Επιθέσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Phishing και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Οι απάτες phishing είναι, κι ήταν πάντα, ένα παιχνίδι αριθμών. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στέλνουν τα κακόβουλα μηνύματά τους σε τόσες πολλές διευθύνσεις, που ακόμη και ένα ποσοστό επιτυχίας <5% μπορεί να αποφέρει εξαιρετικά μεγάλα οφέλη. Τα human errors είναι… ανθρώπινα, κι αρκεί ένας κουρασμένος υπάλληλος για να θέσει ένα σύνολο προσωπικών κι εταιρικών λογαριασμών και δεδομένων σε κίνδυνο. Ωστόσο, η ανθρώπινη φύση δεν αλλάζει. Αυτό που μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις φιλοξενίας για να μετριάσουν τη ζημιά είναι να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν στις επιθέσεις phishing.

Πόσο ευάλωτες είναι οι επιχειρήσεις φιλοξενίας;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις φαίνονται ιδιαίτερα ευάλωτες στις επιθέσεις phishing. Μόλις το 2023, το μέσο κόστος μιας παραβίασης δεδομένων στον κλάδο αυτόν ανέρχεται στα 3,36 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό, που δείχνει ότι οι κυβερνοεπιτιθέμενοι βλέπουν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ως σημαντικό στόχο .

Άλλο ένα εύρημα της έκθεσης υπογραμμίζει την ευαισθησία των επιχειρήσεων αυτών ενάντια στις επιθέσεις κυβερνοασφάλειας. Τόσο οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όσο και οι μικροί κλάδοι φιλοξενίας, συλλέγουν καθημερινά τεράστιο όγκο προσωπικών πληροφοριών του πελατολογίου τους. Ωστόσο, δεν επενδύουν σε ισχυρά μέτρα κυβερνοασφάλειας, γεγονός που τις καθιστά έναν πιθανό θησαυρό για εγκληματίες που στοχεύουν στην κλοπή δεδομένων. Η παράλειψη αυτή μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις, καθώς περίπου το 60% των μικρών επιχειρήσεων αναγκάζεται να κλείσει τις πόρτες του εντός έξι μηνών από οποιαδήποτε παραβίαση δεδομένων. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό του κλάδου της φιλοξενίας, καθώς οι μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο κομμάτι του.

Πώς να προλάβετε τις επιθέσεις phishing

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, με τους οποίους μπορούν οι επιχειρήσεις ξενοδοχείων να προλάβουν της επιθέσεις phishing στις μονάδες τους. Σημαντικότεροι εξ αυτών είναι οι παρακάτω:

  • Εκπαίδευση των εργαζομένων: Αν και όλο και μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων εκπαιδεύεται για να αναγνωρίζει τις επιθέσεις phishing, οι επιτιθέμενοι εξελίσσουν τις μεθόδους τους τους με ραγδαίους ρυθμούς. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μπορούν να αναγνωρίζουν τα ανησυχητικά σημάδια μιας τέτοιας απειλής.
  • Ενθάρρυνση αυτοαναφοράς επίθεσης: Όσο προσεκτικοί κι αν είναι οι χρήστες, είναι λογικό να πέσουν κάποια στιγμή θύμα εξαπάτησης. Όταν συμβεί αυτό, οι επιχειρήσεις οφείλουν να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους να καταγγέλλουν το συμβάν, χωρίς να φοβούνται .
  • Τακτικές δοκιμασίες των υπαλλήλων: Είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς πόσο αποτελεσματική είναι μια τακτική, χωρίς να τη δοκιμάσει. Γι’ αυτό, οι επιχειρήσεις ενθαρρύνονται να δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης των εργαζομένων τους, με ασκήσεις προσομοίωσης phishing. Έτσι, οι ομάδες μπορούν να εντοπίσουν αποτελεσματικά υπαλλήλους υψηλού κινδύνου, οι οποίοι αλληλεπιδρούν τακτικά με ριψοκίνδυνο τρόπο.
  • Τακτικές δοκιμασίες των αμυνών τις επιχείρησης: Φυσικά, οι δοκιμές δεν πρέπει να σταματούν με τους υπαλλήλους. Είναι σημαντικό να διεξάγονται τακτικές ασκήσεις προσομοίωσης επίθεσης, για να ελέγχουν οι οργανισμοί εάν οι υπάρχοντες άμυνες είναι ικανές να τους προστατεύσουν από τις επιθέσεις.

Προτεραιότητα ο μετριασμός της ζημίας

Οι επιθέσεις phishing δε θα εξαφανιστούν ποτέ από το οπλοστάσιο των κυβερνοεπιτιθέμενων. Πρόκειται για μια εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση, η οποία διεξάγεται εύκολα και γρήγορα. Αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, ότι οι εταιρείες δεν έχουν τρόπου να αμυνθούν. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, και τα σωστά εργαλεία, μπορούν να μειώσουν δραματικά τον κίνδυνο να πέσουν θύμα μιας επίθεσης phishing.  Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, μάχεται έναντια στις ψηφιακές απειλές, στο πλευρών των επιχειρήσεων. Με το Bitdefender GravityZone Email Security, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν την άμυνά τους απέναντι στις επιθέσεις μέσω email, με πολυεπίπεδους μηχανισμούς όπως κλοπή ταυτότητας, κακόβουλα συνημμένα και σύνδεσμοι κ.α., σταματώντας τις απειλές πριν φτάσουν στο mailbox του χρήστη. Επιπλέον, με τις ισχυρές λύσεις ασφαλείας των τερματικών, GravityZone Business Security, GravityZone Business Security Premium και GravityZone Business Security Enterprise, Ενισχύεται η τελευταία γραμμή άμυνας της υποδομής σας, εντοπίζοντας και αντιμετωπίζοντας τις απειλές, πριν αυτές εξαπλωθούν στο δίκτυό σας.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top