Προβλέψεις Κυβερνοασφάλειας 2024

Προβλέψεις Κυβερνοασφάλειας 2024: Διερεύνηση του γεωπολιτικού τοπίου

Οι προβλέψεις για τις εξελίξεις στην κυβερνοασφάλεια το 2024 προϋποθέτει να λάβουμε υπόψη έναν μεγάλο αριθμό σημαντικών γεγονότων που θα λάβουν χώρα. Φέτος, γεγονότα όπως η διεξαγωγή εκλογών σε πάνω από 68 χώρες, οι στρατιωτικές διαμάχες, η περαιτέρω ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού αποτελούν σημαντικές στιγμές στην παγκόσμια ιστορία. Όντας μια χρονιά γεμάτη σπουδαία περιστατικά, το 2024 ενδέχεται να παρατηρηθούν αυξήσεις στις κυβερνοεπιθέσεις ανά τον κόσμο. Η εξειδικευμένη ομάδα πληροφοριών ενάντια σε απειλές της Bitdefender, σε συνδυασμό με το Cyber Intelligence Fusion Cell, παρουσιάζουν μια ολοκληρωμένη αναφορά των πιθανών κινδύνων της φετινής χρονιάς.

Γεγονότα – Ορόσημα του 2024

Το 2024 διαθέτει εξαιρετική ποικιλία στη λίστα σημαντικών γεγονότων. Από πολιτικές και στρατιωτικές διαμάχες, έως σημαντικές αθλητικές εκδηλώσεις, τα πιθανά σημεία κυβερνοεπίθεσης είναι πολυάριθμα. Η κατανόηση αυτών των απειλών είναι εξαιρετικά σημαντική, τόσο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όσο και για την πρόληψή τους. Παρακάτω, παρουσιάζεται μια συνοπτική λίστα των πιο σπουδαίων γεγονότων – ορόσημων της φετινής χρονιάς, καθώς και των πιθανών τρόπων που μπορούν αποτελέσουν έδαφος κυβερνοεπιθέσεων.

Εκλογές

Το 2024, 7 εκ των 10 πολυπληθέστερων κρατών εκλέγουν νέους πολιτικούς αρχηγούς. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία αλλά και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεδομένου αυτού, οι απειλές κινδύνων όπως η ασφάλεια των συστημάτων ψηφοφορίας, η παραπληροφόρηση, η προστασία δεδομένων, οι επιθέσεις σε υποδομές και οι απάτες phishing διατηρούν έντονη παρουσία στην εργαλειοθήκη των κυβερνοεπιτιθέμενων.

Παγκόσμια Οικονομία

Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 2,9%, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε κίνδυνο. Η άμυνα ενάντια στην εξέλιξη των κυβερνοεπιθέσεων ransomware, των παραβιάσεων δεδομένων και των επιθέσεων σε σημαντικές υποδομές προϋποθέτει εξέλιξη στα συστήματα ασφαλείας, η οποία κοστίζει. Η περικοπή του προϋπολογισμούτων επιχειρήσεων για επενδύσεις στην ψηφιακή ασφάλεια, ενδέχεται να τις αφήσει πίσω από τις εξελίξεις στον κυβερνοχώρο, καθιστώντας τες ευάλωτες σε σύγχρονες απειλές.

Στρατιωτικές Συγκρούσεις

Δεδομένου των σημαντικών συγκρούσεων μεταξύ μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων, οι κυβερνοεπιθέσεις από κρατικά χρηματοδοτούμενες ομάδες είναι πιθανό να αυξηθούν. Κρίσιμα συστήματα βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ οι πιθανότητες ανάπτυξης ενός πιο ενεργού μετώπου κυβερνοπόλεμου αυξάνονται.

Ολυμπιακοί Αγώνες Παρισιού 2024

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επισκέπτες αναμένεται να βρεθούν στο Παρίσι για να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ο αριθμός τηλεθεατών προβλέπεται να είναι αρκετά υψηλότερος. Ο σημαντικός αριθμός των συμμετεχόντων, καθώς και το υψηλό προφίλ της εκδήλωσης, δημιουργούν πολλές ευκαιρίες επίθεσης για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, διευκολύνοντας τις διατομεακές επιθέσεις εναντίων των τομέων της πληροφορίας, των φυσικών αλλά και των διαδικτυακών. Πιθανές απειλές περιλαμβάνουν την κυβερνοκατασκοπεία, τις επιθέσεις DDoS, κλοπή ταυτότητας και απάτη μέσω πιστωτικών καρτών, επιθέσεις σε μέσα μεταφοράς και απάτες για πρόσβαση σε φθηνά εισιτήρια ή υλικό της διοργάνωσης.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προσέγγισης της ολοκληρωμένης διακυβέρνησης χρησιμοποιώντας AI. Αυτό αποτελεί γεγονός ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση ενός παγκοσμίου καταστατικού διακυβέρνησης μέσω AI, ενέχοντας παράλληλα ορισμένους κινδύνους. Απειλές όπως το AI malware και ο κώδικας παραγόμενος από AI ενδέχεται να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια των κυβερνητικών συστημάτων.

