Γιατί όλες οι εταιρείες πρέπει να επενδύουν σε πολυεπίπεδη ασφάλεια

Οι επιθέσεις ασφαλείας μπορούν να συμβούν στην εταιρεία σας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Στο παρελθόν, η κυβερνοασφάλεια ήταν απλούστερη και ήταν ευκολότερο να αποτραπούν οι επιθέσεις. Ήταν παρόμοια με την προστασία της εξώπορτας του σπιτιού σας, θα λέγαμε. Με τις σωστές κλειδαριές, θα μπορούσατε να αποτρέψετε έναν εισβολέα να μπει μέσα. Στις μέρες μας, χρειάζεται να ασφαλίσετε πολλά περισσότερα από μια μόνο πόρτα. Υπάρχουν πολλές πόρτες, παράθυρα, σημεία εισόδου σε όλο το σπίτι, κάνοντας μια αντιπαραβολή για την ψηφιακή και φυσική οντότητα της εταιρείας σας. Υπάρχουν τόσα πολλά πιθανά σημεία πρόσβασης που η απλή χρήση κλειδαριών δεν θα λειτουργήσει. Οι οργανισμοί χρειάζονται περισσότερες από μία λύση για να είναι πραγματικά ασφαλείς και να είναι σε θέση να αποτρέψουν μια επίθεση, να αμυνθούν αλλά και να ανακάμψουν σε περίπτωση παραβίασης. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω της πολυεπίπεδης ασφάλειας. Αυτό αναφέρεται στην ύπαρξη πολλαπλών εργαλείων, συστημάτων και διαδικασιών που επικαλύπτονται και παρέχουν προληπτική ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Αυτά τα εργαλεία και τα συστήματα θα πρέπει να ενημερώνονται μεταξύ τους προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πιο ασφαλές περιβάλλον. Στο σημείο αυτό καταλαβαίνουμε γιατί η πολυεπίπεδη ασφάλεια είναι σημαντική και πώς οι οργανισμοί μπορούν να φτάσουν εκεί.

Οι εταιρείες όλων των μεγεθών έχουν ανάγκη να προστατευθούν περισσότερο από ποτέ

Οι κακόβουλοι μπορούν να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα σημεία της υποδομής μιας εταιρείας για να εντοπίσουν ευπάθειες και να εισβάλουν στον οργανισμό. Αυτή η περιοχή είναι γνωστή ως επιφάνεια επιθέσεων, attack surface, όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τον οργανισμό και τόσο περισσότερα χρειάζεται να κάνει για να την υπερασπιστεί και να την ασφαλίσει. Θα ήταν, για παράδειγμα, πολύ πιο εύκολο να διασφαλίσετε ένα μικρό ισόγειο σπίτι σε σύγκριση με μια πολυώροφη πολυκατοικία. Τα τελευταία χρόνια, το attack surface έχει αυξηθεί σημαντικά επειδή το ψηφιακό εύρος του περιβάλλοντος των εταιρειών έχει αυξηθεί. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Endpoints, όπως φορητούς υπολογιστές, διακομιστές, συσκευές γραφείου, καθώς και απομακρυσμένες συσκευές και ιδιωτικές συσκευές που συνδέονται στο δίκτυό σας (όπως τα κινητά τηλέφωνα)
  • Χρήση του cloud που συνεχίζει να αυξάνεται καθώς και οι πάροχοι που βασίζονται σ’ αυτό, που περιλαμβάνει εργαλεία όπως Office 365, Slack, Zoom και Google Drive
  • Internet of Things (IoT) devices όπως έξυπνες οθόνες, ψυγεία, εκτυπωτές, κάμερες που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο και ενδέχεται να μην έχουν την βέλτιστη ασφάλεια
  • Οι χρήστες εξακολουθούν να είναι ο πιο αδύναμος κρίκος όταν πρόκειται για την υπεράσπιση μιας εταιρείας από τους κακόβουλους – κάθε άτομο μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν πιθανό εσωτερικό κίνδυνο
  • Πολλαπλά σημεία διασύνδεσης όπως οι απομακρυσμένοι χρήστες, απαιτούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ειδικά εάν τα δεδομένα στεγάζονται και/ή μεταφέρονται σε αυτές τις τοποθεσίες ασφαλείας, ειδικά εάν τα δεδομένα στεγάζονται και/ή μεταφέρονται σε αυτές τις τοποθεσίες

