Δεν έχετε κάποιο είδος στο καλάθι σας.
Η κρισιμότητα της κατανόησης της ολιστικής στάσης ασφάλειας στον κυβερνοχώρο
Δεδομένου του σημερινού διαρκώς μεταβαλλόμενου τοπίου απειλών στον κυβερνοχώρο, οι οργανισμοί βρίσκονται υπό συνεχή πίεση για να αξιολογούν τα περιβάλλοντα IT, να εντοπίζουν τα ευάλωτα σημεία και να επιλύουν προληπτικά κενά ασφαλείας.
Οι ομάδες ασφαλείας, μπορούν να το κάνουν αυτό εφαρμόζοντας μια ολιστική στρατηγική διαχείρισης κινδύνων στον κυβερνοχώρο με τακτικές αναθεωρήσεις. Περιλαμβάνοντας ανθρώπους, διαδικασίες και τεχνολογία, αυτές οι αξιολογήσεις μπορούν να ευθυγραμμιστούν με καθιερωμένα πλαίσια συμμόρφωσης που έχουν αναπτυχθεί από επαγγελματίες του κλάδου εδώ και αρκετά χρόνια και χρησιμεύουν ως βάση για τη συνεχή παρακολούθηση της ετοιμότητας. Βοηθούν στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των κενών ασφαλείας, στη μέτρηση της προόδου με την πάροδο του χρόνου, στην επίδειξη απόδοσης επένδυσης (ROI) και στη βελτίωση της συνολικής ανθεκτικότητας και ετοιμότητας του οργανισμού σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι οι τακτικές αναθεωρήσεις κυβερνοασφάλειας συμβάλλουν στην ενίσχυση μιας κουλτούρας ευαισθητοποίησης σε ολόκληρο τον οργανισμό – κάνοντας τους ανθρώπους να σκεφτούν τον ρόλο τους στην προστασία του οργανισμού από κακόβουλους παράγοντες.
Μετριασμός του κινδύνου μέσω τακτικών αξιολογήσεων της κυβερνοασφάλειας
Είναι σημαντικό να διεξάγετε μια ολιστική ανασκόπηση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να κατανοήσετε καλύτερα πού βρίσκεται ο οργανισμός απέναντι στο συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο απειλών. Νέες τεχνικές όπως το phishing ως υπηρεσία (PhaaS) και οι διαθέσιμες τεχνολογίες γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (Gen AI) αυξάνουν τον όγκο και την πολυπλοκότητα των απειλών. Καθώς ο κίνδυνος αυξάνεται, οι ομάδες ασφαλείας πρέπει να χρησιμοποιήσουν πρόσθετα εργαλεία για την αποκατάσταση και την εφαρμογή νέων μεθόδων ελέγχου – μια ανάγκη που ανεβάζει όλο και περισσότερο τα κόστη των επιχειρήσεων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η τακτική ανασκόπηση των μέτρων κυβερνοασφάλειας παρέχει έναν βασικό δείκτη ωριμότητας που μπορεί να επαναξιολογηθεί κάθε χρόνο για να δείξει την πρόοδο με την πάροδο του χρόνου και να αναδείξει την απόδοση επένδυσης (ROI).
Οι έλεγχοι αυτοί, λειτουργούν αξιολογώντας τους οργανισμούς σε σχέση με ένα ολιστικό πλαίσιο κυβερνοασφάλειας, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) 27001 ή το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η συμμόρφωση με αυτά τα καθιερωμένα πρότυπα, πέραν από το ότι τεκμηριώνονται οι αλλαγές και η πρόοδος, διασφαλίζει τη συνέπεια μεταξύ των αναθεωρήσεων, αποφεύγοντας παράλληλα νέες πολυπλοκότητες. Ουσιαστικά, αυτά τα πλαίσια συμμόρφωσης έχουν αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου από έμπειρους επαγγελματίες σε όλο τον κλάδο και ενημερώνονται για να συμβαδίζουν με τις νέες καινοτομίες –όπως το cloud computing ή η τεχνητή νοημοσύνη– ώστε οι ομάδες ασφαλείας να είναι βέβαιοι ότι προστατεύονται στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Τα οφέλη των ανεξάρτητων αξιολογήσεων της κυβερνοασφάλειας
Οι οργανισμοί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας ανεξάρτητης αξιολόγησης που διενεργείται από τρίτο πάροχο – δίνοντάς τους μια αμερόληπτη σκοπιά που εξασφαλίζει στους decision makers ότι οι επενδύσεις που έχουν αφιερώσει στην κυβερνοασφάλεια, εξακολουθούν να αποδίδουν τα μέγιστα. Αυτές οι υπηρεσίες ελέγχου, αξιολογούν τους ανθρώπους, τις διαδικασίες και τις τεχνολογίες και την ικανότητά τους να προστατεύονται από τις σύγχρονες απειλές. Τα πλαίσια περιλαμβάνουν ένα ευρύτερο φάσμα ελέγχων που εστιάζει στους ακόλουθους τομείς: Governance, αναγνώριση, προστασία, ανίχνευση, απόκριση και ανάκτηση— επιτρέποντας στους οργανισμούς να κατανοήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις πραγματικές δυνατότητές τους στην ασφάλεια.
