Οι παγίδες των applications για εκδρομές και ταξίδια

Οι παγίδες των applications για εκδρομές και ταξίδια

Όλοι όσοι αγαπούν τα ταξίδια ξέρουν πόσες εφαρμογές εμφανίζονται κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου διακοπών. Από την παρακολούθηση ταινιών στο αεροπλάνο μέχρι τον έλεγχο του ξενοδοχείου σας -ακόμη και η πρόσβαση στα εισιτήριά σας για ένα θεματικό πάρκο ή μια παράσταση- απαιτούν κάποια λήψη. Αυτό που μπορεί να σας εκπλήξει είναι ότι πολλές από αυτές τις ταξιδιωτικές εφαρμογές που κατεβάσατε, και ξεχάσατε, εξακολουθούν να αρπάζουν δεδομένα από τη συσκευή σας πολύ μετά την επιστροφή στο σπίτι.

Για να γλιτώσετε την έκπληξη της ανακάλυψης ότι τα δεδομένα σας έχουν πωληθεί ή έχουν χαθεί σε μια παραβίαση, ας ασχοληθούμε με μερικές δημοφιλείς ταξιδιωτικές εφαρμογές, τι είδους δεδομένα συλλέγουν και πώς να μετριάσετε τυχόν κινδύνους ασφαλείας και ανησυχίες για το απόρρητο.

Airbnb

Ως μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές, η Airbnb βρίσκεται επίσης στην κορυφή των συζητήσεων σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Για να χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα της, η Airbnb απαιτεί φωτογραφία ταυτότητας, κάτι που είναι αρκετά ασυνήθιστο μεταξύ παρόμοιων υπηρεσιών. Οι όροι και οι προϋποθέσεις της απαιτούν επίσης να συναινέσετε σε έναν πιθανό έλεγχο ιστορικού, τον οποίο αποθηκεύει στους διακομιστές της.

Μόλις μπείτε, έχει αυτόματα δικαιώματα για να καταγράψει τη διεύθυνση IP σας, τα ακριβή δεδομένα θέσης από τη συσκευή σας και όλες τις πληροφορίες της συσκευής που μπορεί να πάρει στα χέρια της. Συν τοις άλλοις, αν συνδέσετε λογαριασμούς όπως το Google ή το Facebook, η εφαρμογή έχει επίσης πρόσβαση στη λίστα φίλων και στις πληροφορίες του προφίλ σας.

Expedia

Η Expedia είναι μια άλλη δημοφιλής ταξιδιωτική εφαρμογή για κρατήσεις πτήσεων, ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Ωστόσο, η εφαρμογή ζητά δικαιώματα πρόσβασης σε αρκετές από τις λειτουργίες του τηλεφώνου σας, όπως η τοποθεσία, η κάμερα, οι επαφές και ο αποθηκευτικός χώρος.

Πώς να θέσετε ένα όριο σε αυτά που συλλέγουν οι εφαρμογές κρατήσεων

Οι εφαρμογές κρατήσεων όπως η Airbnb και η Expedia τείνουν να λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Είναι σημαντικό να περιορίσετε τις πληροφορίες στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση. Ακολουθούν ορισμένες γενικές συμβουλές για να το πετύχετε:

  • Μεταβείτε στις ρυθμίσεις της εφαρμογής και αλλάξτε τα δικαιώματα έτσι ώστε η πρόσβαση στην τοποθεσία να οριστεί σε “Κατά τη χρήση” ή “Μόνο κατά τη χρήση της εφαρμογής” αντί για “Πάντα”.
  • Αποφύγετε τη σύνδεση των λογαριασμών σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- συνδεθείτε μόνο με το email σας.
  • Εγκαταστήστε ένα VPN για να αποκρύψετε τη διεύθυνση IP σας. Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, αναγνωρίζει την ανάγκη των χρηστών για ολοκληρωμένη προστασία, σε κάθε συσκευή, όποιο κι αν είναι το λογισμικό της.  Το Bitdefender VPN είναι μια υπηρεσία που σας παρέχει πλήρη ανωνυμία στο διαδίκτυο κρυπτογραφώντας όλη την εισερχόμενη και εξερχόμενη κίνηση του Υπολογιστή, του Mac ή των φορητών συσκευών σας.

Ενσωμάτωση AI και έξυπνοι ταξιδιωτικοί βοηθοί

Πολλές ταξιδιωτικές εφαρμογές έχουν ενσωματώσει τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσουν την εμπειρία του χρήστη. Ενώ αυτό μπορεί να είναι απίστευτα βολικό, σημαίνει επίσης ότι υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για συλλογή. Οι υπηρεσίες AI συχνά απαιτούν πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα προσωπικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των προτιμήσεων και των δεδομένων συμπεριφοράς. Έχετε υπόψη σας αυτά τα αιτήματα και προσαρμόστε τα ανάλογα με το επίπεδο άνεσής σας.

Χάρτες (Χάρτες Google, Χάρτες Apple, κ.λπ.)

Οι χάρτες είναι απαραίτητα εργαλεία για τους ταξιδιώτες, αλλά συνοδεύονται και αυτοί από προβληματισμούς σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Οι περισσότερες εφαρμογές χαρτών αποθηκεύουν τις πληροφορίες τοποθεσίας σας, τα ερωτήματα αναζήτησης και μερικές φορές ακόμη και το ιστορικό των ταξιδιών σας.

Ταξιδέψτε χωρίς να διακυβεύετε την ιδιωτικότητά σας 

Οι περισσότερες ταξιδιωτικές εφαρμογές ακολουθούν ένα παρόμοιο σύστημα. Μπορείτε να αποκτήσετε όση ιδιωτικότητα χρειάζεστε ακολουθώντας αυτές τις γενικές συμβουλές:

  • Αποκλείστε ό,τι μπορείτε. Αποχωρείτε πάντα από τη συλλογή περιττών δεδομένων.
  • Περιορίστε τη χρήση εφαρμογών. Να ακολουθείτε μια στρατηγική ως προς το πότε και πού χρησιμοποιείτε ορισμένες εφαρμογές.
  • Διαγράψτε την εφαρμογή όταν τελειώσετε. Αφαιρέστε εφαρμογές μίας χρήσης μόλις δεν τις χρειάζεστε πλέον για να αποτρέψετε τη συνεχή συλλογή δεδομένων.

Παραμένοντας σε εγρήγορση σχετικά με τα δικαιώματα των εφαρμογών σας και το απόρρητο των δεδομένων σας, μπορείτε να απολαύσετε μια ασφαλέστερη και ασφαλέστερη ταξιδιωτική εμπειρία φέτος. Να έχετε ασφαλή ταξίδια!

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, για την μέγιστη ασφάλεια των ψηφιακών σας δεδομένων και των συσκευών σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top