Για να αντιμετωπίσουμε τις προηγμένες επιθέσεις χρειάζονται περισσότερα από την απλή ασφάλεια των Endpoints

Λόγω όλων αυτών των σημείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους κυβερνοεγκληματίες για να επιτεθούν, κάθε είδος επιχείρησης, ανεξαρτήτως μεγέθους, απειλείται από τις προηγμένες επιθέσεις. Αυτού του είδους οι επιθέσεις αξιοποιούν τα τρωτά σημεία πέραν των endpoints και συχνά πραγματοποιούνται με στοχευμένη ακρίβεια. Συχνά στοχεύουν τρωτά σημεία σε γνωστές εφαρμογές που βασίζονται στο cloud ή στοχεύουν την cloud υποδομή μιας εταιρείας, με στόχο να προσεγγίσουν άμεσα ευαίσθητα δεδομένα και στοιχεία. Ακόμη και οι επιθέσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν εξελιχθεί σε spear phishing και BEC attacks εκμεταλλευόμενοι τους ανυποψίαστους χρήστες, υποδυόμενοι βασικά πρόσωπα της εταιρείας, με αποτέλεσμα να καταγράφονται σημαντικές οικονομικές ζημιές, από τις οποίες συχνά μικρές εταιρείες δεν μπορούν ποτέ να ανακάμψουν.

Πώς οι οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν ολοκληρωμένη ασφάλεια μέσω πολλαπλών επιπέδων

Προκειμένου να ληφθούν υπόψη όλες οι πιθανές είσοδοι που θέτουν σε κίνδυνο την υποδομή μιας εταιρείας, είναι σημαντικό να χτίσουμε ολοκληρωμένη ασφάλεια μέσω μιας πολυεπίπεδης zero trust στρατηγικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, που ενσωματώνει προληπτικούς ελέγχους, ανίχνευση και δυνατότητες άμεσης αντίδρασης. Πολλές από αυτές τις δυνατότητες είναι πάνω και πέρα ​​από αυτό που προσφέρει η παραδοσιακή ασφάλεια των endpoints. Αυτό περιλαμβάνει:

Ορατότητα: Η επίγνωση των πάντων στο περιβάλλον σας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην προστασία του. Σκεφτείτε το σαν να γνωρίζετε όλα τα σημεία εισόδου του σπιτιού σας και να γνωρίζετε ακριβώς πού βρίσκονται τα ασφαλή και πιο σημαντικά έγγραφά σας.

Ανίχνευση: Μόλις αποκτήσετε σαφέστερη ορατότητα στο περιβάλλον σας, μπορείτε να εγκαταστήσετε εργαλεία όπως ανίχνευση και απόκριση τελικού σημείου (EDR) και εκτεταμένη ανίχνευση και απόκριση (XDR). Αυτά είναι εργαλεία ανάλυσης που καλύπτουν ολόκληρο το δίκτυό σας και οποιαδήποτε υποδομή cloud για να εντοπίζουν σωστά τυχόν μη εξουσιοδοτημένους χρήστες ή κακόβουλες επιθέσεις που συμβαίνουν στο περιβάλλον σας. Το EDR εντοπίζει απειλές και πιθανούς κινδύνους σε επίπεδο τελικού σημείου και παρέχει πληροφορίες που είναι πολύτιμες στις ομάδες ασφαλείας, επιτρέποντάς τους να κάνουν σωστά τα επόμενα βήματα για να περιορίσουν και να αφαιρέσουν μια απειλή (ή να την εξαιρέσουν, εάν διαπιστωθεί ότι δεν είναι κακόβουλη). Το XDR κοιτάζει πέρα ​​από το τελικό σημείο και ενσωματώνει πληροφορίες ασφαλείας από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του cloud, το οποίο προστατεύει περαιτέρω την υποδομή και τα περιουσιακά στοιχεία μιας εταιρείας.

