Οι πρώτες κινήσεις μετά από μία Κυβερνοεπίθεση

Οι πρώτες κινήσεις μετά από μία Κυβερνοεπίθεση

Είναι μια τυπική Τρίτη στο κέντρο επιχειρήσεων ασφαλείας (SOC) κι όλα πάνε καλά… μέχρι που δεν πάνε. Το ταμπλό σας ανάβει. Οι συναγερμοί ενεργοποιούνται. Μια σειρά γεγονότων έχει κλιμακωθεί. Τα τηλέφωνα όλων αρχίζουν να βουίζουν. Είναι σαφές ότι έχει συμβεί ένα περιστατικό, κι ένας κυβερνοεπιτιθέμενος μπορεί να είναι ήδη μέσα στα συστήματά σας. Έχετε λίγα λεπτά για να περιορίσετε την παραβίαση πριν εξαπλωθεί σε όλο το δίκτυο.

Οι πρώτες ώρες μετά από μια παραβίαση είναι καθοριστικές. Κάθε απόφαση που λαμβάνετε τώρα μπορεί είτε να ανοίξει το δρόμο για μια γρήγορη ανάκαμψη, είτε να οδηγήσει σε πιθανό χάος. Στην ανάλυση που ακολουθεί, οι ειδικοί της Bitdefender θα σας καθοδηγήσουν στον σχεδιασμό της στρατηγικής της αντιμετώπισης περιστατικών, μετατρέποντας την πιθανή καταστροφή σε επίδειξη ανθεκτικότητας.

Πώς φτάσαμε έως εδώ;

Πριν αναφερθούμε στο πώς να ανταποκριθούμε καλύτερα τη δεδομένη στιγμή, είναι σημαντικό να προετοιμάσουμε το σκηνικό και να συζητήσουμε πώς φτάσαμε ως εδώ. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο επιταχυνόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός, η μετάβαση στο cloud και τα υβριδικά μοντέλα εργασίας έχουν διευρύνει την γκάμα απειλών και την εκτεθειμένη επιφάνεια. Ως αποτέλεσμα, δεκάδες νέα εργαλεία έχουν προστεθεί στις υπάρχουσες στοίβες ασφαλείας.

Αυτό το συνονθύλευμα εργαλείων ασφαλείας, υπόσχεται άμεση πρόσβαση στην πληροφορία για κάθε σκοτεινή γωνιά της υποδομής, είναι όμως συχνά δύσχρηστο και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις χειρισμού. Ταυτόχρονα, έχει προκύψει ένα κενό δεξιοτήτων στις ομάδες SOC, ειδικά στη μεσαία αγορά. Οι μικρές ομάδες απλά δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις αναδυόμενες τεχνολογίες, την αυτοεξυπηρέτηση της πληροφορικής και της πολιτικής του Bring Your Own Device.

Κρίσιμες πρώτες κινήσεις και γρήγορες αντιδράσεις

Η ικανότητα των ομάδων ασφαλείας στο incident response ξεκινάει πολύ πριν ο επιτιθέμενος σκεφτεί καν να παραβιάσει το δίκτυό σας. Η προετοιμασία, και η καταγραφή της διαδικασίας βήμα-βήμα που θα ακολουθηθεί την κρίσιμη στιγμή, είναι ζωτικής σημασίας για την ταχεία αντίδραση και τον περιορισμό των συνεπειών στον οργανισμό. Στη συνέχεια, οι ομάδες ασφαλείας πρέπει να περιορίσουν την απειλή, να την εξαλείψουν και να αποκαταστήσουν τις κανονικές επιχειρηματικές λειτουργίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα .. Τέλος, η εκμάθηση από τα λάθη και η κάλυψη των ευάλωτων κενών ασφαλείας μπορεί να βελτιώσει την ετοιμότητα στο μέλλον, διασφαλίζοντας ότι δε θα πέσετε θύμα δύο φορές.

Προετοιμαστείτε

Σε πολλούς αρέσει να συγκρίνουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο με τη στρατιωτική στρατηγική, και η ανθεκτικότητα είναι ένας από τους ισχυρότερους παραλληλισμούς που μπορείτε να κάνετε μεταξύ των δύο κόσμων. Οι στρατηγοί και οι σχεδιαστές του πεδίου μάχης ξοδεύουν τεράστιο χρόνο εκτελώντας προσομοιώσεις κι ασκήσεις για να καθορίσουν τα σχέδια μάχης. Βελτιώνουν την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στις κινήσεις του εχθρού. Οι ομάδες ασφαλείας πρέπει να κάνουν το ίδιο για να διασφαλίσουν ότι όταν συμβεί μια επίθεση, δε θα είναι η πρώτη φορά που οι αναλυτές ασφαλείας ασχολούνται με ένα τέτοιο σενάριο.

