Παρακολούθηση κινητού

Παρακολούθηση κινητού χωρίς πρόσβαση σε αυτό: Μπορείτε να προστατευτείτε;

Το κινητό μας είναι κάτι που δεν αποχωριζόμαστε σχεδόν καθόλου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι νέες συσκευές και εφαρμογές, επιτρέπουν στο χρήστη να πραγματοποιεί οποιαδήποτε συναλλαγή, διαδικασία ή ενέργεια επιθυμεί. Οι καθημερινές υποχρεώσεις όπως η πληρωμή της Δ.Ε.Η, του νερού, του τηλεφώνου και πολλές άλλες, γίνονται μέσω κινητού.

Επιπλέον, το χρησιμοποιούμε και σαν πορτοφόλι αφού μπορούμε και εισάγουμε τις χρεωστικές/πιστωτικές μας κάρτες σε αυτό, και πληρώνουμε κατευθείαν. Επίσης, το χρησιμοποιούμε για διασκέδαση, επικοινωνία, ενημέρωση και εκπαίδευση. Είναι ένα πολυεργαλείο το οποίο αδιαμφισβήτητα μας «λύνει» τα χέρια. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να προστατεύουμε τη συσκευή μας, αφού μέσα σε αυτήν έχουμε καταχωρήσει πολύ σημαντικά προσωπικά στοιχεία.

 

Από τι κινδυνεύει το κινητό μας;

 

Οι απειλές είναι πολλές και βρίσκονται πάντα προ των πυλών, ώστε να εισβάλλουν στις συσκευές μας και να τις καταστρέψουν. Απειλές όπως  Ransomware, κακόβουλα λογισμικά και εφαρμογές, μη ασφαλή WiFi, Phishing, και πολλές άλλες, μπορούν να καταλάβουν τη συσκευή και να δημιουργήσουν μια πληθώρα προβλημάτων. Επίσης, δεν είναι καθόλου σπάνια η παρακολούθηση του κινητού σας. Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν είναι τα εξής:

 

  • Υποκλοπή και απώλεια προσωπικών και τραπεζικών στοιχείων,
  • Μόλυνση από ιούς,
  • Spamming: καταιγισμός συνδέσμων και μηνυμάτων στα emails,
  • Καταιγισμός διαφημίσεων,
  • Παρακολούθηση συσκευής και δραστηριότητας.

 

Παρακολούθηση κινητού

 

Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατό να πέσουμε θύματα παρακολούθησης όσον αφορά την συσκευή μας. Πρόκειται για μια λάθος πεποίθηση, η οποία μας οδηγεί στην έλλειψη προσοχής και την ενίσχυση κινδύνου. Η αλήθεια είναι πως η παρακολούθηση του κινητού, είναι κάτι το οποίο συμβαίνει συχνά, με 2 τρόπους: υποκλοπή σήματος και παγίδευση τηλεφώνου.

Υποκλοπή σήματος: Πραγματοποιείται από την συνεργασία εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και κρατικών υπηρεσιών. Είναι πολύ σπάνιο και δεν γίνεται χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο, να πέσετε θύματα παρακολούθησης μέσω υποκλοπής σήματος. Ο εξοπλισμός που χρειάζεται είναι πανάκριβος και ο δράστης θα πρέπει να γνωρίζει τους  κωδικούς οι οποίοι αλλάζουν κατά καιρούς, αλλιώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Παγίδευση τηλεφώνου: Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη εκδοχή παρακολούθησης. Δεν είναι καθόλου δύσκολο ή απίθανο να κάνουμε download ένα application το οποίο να φέρει αυτόματα έναν ιό στη συσκευή. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με το κατέβασμα και εγκατάσταση ενός λογισμικού. Επιπλέον, πολύ πιθανό είναι η εισαγωγή του ιού να γίνει μέσω Bluetooth. Τέλος, ο πιο ύπουλος τρόπος είναι να γίνει από γνωστό άτομο, το οποίο θα χρειαστεί για πολλή ώρα το κινητό μας στα χέρια του, ώστε να κάνει όσες ενέργειες χρειάζονται.

 

Πώς θα καταλάβω ότι κάτι δεν πάει καλά;

 

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις οι οποίες αποκαλύπτουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την συσκευή σας. Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:

 

  • Αύξηση θερμοκρασίας: Πολλές φορές ακουμπάμε την μπαταρία του κινητού μας και είναι αρκετά ζεστή. Αυτό συνήθως οφείλεται στην υπερφόρτωση του κινητού με φωτογραφίες, αρχεία κλπ., και την υπερβολική χρήση. Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται και στην προσβολή από ιό.
  • Χαμηλή απόδοση και ταχύτητα: Παρατηρείτε ότι η συσκευή σας έχει γίνει έντονα αργή και δεν ανταποκρίνεται όπως πριν; Κάνετε επανεκκίνηση και δεν αλλάζει κάτι; Αυτά θα πρέπει να σας βάλουν σε υποψίες και να το ψάξετε περαιτέρω.
  • Κατακόρυφη πτώση μπαταρίας: Παρότι μπορεί να χρησιμοποιείτε το κινητό σας όπως πριν, παρατηρείτε ότι η μπαταρία πέφτει απότομα χωρίς λόγο. Ακόμα και αν είναι πλήρως φορτισμένη και δεν κάνετε κάποια ιδιαίτερη χρήση, η μπάρα αδειάζει ταχύτατα.
  • Εφαρμογές: Διαπιστώνετε ότι υπάρχουν άγνωστες συσκευές στην οθόνη σας; Σίγουρα κάτι ύποπτο συμβαίνει το οποίο χρήζει ελέγχου.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες ενδείξεις οι οποίες παραπέμπουν στην ύπαρξη κάποιου προβλήματος. Μην τις αγνοείτε και δράστε γρήγορα, ώστε να προλάβετε τις χειρότερες καταστάσεις που θα ακολουθήσουν.

 

Πώς θα προστατευτώ;

 

Είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας για τις συσκευές μας ώστε να τις διαφυλάσσουμε. Η εγκατάσταση ενός προγράμματος anti-virus, η συχνή ενημέρωση λογισμικού, η συχνή αλλαγή κωδικών, η αποφυγή άγνωστων URLs, είναι απαραίτητα. Επιπλέον η αποφυγή εγκατάστασης άγνωστων applications, το άνοιγμα μηνυμάτων αγνώστων αποστολέων, και η σάρωση του κινητού με Anti-Malware, θα σας σώσουν.

Το προϊόν Bitdefender TOTAL SECURITY μπορεί να εγκατασταθεί σε iOS, Microsoft, και Android συσκευές. Πρόκειται για το αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο πρόγραμμα Antivirus. Το Bitdefender TOTAL SECURITY θα σας εξασφαλίσει:

 

  • Πλήρη προστασία για Android συσκευές.
  • Ασυναγώνιστη ανίχνευση απειλών που σταματά όλα τα malware
  • Προστασία πολλαπλών επιπέδων κατά των ransomware για να διατηρείτε τα αρχεία σας ασφαλή
  • Περιλαμβάνει VPN για γρήγορη, ανώνυμη και ασφαλή εμπειρία κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο με 200 ΜΒ / ημέρα σε κάθε συσκευή
  • Γονικός Έλεγχος για να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στο διαδίκτυο
  • Μηδενική επίδραση στην απόδοση του συστήματος σας
  • Interface και υποστήριξη και στα Ελληνικά
Back to top Back to top