Hardening: Η θωράκιση αναφέρεται σε ένα σύνολο διαδικασιών που διασφαλίζουν ότι ελαχιστοποιείτε τον κίνδυνο μιας επίθεσης. Είναι το ισοδύναμο της εγκατάστασης αντιδιαρρηκτικών παραθύρων και της αναβάθμισης των συστημάτων κλειδαριάς σας για προστασία από κοινές μορφές εισβολής στο σπίτι. Τα παραδείγματα θωράκισης περιλαμβάνουν τη διαχείριση ενημερώσεων— αυτή είναι η διαδικασία που διασφαλίζει ότι όλες οι συσκευές, τα συστήματα, οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες σας εκτελούν την πιο πρόσφατη έκδοση του λογισμικού. Αυτό θα αποτρέψει τους εισβολείς από το να επωφεληθούν από τα γνωστά τρωτά σημεία. Το Hardening περιλαμβάνει επίσης στοχευμένους ελέγχους ασφαλείας και εργαλεία όπως ασφάλεια email, φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, εργαλεία προστασίας από ιούς και πλήρη κρυπτογράφηση δίσκου που προστατεύει τα δεδομένα ακόμα και αν κλαπούν ή αφαιρεθούν από το δίκτυο ή τους servers μιας εταιρείας.

Ασφάλεια στο cloud: Το cloud έχει γίνει τόσο κρίσιμο για τις περισσότερες εταιρείες, που απαιτεί τα δικά του μέτρα ασφαλείας. Οι εταιρείες πρέπει να έχουν τρόπους να προστατεύουν και να προστατεύουν λογισμικό όπως το Office 365, το One Drive, το Google Apps και άλλα. Αυτά είναι στοχευμένα εργαλεία ασφαλείας που μπορούν να βοηθήσουν στην ασφάλεια αρχείων, servers και κοντέινερ που βασίζονται στο cloud.

Απόκριση: Ο τρόπος με τον οποίο απαντάτε σε μια πιθανή επίθεση είναι εξίσου σημαντικός με το τι κάνετε για να αποτρέψετε μια επίθεση. Ακριβώς επειδή ένας διαρρήκτης μπαίνει στο σπίτι σας, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο για να τον σταματήσετε. Τα εργαλεία απόκρισης μπορούν να σας βοηθήσουν να απομακρύνετε έναν εισβολέα ή να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στην εταιρεία σας. Αυτό περιλαμβάνει εργαλεία όπως EDR, XDR καθώς και υπηρεσίες απόκρισης από συνεργάτες που παρέχουν διαχειρίσιμο εντοπισμό και αντιμετώπιση. Με την ανάθεση της εργασίας σε μια ομάδα ειδικών διαθέσιμη 24/7, θα μπορείτε να αντιδράτε πολύ πιο γρήγορα.

Οι εταιρείες δεν χρειάζεται να επενδύσουν μεγάλα κεφάλαια για να τα κάνουν όλα εσωτερικά

Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τμήματος ασφαλείας μπορεί να είναι δύσκολη και απαιτεί πολλούς πόρους. Όχι μόνο πολλαπλά εργαλεία και τεχνολογίες ασφαλείας, αλλά και γνώσεις και προσωπικό ασφαλείας σε 24ωρη βάση, προκειμένου να αξιοποιηθούν όλες οι πληροφορίες, οι ειδοποιήσεις και τα δεδομένα που αποστέλλονται από αυτά τα εργαλεία. Η εύρεση της σωστής ομάδας και των σωστών εργαλείων ,είναι μια τεράστια δαπάνη και απαιτεί γνώσεις και αρκετή τύχη. Γι’ αυτό η επιλογή ενός στρατηγικού cyber security MSP συνεργάτη κρίνεται απαραίτητη. Αξιοποιώντας την ενοποιημένη λύση της Bitdefender με τεχνολογίες EDR και XDR, επιτυγχάνετε ολοκληρωμένη ορατότητα της υποδομής σας και εργαλεία άμεσης απόκρισης, ενώ η ευκολία διαχείρισης και τα χαμηλά κόστη συντήρησης, δίνουν αξία στην επένδυσή σας.

Επικοινωνήστε με έναν σύμβουλο ασφαλείας για περισσότερες λεπτομέρειες :

Info@bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top