Οι δοκιμές παρείσδυσης (penetration test) είναι ζωτικής σημασίας για την προληπτική άμυνα, αποκαλύπτοντας και σφραγίζοντας τα τρωτά σημεία ασφαλείας με την τακτική διερεύνηση της υποδομής.

Καθορίστε και κατανοήστε το πλαίσιο της επίθεσης

Το ρολόι αρχίζει να χτυπάει από την στιγμή που εντοπίζεται μια παραβίαση. Το αρχικό βήμα περιλαμβάνει την απόκτηση πληροφοριών (forensic analysis) σχετικά με την παραβίαση. Αυτές οι πληροφορίες εμπεριέχουν τις μεθόδους επίθεσης, τα συστήματα που παραβιάστηκαν και πιθανούς  άλλους στόχους. Αυτή η κρίσιμη φάση δεν περιλαμβάνει μόνο την κατανόηση του εύρους της επίθεσης, αλλά και την αξιολόγηση της έκθεσής σας και τον προσδιορισμό των στοιχείων που κινδυνεύουν. Η ανάλυση αυτών των πληροφοριών επιτρέπει στις ομάδες να διερευνήσουν τα βαθύτερα αίτια μέσω αναδρομικών δραστηριοτήτων. Έτσι, θέτονται οι βάσεις για τον καθορισμό της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης στρατηγικής αντιμετώπισης σε αυτές τις κρίσιμες πρώτες στιγμές, αλλά και την αποτροπή της εξάπλωσης.

Περιορίστε την απειλή

Ο στόχος των δύο πρώτων βημάτων είναι να φτάσετε σε αυτό το σημείο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η ταχύτητα και η ευστοχία είναι τα ζητούμενα, όταν πρόκειται για μια απειλή σε εξέλιξη. Η ετοιμότητα στο πεδίο της μάχης και η κατανόηση του πλαισίου μιας επίθεσης σας επιτρέπουν να αναλάβετε γρήγορα αποφασιστική δράση. Να θυμάστε ότι το να αποτρέψετε τις παραβιάσεις από το να συμβούν δεν αποτελεί βιώσιμη λύση.

Μόλις μάθετε τι σχεδιάζει ο επιτιθέμενος, μπορείτε να αρχίσετε να απομονώνετε τα μολυσμένα συστήματα και να αποκόπτετε τα σημεία πρόσβασης, για να αποτρέψετε την εξάπλωση. Αναπτύξτε τεχνικές MDR, όπως τα honeypots και sandboxes σε όλο το δίκτυο για να αναγκάσετε τους εισβολείς – εξαπατώντας τους να αναπτύξουν τις ενέργειές τους σε ένα εικονικό και ασφαλές περιβάλλον. Αποκλείστε μη εξουσιοδοτημένες οντότητες που επιχειρούν να συνδεθούν στην υποδομή σας ή να ξεκινήσουν μια εξωτερική σύνδεση.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Μετά την αντιμετώπιση του συμβάντος, μπορείτε να αρχίσετε να επαναφέρετε τις λειτουργίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα, επανελέγχοντας για τυχόν ύποπτη συμπεριφορά. Εάν έχετε κάνει τα πάντα σωστά, είναι πιθανό το δίκτυο και τα υπόλοι πα στοιχεία της υποδομής να μην έχουν επηρεαστεί καθόλου και οι χρήστες να μην καταλάβουν ότι υπήρχε παραβίαση.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι παραβιάσεις είναι αναπόφευκτες και η γρήγορη αντίδραση είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό των επιπτώσεων που έχει μια επίθεση στην επιχείρηση. Αυτό απαιτεί εμπεριστατωμένη προετοιμασία πριν από την εκδήλωση μιας παραβίασης, ώστε η ομάδα SOC να έχει ορατότητα στην αλυσίδα της επίθεσης και στα επηρεαζόμενα συστήματα. Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων.  Ενσωματώνοντας στην ενιαία κονσόλα διαχείρισης Gravity Zone, Epp και EDR με την λύση GravityZone Enterprise Security, επιτρέπεται στις  ομάδες ασφαλείας να περιορίσουν τον χρόνο απόκρισης, αυτοματοποιώντας τις διαδικασίες, ενώ προσθέτοντας και τους σένσορες XDR, περιορίζετε τον θόρυβο πολλαπλών εργαλείων, φέρνοντας στο φως τα τυφλά σημεία της υποδομής σας σε μια εύχρηστη ενιαία κονσόλα.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top