Επισκόπηση πιθανών απειλών

Με δεδομένη την επικείμενη διενέργεια των παραπάνω γεγονότων, οι ομάδες των κυβερνοεπιτιθέμενων ανασυντίθεται και παραμονεύουν, ψάχνοντας την κατάλληλη στιγμή να επιτεθούν. Συλλογικότητες οι οποίες ενδέχεται να χρηματοδοτούνται από το κράτος, να αποτελούν ομάδες εγκληματιών ή να εκμεταλλεύονται πόρους ακτιβιστικών ομάδων («χακτιβιστές») βρίσκονται στο επίκεντρο των πιθανών απειλών. Ενδεικτικά, παρατίθενται τα πιο γνωστά γκρουπ εγκληματιών του κυβερνοχώρου:

Ομάδες χρηματοδοτούμενες από το κράτος:

  • APT28 – APT29
  • APT10
  • Unit 61398
  • APT 33
  • APT35
  • Lazarus Group

Κυβερνοεγκληματίες:

  • BlackCat
  • Η συμμορία του Cl0p ransomware
  • Η ομάδα πίσω από το LockBit ransomware

Πιθανές ενέργειες χακτιβιστών:

  • Στόχευση αναδυόμενων τεχνολογιών
  • Εκμετάλλευση στρατιωτικών και πολιτικών συγκρούσεων
  • Δημιουργία πολυπλοκότερων επιθέσεων
  • Εκστρατείες παραπληροφόρησης στα κοινωνικά δίκτυα
  • Εκμετάλλευση του Δημοσίου Αισθήματος

Μέθοδοι προστασίας

Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον χώρο, ενισχύει τις λύσεις της με τεχνολογίες αιχμής και νέες δυνατότητες, βοηθώντας καταναλωτές και επιχειρήσεις να προστατεύσουν τα ψηφιακά τους δεδομένα.  Έχει σχεδιάσει κορυφαία και πολυβραβευμένα προγράμματα παροχής ασφάλειας, τα οποία έρχονται να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες.

Οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν πλέον να απολαμβάνουν πλήρη και ολοκληρωμένη προστασία χάρη στο Bitdefender GravityZone Business Security. Προσφέροντας κορυφαία Θωράκιση – Πρόληψη-Εντοπισμό και Ασφάλεια . Εύκολο στην απόκτηση και την εγκατάσταση, αποτελεί σταθερή και αποδοτική λύση χωρίς να απαιτείται εξειδίκευση για τον χειρισμό του, καθιστώντας το την πιο value for money επιλογή στην κατηγορία του.

Συνδυάζοντας την αποτελεσματικότερη πλατφόρμα προστασίας με τις δυνατότητες εντοπισμού και απόκρισης τελικών σημείων, το Bitdefender GravityZone Business Security Enterprise αποτελεί την ιδανική λύση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Η τεχνολογία cross-endpoint correlation προσδίδει στο πρόγραμμα δυνατότητες μέγιστης προστασίας, μέσω ενός προηγμένου επιπέδου ανίχνευσης και οπτικοποίησης των απειλών. Η άμυνα ων συστημάτων γίνεται σε πολλαπλά επίπεδα, αξιοποιώντας τόσο τη μηχανική μάθηση όσο και τις τεχνολογίες ανάλυσης συμπεριφοράς , προσφέροντας κατανοητή πληροφορία στις ομάδες ασφαλείας και SOC και βοηθώντας στην αποδοτικότερη εργασία τους, ενώ για τους οργανισμούς που επιθυμούν παρακολούθηση και άμεση αντιμετώπιση των συμβάντων στα τερματικά, η Bitdefender προσφέρει την υπηρεσία MDR 24×7 Monitoring, περιορίζοντας τους πόρους πρέπει να διαθέσει μια επιχείρηση για την ασφάλειά της.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top