Online dating

Online dating: Ποιοι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τις εφαρμογές γνωριμιών;

Την εποχή όπου η τεχνολογία κυριαρχεί σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, η ερωτική ζωή δε θα μπορούσε να μένει ανεπηρέαστη. Πολυάριθμες είναι οι εφαρμογές οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες διαδικτυακών γνωριμιών, με πιο γνωστή από όλες το Tinder. Η διαδικασία γνωριμίας με ένα νέο πρόσωπο δεν ήταν ποτέ εύκολη. Πίσω από τις ελκυστικές φωτογραφίες και τα αστεία μηνύματα ενδέχεται να κρύβονται πολλοί κίνδυνοι: πιθανότητες τις οποίες ο μέσος χρήστης εφαρμογών online dating δεν έχει σκεφτεί.

Αξιολόγηση χρηστών στον χώρο του online dating

Έρευνες του 2017 και του 2024 πραγματοποιήθηκαν για να αξιολογήσουν την ασφάλεια του online dating, καθώς και τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί αυτό να εγκυμονεί. Αναλυτικότερα, αναλύεται η συμπεριφορά των χρηστών με βάση συγκεκριμένες παραμέτρους: το προφίλ, ταmatches και τη συμπεριφορά.

Προφίλ

Ένα αρκετά υψηλό ποσοστό των χρηστών μοιράζονται ευαίσθητα στοιχεία στα δημόσια προφίλ τους στις εφαρμογές online dating. Πρόκειται για προσωπικές πληροφορίες, όπως η διεύθυνση του σπιτιού ή το κινητό τηλέφωνο. Άλλοι χρησιμοποιούν αποκαλυπτικές φωτογραφίες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα από κάποιον κακόβουλο χρήστη. Οι κοντινοί άνθρωποι των χρηστών ενδέχεται να εκτεθούν σε ένα προφίλ, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιούν φωτογραφίες με φίλους και συγγενείς. Τέτοιες πληροφορίες μπορούν εύκολα να πέσουν στα χέρια των λάθος ανθρώπων.

Matches

Μετά το προφίλ, μόνη ανησυχία των χρηστών εφαρμογών γνωριμιών είναι να βρουν κάποιο ταίρι –  match, όπως αναφέρεται τις περισσότερες φορές. Ακόμη και οι πιο προσεκτικοί χρήστες, παρατηρείται ότι μπαίνουν στον πειρασμό και εντέλει μοιράζονται πολύ προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Με τον ανδρικό πληθυσμό να αποδεικνύεται πιο επιρρεπής σε αυτό, μεγάλα ποσοστά των χρηστών μοιράζεται προσωπικές πληροφορίες και φωτογραφίες με το match του λίγες ημέρες, ή εβδομάδες αφού γνωριστούν. Στα χέρια κακόβουλων ανθρώπων, αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παρακολούθηση, παραβίαση λογαριασμών ή εκβιασμό ενός ανθρώπου.

Συμπεριφορά χρηστών

Μια απλή αναζήτηση στο Google ή στα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται να είναι η πρώτη κίνηση κάθε χρήστη που βρίσκει ένα match. Παρ’ όλο που αυτή η κίνηση φαίνεται αρκετά φυσιολογική, ένα ποσοστό της τάξεως του 23% έχει δηλώσει ότι αυτή η αθώα αναζήτηση φτάνει σε ακραία σημεία. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι έχουν μοιραστεί, με τη θέληση τους ή όχι, αυτούσιους κωδικούς ή στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην παραβίαση των λογαριασμών τους.

Συμβουλές για προστασία από τους κινδύνους του online dating

Προστασία password

Για τον περισσότερο κόσμο, οι προσωπικοί κωδικοί σύνδεσης δε φαίνεται να διατρέχουν κάποιον πιθανό κίνδυνο. Αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αφού τα passwords αποτελούν το κύριο κι ευκολότερο σημείο παρείσφρησης εισβολέων. Η δημιουργία πολύπλοκων κωδικών, η χρήση διαφορετικών κωδικών σε κάθε εφαρμογή και η συστηματική αλλαγή των κωδικών μπορούν να κρατήσουν τους χρήστες ασφαλείς. Η χρήση ενός δυνατού password manager θα απαλλάξει τους χρήστες από πιθανές ανησυχίες που αφορούν τους κωδικούς τους. Με το Bitdefender Password Manager, η διαχείριση κωδικών πρόσβασης γίνεται εύκολη και ασφαλής.

Τεχνικές επαλήθευσης

Ένα ψεύτικο ή μη ασφαλές προφίλ σε μια εφαρμογή μπορεί εύκολα να αποφευχθεί, εάν ο χρήστης ακολουθεί βασικές τεχνικές επαλήθευσης. Μια απλή αναζήτηση των εικόνων που υπάρχουν σε ένα προφίλ μπορεί να αναδείξει πιθανά ψέματα που έχουν ειπωθεί. Η προσοχή στον τρόπο επικοινωνίας, τα ξαφνικά κι έντονα κρούσματα αγάπης και τις ασυνέπειες σε πιθανές ιστορίες είναι απαραίτητη. Πριν την offline συνάντηση, η επαλήθευση της ταυτότητας μέσω βιντεοκλήσης μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη.

Προστασία δεδομένων

Ένας χρήστης μπορεί εύκολα να κρατήσει τα προσωπικά του δεδομένα ασφαλή. Η προσοχή στα αναγνωρίσιμα στοιχεία σε φωτογραφίες μπορεί να αποτρέψουν κάποιον κακόβουλο χρήστη από τον εντοπισμό της τοποθεσίας του ατόμου. Ο διαμοιρασμός προσωπικών στοιχείων πρέπει να αποφεύγεται, κι ο χρήστης οφείλει να θέτει όρια στις πληροφορίες τις οποίες είναι διατεθειμένος να μοιραστεί.

Προστασία συσκευών

Ένας κακόβουλος χρήστης μπορεί εύκολα να παρασύρει κάποιο άτομο με επικίνδυνα links. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου malware, ransomware κι άλλοι ιοί έχουν εισχωρήσει στις συσκευές των χρηστών μέσω μηνυμάτων σε εφαρμογές γνωριμιών. Η Bitdefender προσφέρει τις λύσεις  Bitdefender Mobile Security για Android και iOS, δυο βραβευμένα προϊόντα που προστατεύουν τις συσκευές σας από ύποπτες εφαρμογές, συνδέσμους, κακόβουλες σελίδες κ.α. και να σας βοηθήσουν να διατηρείτε τον έλεγχο.

Η προστασία από τους κινδύνους του online dating δεν περιορίζεται εκεί. Σε περιπτώσεις όπου προκύψει κάποια offline συνάντηση, η γνώση των βασικών κανόνων γνωριμίας είναι καίριας σημασίας. Η συνάντηση πρέπει να πραγματοποιηθεί σε δημόσιο χώρο, με αρκετό κόσμο και πάντα σε συνεννόηση με κάποιο κοντινό πρόσωπο.

Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, σας κρατά προστατευμένους στον ψηφιακό κόσμο, προσφέροντας λύσεις ασφαλείας για κάθε σας ανάγκη. Η διαρκής ενημέρωση των χρηστών για τους κινδύνους του διαδικτύου, σε συνδυασμό με μια ολοκληρωμένη λύση ασφαλείας, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή δυσάρεστων εμπειριών και εξαπάτησης.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top