Πώς να προστατευτείτε από ψεύτικες ειδοποιήσεις παραβίασης δεδομένων

Πώς να προστατευτείτε από ψεύτικες ειδοποιήσεις παραβίασης δεδομένων

Οι παραβιάσεις δεδομένων είναι ευρέως διαδεδομένες και μπορεί να αφορούν πληροφορίες πιστωτικών καρτών, δεδομένα υγείας και άλλες πληροφορίες. Πώς όμως γνωρίζετε αν αυτές οι ειδοποιήσεις για τέτοιες παραβιάσεις είναι πραγματικές, ή αν οι κυβερνοαπατεώνες έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται το γεγονός για να κλέψουν ακόμη πιο ευαίσθητα δεδομένα, ή να εξαπατήσουν τους πελάτες;

Τι είναι μια ψευδή ειδοποίηση παραβίασης δεδομένων;

Οι πλαστές ειδοποιήσεις παραβίασης δεδομένων είναι δόλια μηνύματα που έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν με γνήσιες ειδοποιήσεις από εταιρείες ή οργανισμούς. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να στοχεύσουν οποιονδήποτε με αυτές τις ειδοποιήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων κειμένου ή ακόμη και τηλεφωνικών κλήσεων, και να ισχυριστούν ότι έχουν παραβιαστεί οι προσωπικές του πληροφορίες.

Αυτά τα μηνύματα έχουν ως στόχο να σας εξαπατήσουν ώστε να δώσετε ευαίσθητες πληροφορίες και κωδικούς πρόσβασης ή ακόμη και να εγκαταστήσετε κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας.

Οι κυβερνοεπιτιθέμενοι θα μπορούσαν να στείλουν μια ψεύτικη ειδοποίηση παραβίασης δεδομένων που σας προτρέπει να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο για να επαληθεύσετε την ταυτότητά σας και να επαναφέρετε έναν κωδικό πρόσβασης, ή να σας πουν να ελέγξετε ένα συνημμένο αρχείο για περισσότερες λεπτομέρειες. Οι σύνδεσμοι συχνά οδηγούν τους χρήστες σε πλατφόρμες ή ιστότοπους που μιμούνται τους νόμιμους και δίνουν στους κακόβουλους φορείς άμεση πρόσβαση στα δεδομένα που υποβάλλετε. Τα συνημμένα αρχεία ενδέχεται να ρίξουν κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας και να δώσουν στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου πρόσβαση σε όλα τα σημαντικά δεδομένα και τους οικονομικούς σας λογαριασμούς.

Πώς να εντοπίζετε ψεύτικες κοινοποιήσεις παραβίασης δεδομένων;

1. Ελέγξτε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα. Οι πραγματικές ειδοποιήσεις παραβίασης δεδομένων πρέπει πάντα να προέρχονται από την επίσημη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού.

2. Επαληθεύστε με την πηγή. Να ελέγχετε πάντα τις πληροφορίες σε μια ειδοποίηση παραβίασης δεδομένων. Μην χρησιμοποιείτε τα στοιχεία επικοινωνίας που παρέχονται στο μήνυμα. Αντ’ αυτού, μεταβείτε στον επίσημο ιστότοπο για να προβάλλετε ισχυρισμούς ή αναζητήστε επίσημα κανάλια επικοινωνίας.

3. Αναζητήστε γενικούς χαιρετισμούς. Οι εταιρείες στις οποίες έχετε λογαριασμό, συνήθως σας απευθύνονται με το όνομά σας και δεν χρησιμοποιούν έναν γενικό χαιρετισμό όπως “Αγαπητέ χρήστη” ή “Αγαπητέ πελάτη”

4. Ελέγξτε τους συνδέσμους. Περάστε με το ποντίκι πάνω από τυχόν συνδέσμους που ενσωματώνονται στο μήνυμα για να δείτε την πραγματική διεύθυνση URL. Μην κάνετε κλικ εάν η διεύθυνση URL φαίνεται ύποπτη ή δεν ταιριάζει με την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας.

5. Αναζητήστε ορθογραφικά και γραμματικά λάθη. Τα ορθογραφικά λάθη μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία που υποδεικνύει ότι το μήνυμα είναι απάτη.

Πώς να παραμείνετε ασφαλείς και να προστατεύσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες και τα χρήματά σας;

1.      Να είστε προσεκτικοί με την ανεπιθύμητη αλληλογραφία. Εξετάστε προσεκτικά τις επιστολές ή τα μηνύματα από μια άγνωστη εταιρεία ή από εταιρείες στις οποίες δεν έχετε λογαριασμό.

2.      Μην δίνετε σε άτομα απομακρυσμένη πρόσβαση στη συσκευή σας. Να είστε επιφυλακτικοί με άτομα που ισχυρίζονται ότι πρέπει να ελέγξουν την ασφάλεια της συσκευής σας μετά από πρόσφατη παραβίαση δεδομένων.

3.      Όταν δεν είστε σίγουροι για μια ειδοποίηση, ερευνήστε. Ξεκινήστε τη δική σας έρευνα σχετικά με το μήνυμα ή τον αποστολέα. Αναζητήστε ειδήσεις, ελέγξτε τον επίσημο ιστότοπο, ακόμη και συμβουλευτείτε την οικογένεια και τους φίλους σας.

4.      Χρησιμοποιήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης. Βεβαιωθείτε ότι κάθε ένας από τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς προστατεύεται με έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να τους παρακολουθείτε όλους.

5.      Ενεργοποιήστε 2FA ή MFA στους λογαριασμούς σας. Το να είστε προληπτικοί όσον αφορά την ασφάλεια των διαδικτυακών σας λογαριασμών δεν είναι ποτέ κακό. Προσθέστε τυχόν πρόσθετα επίπεδα προστασίας για να διασφαλίσετε ότι οι κυβερνοκλέφτες δεν θα μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στους λογαριασμούς σας, αν τα διαπιστευτήριά σας παραβιαστούν.

6.      Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας και τους άλλους. Ενημερωθείτε για τις τελευταίες τακτικές απάτης και παραβιάσεις δεδομένων και εκπαιδεύστε τους φίλους και την οικογένειά σας για να τους βοηθήσετε να παραμείνουν ασφαλείς.

7. Χρησιμοποιήστε εργαλεία ασφαλείας. Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης ολοκληρωμένων λύσεων ασφαλείας και υπηρεσιών προστασίας της ταυτότητας για τον αποκλεισμό των προσπαθειών phishing και την ειδοποίησή σας για πιθανές απειλές. Αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να σας βοηθήσουν να αναλάβετε άμεσα δράση εάν τα δεδομένα σας εκτεθούν σε παραβίαση. Με το εργαλείο Bitdefender Premium Security, γνωστό και πολυβραβευμένο στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, μπορείτε να προστατεύσετε τις συσκευές σας από κάθε απειλή.  

Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, αναγνωρίζει την ανάγκη των χρηστών για ολοκληρωμένη προστασία, σε κάθε συσκευή, όποιο κι αν είναι το λογισμικό της. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top