Εάν το δούμε από την οπτική γωνία του NIST CSF ειδικά, αυτές οι ανασκοπήσεις μπορούν να καλύψουν πτυχές όπως:
Governance
- Διαχείριση buy-in
- Εκπαίδευση διοικητικών στελεχών
- Πολιτικές και διαδικασίες
- Επιτροπές ασφάλειας
- Αλλαγή συμβουλευτικών επιτροπών
- Διαχείριση αλυσίδας εφοδιασμού
Αναγνώριση
- Διαχείριση περιουσιακών στοιχείων (Asset Management)
- Αξιολόγηση κινδύνου (Risk Management)
Προστασία
- Διαχείριση ταυτότητας & έλεγχος ταυτότητας – έλεγχος πρόσβασης
- Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση
- Ασφάλεια δεδομένων
- Πλατφόρμα ασφαλείας και διαχείρισης των Components της υποδομής
- Ασφάλεια Τεχνολογικής υποδομής
Εντοπισμός
- Συνεχής παρακολούθηση
- Ανάλυση ανεπιθύμητων συμβάντων
Απόκριση και ανάκτηση
- Διαχείριση, ανάλυση, μετριασμός, αναφορά, σχεδιασμός και επικοινωνία
Αξιολογώντας διεξοδικά αυτούς τους τομείς, οι οργανισμοί μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τη στάση τους στον κυβερνοχώρο και να εντοπίσουν τα κενά ασφαλείας που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Οι πάροχοι υπηρεσιών διαχείρισης ρίσκου, μπορούν να βοηθήσουν τους οργανισμούς να αναπτύξουν έναν χάρτη προτεραιοτήτων που ευθυγραμμίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης με τους επιχειρηματικούς στόχους και τις σύγχρονες απειλές. Για να διασφαλιστεί ότι αυτό είναι ακριβές, μπορούν επίσης να εντοπίσουν κρίσιμα assets και να πραγματοποιήσουν μια αξιολόγηση της ασφάλειας έναντι απειλών υψηλού επιπέδου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δοθεί προτεραιότητα στις προσπάθειες αποκατάστασης σύμφωνα με την κρισιμότητάς τους ή του αντιληπτού κινδύνου για αυτά.
Αυτές οι αξιολογήσεις θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες σε κάθε οργανισμό με βάση τη βιομηχανία που ανήκει, το προφίλ πελατών, τις αγορές, τα σχέδια ανάπτυξης και άλλους παράγοντες. Οι αξιολογήσεις κυβερνοασφάλειας θα πρέπει επίσης να τεκμηριώνονται και να αναλύονται με την πάροδο του χρόνου, ώστε να δίνουν στους οργανισμούς τη βάση για τη μέτρηση της προόδου και την επίδειξη απόδοσης επένδυσης (ROI).
Συνοψίζοντας
Το τοπίο των απειλών είναι απρόβλεπτο, και εφαρμόζοντας μόνο τεχνικές λύσεις ασφαλείας, οι οργανισμοί δεν καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις για την επίτευξη της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Διενεργώντας τακτικά Security Assessments, μεταξύ ατόμων, διαδικασιών και τεχνολογιών, για τον εντοπισμό και την επίλυση αδυναμιών, τη μέτρηση της προόδου με την πάροδο του χρόνου και την επίδειξη απόδοσης επένδυσης (ROI), οι οργανισμοί μπορούν να βελτιώσουν τη στάση ασφαλείας τους και να εξασφαλίσουν την συνεχή βελτίωση για την επιτυχή ανθεκτικότητά τους στον κυβερνοχώρο. Η συνεργασία με μια ανεξάρτητη εξειδικευμένη ομάδα συμβούλων είναι κρίσιμης σημασίας, και παρέχει μια αμερόληπτη, πλήρη επισκόπηση της ανθεκτικότητας και της ετοιμότητάς σας στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο με βάση καθιερωμένα πρότυπα και πλαίσια.