Προβλέψεις για τις παγκόσμιες τάσεις στη ψηφιακή ασφάλεια το 2023

Προβλέψεις για τις παγκόσμιες τάσεις στη ψηφιακή ασφάλεια το 2023

Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την κυβερνοασφάλεια. Διαπιστώθηκε μια αύξηση της τάξεως 28% στις κυβερνοεπιθέσεις σε τομείς της βιομηχανίας. Κάποια παραδείγματα από το 2022 είναι τα εξής: 1) Η συμμορία ransomware Conti απείλησε την κυβέρνηση της Costa Rica, 2) ομάδες διαρκών απειλών συνέχισαν να αναπτύσσουν εξελιγμένα εργαλεία ικανά να νικήσουν και τις καλύτερες άμυνες, 3) αύξηση επιθέσεων σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και 4) κλείσιμο των γραφείων γνωστής εφημερίδας λόγω επίθεσης ransomware.

Οι προβλέψεις για τη ψηφιακή ασφάλεια του 2023 έγιναν με βάση τα δείγματα του 2022 και θα τις αναλύσουμε παρακάτω.

 

Οι προβλέψεις στη ψηφιακή ασφάλεια το 2023

Περισσότερα τρωτά σημεία. Οι hackers στοχεύουν και εκμεταλλεύονται, κυρίως, διαθέσιμες ευπάθειες των πλατφορμών όπως είναι η ελαττωματική πιστοποίηση ταυτότητας, η έλλειψη προστασίας κατά τη μεταφορά δεδομένων και η ελλειμματική διαμόρφωση του cloud. Για την αντιμετώπισή τους και την προστασία του χρήστη πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας συσκευών Internet of Things και της κοινότητας infosec. Οι κατασκευαστές συσκευών πρέπει να παρατηρούν και επιδιορθώνουν οποιεσδήποτε ευπάθειες. Επίσης, θεωρείται πως ο αργός μετριασμός δεν προβλέπεται να βελτιωθεί σύντομα εάν οι κυβερνήσεις δεν εφαρμόσουν κανονισμούς όπως είναι το Internet of Things Cybersecurity Improvement Act του 2020 στις ΗΠΑ.

Επιμονή ransomware. To 2022 τα συστήματα της Microsoft Windows αντιμετώπισαν προβλήματα από το ransomware. Οι ομάδες ransomware έχουν προσαρμοστεί και έχουν αλλάξει την γλώσσα προγραμματισμού του κώδικά τους. Το 2023, οι συγκεκριμένες συμμορίες θα αναζητήσουν νέες τεχνολογικες λύσεις και το κακόβουλο λογισμικό που είναι γραμμένο σε αντισυμβατικές γλώσσες θα συνεχίσει να αυξάνεται. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται ακόμα πιο δύσκολος ο εντοπισμός τους και θα στοχεύουν μεγαλύτερο αριθμό χρηστών.

Περισσότερα κακόβουλα λογισμικά και phishing. Οι hacker θα συνεχίσουν και το 2023 να αναπτύσσουν κακόβουλα λογισμικά μέσω μηνυμάτων που στόχο θα έχουν την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων. Έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις σε ομάδες που υποστηρίζονται από το κράτος. Οι συγκεκριμένες επιθέσεις γίνονται από διάφορες κοινωνικές ομάδες. Υποστηρίζεται ότι και το 2023 θα συνεχίσουν αυτές οι επιθέσεις σε μεγαλύτερα ποσοστά. Κύριος στόχος των επιθέσεων αυτών είναι και θα συνεχίσουν να είναι διάφορες πολιτικές ομάδες όπως και επιχειρήσεις.

Εξελισσόμενη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Το 2023 η αγορά ασφάλισης θα συνεχίσει να αυξάνεται όλο και περισσότερο καθώς οι πάροχοι ασφάλισης θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν ακόμα πιο κατάλληλους ελέγχους συστημάτων. Ανάπτυξη θα παρατηρηθεί στις υπηρεσίες διαχειριζόμενης ανίχνευσης και απόκρισης. Οι παραδοσιακοί μηχανισμοί πρόληψης θα αντικατασταθούν και ήδη αρκετοί οργανισμοί έχουν προχωρήσει σε αυτήν την αντικατάσταση. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα είναι από τα πιο σημαντικά καθήκοντα του τμήματος της πληροφορικής αλλά πολλοί οργανισμοί θα αρχίσουν να επιλέγουν πιο αυτοματοποιημένες λύσεις καθώς υπάρχει ανησυχία για τον προϋπολογισμό.

 

Τι πρέπει να γίνει ώστε να αποφευχθούν οι κυβερνοεπιθέσεις;

Για να είμαστε προστατευμένοι από τυχόν απειλές και κακόβουλα λογισμικά, με το νέο έτος θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια βήματα όπως:

  • Αλλαγή κωδικών πρόσβασης. Οφείλουμε να ανανεώνουμε συχνά τους κωδικούς πρόσβασής μας και να μην έχουμε σε όλους τους ιστότοπους τους ίδιους. Με το Password manager της Bitdefender μπορείτε να έχετε πολλούς διαφορετικούς κωδικούς χωρίς να τους επινοείτε και να τους θυμάστε όλους.
  • Ειδοποιήσεις για διαρροές προσωπικών δεδομένων. Δυστυχώς, η παραβίαση των προσωπικών μας δεδομένων είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Το Password Manager σας ειδοποιεί στην περίπτωση διαρροής των κωδικών πρόσβασης, καθώς, και των προσωπικών σας δεδομένων.
  • Χρήση VPN. Το Premium VPN της Bitdefender μας προστατεύει στις ψηφιακές μας αγορές και αποκρύπτει την διεύθυνση IP μας.
  • Μεταφορά αρχείων σε ασφαλή τοποθεσία. Το Password manager μας βοηθάει ακόμα και με την προστασία των αρχείων μας, καθώς, τα αποθηκεύει σε κρυπτογραφημένες ηλεκτρονικές αποθήκες.

 

Ένα από τα προϊόντα που μπορεί να σας προστατεύσει το 2023 είναι το προϊόν «Bitdefender PASSWORD MANAGER» που αποτελεί μια εξαιρετικά ασφαλής υπηρεσία διαχείρισης κωδικών πρόσβασης και μπορεί να εγκατασταθεί σε όλες μας τις συσκευές iOS, MacOS, Microsoft και Android. Διαθέτει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Διαθέτει τους ισχυρότερους κρυπτογραφικούς αλγόριθμους.
  • Βοηθάει στην οργάνωση και στην αποθήκευση όλων των κωδικών πρόσβασης.
  • Διαθέτει τα ισχυρότερα πρωτόκολλα ασφαλείας δεδομένων.
  • Ελέγχει την ποιότητα του κωδικού πρόσβασης.
  • Διαθέτει ρύθμιση αυτόματου κλειδώματος
  • Μπορεί να εγκατασταθεί σε όλες τις συσκευές.
Back to top Back to top