Δεν έχετε κάποιο είδος στο καλάθι σας.
Προστασία καταθέσεων από ηλεκτρονικές απάτες
Δημοσιεύτηκε στις από forthright
Οι δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο, έχουν καλύψει σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Μεταξύ αυτών, είναι και οι τραπεζικές συναλλαγές, οι οποίες έχουν απλουστευτεί εξαιρετικά. Smartphones, tablets, και laptops αποτελούν εργαλεία ιδιωτών και οργανισμών, μέσω των οποίων τελούν αυτές τις ενέργειες. Τέτοιου είδους ενέργειες (και όχι μόνο) πραγματοποιούνται άμεσα και εύκολα, για αυτό και ο διαδικτυακός τρόπος γίνεται δημοφιλέστερος συνεχώς. Από την άλλη, αυτή η τεράστια απήχηση αποτελεί και απειλή, καθώς οι επιτήδειοι αυξάνονται. Οι κυβερνοαπειλές είναι προ των πυλών και οι δράστες στοχεύουν στην υποκλοπή δεδομένων και σε άλλες παράνομες ενέργειες.
Με ποιους τρόπους μπορεί να παγιδευτεί ο χρήστης;
Οι πιο συνήθεις τρόποι μέσω των οποίων γίνεται προσπάθεια υποκλοπής τραπεζικών στοιχείων είναι τα εικονικά ηλεκτρονικά καταστήματα και το phishing. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι όπως το vishing/smishing, οι ψεύτικες επενδύσεις, τα πλαστά τιμολόγια κλπ. Όσον αφορά τα εικονικά καταστήματα, ουσιαστικά ο χρήστης επιλέγει ένα κατάστημα να κάνει τις αγορές του και στη συνέχεια επιλέγει τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν. Έπειτα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, περνά στον τρόπο πληρωμής που είναι μόνο μέσω κάρτας. Καταχωρώντας τα τραπεζικά του στοιχεία, θεωρεί ότι ολοκληρώνει την διαδικασία και αναμένει την άφιξη της αποστολής. Το πακέτο δεν φτάνει ποτέ στον παραλήπτη, τα χρήματα έχουν χαθεί και πιθανώς να έχουν υποκλαπεί και τα τραπεζικά στοιχεία. Στην περίπτωση του phishing, υπάρχουν διάφορα είδη ηλεκτρονικής επικοινωνίας (πχ email), μέσω των οποίων προσπαθεί να γίνει απόσπαση στοιχείων. Πιο συγκεκριμένα, ένα email μπορεί να περιλαμβάνει έναν σύνδεσμο, ή ένα συνημμένο και να ζητείται η συμπλήρωση ευαίσθητων στοιχείων. Τέλος, όσον αφορά το vishing/smishing, πρόκειται για τηλεφωνικές κλήσεις ή μηνύματα αντίστοιχα, που έχουν και πάλι τον ίδιο σκοπό.
Ποια μέτρα προστασίας υπάρχουν;
Ευτυχώς υπάρχουν πολλές μέθοδοι προστασίας, μέσω των οποίων οι χρήστες μπορούν να διαφυλάξουν τα τραπεζικά τους στοιχεία. Κάποιοι από αυτούς είναι οι ακόλουθοι:
- Αγνόηση μηνυμάτων, κλήσεων, και email που ζητούν διαπιστευτήρια ή υπάρχουν σύνδεσμοι που παροτρύνουν να ακολουθήσουν.
- Παρατήρηση σύνταξης μηνύματος: συνήθως αυτά τα μηνύματα αποστέλλονται μαζικά και δεν αναγράφεται το προσωπικό όνομα του πελάτη. Εκτός αυτού, μπορεί να υπάρχουν ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη.
- Κωδικός ΟΤΡ: Πρέπει να γίνεται λεπτομερής ανάγνωση του μηνύματος
- Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων κίνησης λογαριασμού.
- Ενδελεχής έλεγχος πριν γίνει οποιαδήποτε επένδυση ειδικά σε εταιρείες που υπόσχονται τεράστια άνοδο και κέρδη.
- Αποφυγή επιλογής αναδυόμενων παραθύρων και διαφημίσεων.
- Συχνός έλεγχος τραπεζικών εφαρμογών και υπολοίπων.
- Εγκατάσταση ενός προγράμματος πλήρους προστασίας για την αποφυγή οποιασδήποτε απειλής όπως και malwares, που εμφανίζονται συχνά σε τέτοιου είδους καταστάσεις.
Το προϊόν «Bitdefender TOTAL SECURITY» μπορεί να εγκατασταθεί σε iOS, Microsoft, macOS και Android συσκευές. Πρόκειται για το αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο πρόγραμμα Antivirus. Το Bitdefender TOTAL SECURITY θα σας εξασφαλίσει:
- Πλήρη προστασία για Windows, macOS, Android και iOS συσκευές.
- Ασυναγώνιστη ανίχνευση απειλών που σταματά όλα τα malware
- Προστασία πολλαπλών επιπέδων κατά των ransomware για να διατηρείτε τα αρχεία σας ασφαλή
- Περιλαμβάνει VPN για γρήγορη, ανώνυμη και ασφαλή εμπειρία κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο με 200 ΜΒ / ημέρα σε κάθε συσκευή
- Γονικός Έλεγχος για να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στο διαδίκτυο
- Μηδενική επίδραση στην απόδοση του συστήματος σας
- Interface και υποστήριξη και στα Ελληνικά
Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ.