Κυβερνοασφάλεια στο metaverse

Κυβερνοασφάλεια στο metaverse

Τι είναι το metaverse;

Το metaverse είναι ένας διαφορετικός τρόπος ψυχαγωγίας που συνδυάζει πολλά μέρη της τεχνολογίας. Ένα από αυτά είναι και η εικονική πραγματικότητα, δημιουργώντας εικονικούς χώρους μέσα στους οποίους οι χρήστες μπορούν να αλληλοεπιδράσουν μεταξύ τους. Ένα παράδειγμα είναι ότι μπορούν να πραγματοποιούν εικονικά ταξίδια οπουδήποτε επιθυμούν. Μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακό, ενέχει όμως πολλούς κινδύνους. Οι ανησυχίες για ζητήματα απορρήτου και ασφάλειας όλο και περισσότερο αυξάνονται.

 

Metaverse: Πώς λειτουργεί;

Ότι κάνει ένας χρήστης στο διαδίκτυο, θα μπορεί να το κάνει και στο Metaverse με την μόνη διαφορά ότι θα βιώνει κάθε του κίνηση. Αποτελεί ένα ψηφιακό οικοσύστημα, το οποίο βασίζεται σε διάφορα είδη τρισδιάστατης τεχνολογίας. Στο συγκεκριμένο ψηφιακό οικοσύστημα, ο χρήστης μπορεί να εκτελεί τις διαδικτυακές του εργασίες χωρίς την ανάγκη κωδικών πρόσβασης ή και λογαριασμούς χρηστών. Οι χρήστες μπορούν να εισέλθουν στο metaverse με τη μορφή avatars καθώς χρησιμοποιούν τεχνολογίες VR/AR. Ας δούμε πιο λεπτομερειακά τα στοιχεία που αποτελούν το metaverse μέχρι στιγμής τα οποία είναι τα εξής:

  • Εικονική πραγματικότητα. Όπως προαναφέραμε, ο χρήστης μπορεί να κάνει τα πάντα εικονικά με την βοήθεια συσκευών Virtual Reality, φορώντας συσκευές VR π.χ. γυαλιά, ειδικό ακουστικό. Με αυτόν τον τρόπο ανιχνεύεται η κίνησή τους και μπορούν να αλληλοεπιδρούν με ανθρώπους και αντικείμενα.
  • Επαυξημένη πραγματικότητα. Στη συγκεκριμένη πραγματικότητα χρησιμοποιείται τεχνητή νοημοσύνη που βοηθά στον εμπλουτισμό του φυσικού περιβάλλοντος με επιπλέον στοιχεία. Ένα παράδειγμα είναι η αγορά κάποιου ενδύματος. Με τη χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας, ο χρήστης μπορεί να βάλει το ψηφιακό ρούχο πάνω του ώστε να δει αν του ταιριάζει.

Βασικό χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι τα avatars. Τα avatars είναι ψηφιακή άνθρωποι που μπορεί να φτιάξει ο χρήστης στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπου υποκαθιστούν τη φυσική παρουσία του.

 

Παραδείγματα metaverse

Κάποια παραδείγματα του Metaverse είναι η Microsoft Mesh, η οποία αποτελεί πλατφόρμα μεικτής πραγματικότητας όπου υπάρχουν τρισδιάστατες απεικονίσεις αντικειμένων αλλά δεν διαθέτουν υπόσταση.

Άλλο ένα παράδειγμα είναι τα βιντεοπαιχνίδια, όπως το Fortnite στο οποίο επιτρέπεται η πραγματοποίηση συναυλιών με τη δημιουργία ρεαλιστικών ψηφιακών ατόμων.

 

Τι κινδύνους κρύβει το metaverse;

Το Metaverse σιγά σιγά παίρνει σάρκα και οστά. Μπορεί να είναι εντυπωσιακή η χρήση του, όμως, ελλοχεύει πολλούς κινδύνους και κάποιοι από αυτούς είναι οι εξής:

  • Διαδικτυακός εκφοβισμός. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός θα συνεχίσει να υπάρχει και στο metaverse, καθώς έχει διαπιστωθεί και στην εικονική πραγματικότητα περιπτώσεις παρενόχλησης και διαδικτυακού εκφοβισμού. Ο πόνος που προκαλεί είναι ο ίδιος που προκαλείται και στην πραγματική ζωή.
  • Κλοπή ταυτότητας. Στην περίπτωση που δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, η κλοπή δεδομένων είναι ακόμα πιο εύκολη στην εικονική πραγματικότητα. Η χρήση ακουστικών για παράδειγμα, μπορεί να διευκολύνει τη συλλογή δεδομένων π.χ. φωνητικό αποτύπωμα και βιομετρικά δεδομένα.
  • Ransomware επιθέσεις. Το Ransomware αποτελεί ένα κακόβουλο λογισμικό, το οποίο κρυπτογραφεί τα δεδομένα του χρήστη και μπορεί να εμποδίσει την πρόσβασή του σε αυτά. Ένα προφίλ στο metaverse διαθέτει πολύ περισσότερες πληροφορίες και αυτό δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα.

 

 

Για να χρησιμοποιήσετε με απόλυτη ασφάλεια το Metaverse και να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματά του, προμηθευτείτε το προϊόν «Bitdefender TOTAL SECURITY» που δημιουργήθηκε για να προστατεύσει όλες μας τις συσκευές iOS, MacOS, Windows και Android. Πρόκειται για το αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο πρόγραμμα Antivirus. Το Bitdefender TOTAL SECURITY θα σας εξασφαλίσει:
• Πλήρη προστασία για macOS, Android και iOS συσκευές.
• Ασυναγώνιστη ανίχνευση απειλών που σταματά όλα τα malware
• Προστασία πολλαπλών επιπέδων κατά των ransomware για να διατηρείτε τα αρχεία σας ασφαλή
• Περιλαμβάνει VPN για γρήγορη, ανώνυμη και ασφαλή εμπειρία κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο με 200 ΜΒ / ημέρα σε κάθε συσκευή
• Γονικός Έλεγχος για να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στο διαδίκτυο
• Μηδενική επίδραση στην απόδοση του συστήματος σας
Interface και υποστήριξη και στα Ελληνικά

Back to top Back to top