμα. Παρέχουν υψηλή προστασία στις ψηφιακές επικοινωνίες υπηρεσιών webmail και διαδικτύου. Τα πιο σημαντικά εξ αυτών αποτελούν τα Transport Layer Security, Domain Keys Identified Mail και Sender Policy Framework.
  • Ισχυροί κωδικοί πρόσβασης: Οι ισχυροί κωδικοί πρόσβασης αποτελούν το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της προστασίας οποιουδήποτε λογαριασμού. Έτσι, μπορούν να αποφευχθούν οι επιθέσεις brute-force, κατά τις οποίες οι επιτιθέμενοι προσπαθούν να μαντέψουν τους κωδικούς πρόσβασης ενός λογαριασμού. Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης πρέπει να είναι, σύνθετος, μοναδικός και να περιέχει διαφορετικούς τύπους τουλάχιστον 8 χαρακτήρων.

Συμπεράσματα

Στις μέρες μας, σχεδόν κάθε επαγγελματική δραστηριότητα περιλαμβάνει την χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτό καθιστά την προστασία του εξαιρετικά σημαντική για την ασφάλεια της εταιρείας. Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security αναγνωρίζοντας αυτήν την ανάγκη, προσφέρει  το GravityZone Security for Email. Μια ολοκληρωμένη πολυεπίπεδη λύση για κάθε επιχείρηση που θέλει αξιόπιστη και ισχυρή προστασία έναντι των σύγχρονων απειλών του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με πολυεπίπεδη σάρωση για προηγμένη ανίχνευση απειλών, οι επαγγελματικοί λογαριασμοί email χαίρουν αξεπέραστης προστασίας, ενώ οι διαχειριστές έχουν τον πλήρη έλεγχο μέσω της cloud κονσόλας GravityZone.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top