Δεν έχετε κάποιο είδος στο καλάθι σας.
Ένα ολοκαίνουργιο κύμα επενδυτικών απατών
Οι οικονομικές απάτες συνιστούν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επίμονα προβλήματα της σημερινής εποχής. Εξελίσσονται συνεχώς, καθώς οι απατεώνες βρίσκουν νέους τρόπους να καταστρέψουν την ψηφιακή ζωή των χρηστών. Τα τελευταία χρόνια, με την άνοδο της δημοτικότητας της τεχνητής νοημοσύνης, οι απάτες λαμβάνουν μια πιο φουτουριστική απόχρωση. Βίντεο που δημιουργούνται μέσω εργαλείων AI μπορούν να λειτουργήσουν ως επενδυτικές απάτες. Για παράδειγμα, ένα βίντεο που παρουσιάζει τον πρόεδρο μιας χώρας, ή έναν επιχειρηματία να μιλά για μια «νέα, εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία», μπορεί να έχει στόχο να εξαπατήσει.
Με αυτά κατά νου, ας αναλύσουμε τα τεχνάσματα της τεχνητής νοημοσύνης, τον αντίκτυπό της στους χρήστες και πώς μπορούμε να αποφύγουμε αυτές τις απάτες.
Τι είναι τα deepfake;
Τα deepfake έχουν απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό την τεχνολογική κοινότητα μέχρι στιγμής. Αποτελούν πολυμέσα, τα οποία περιλαμβάνουν βίντεο, εικόνες και ήχο, και παράγονται από τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Χαρακτηριστικό τους είναι το γεγονός ότι απεικονίζουν κάτι που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, ή γεγονότα που δεν έχουν συμβεί. Η ονομασία τους λαμβάνεται από τις λέξεις «deep», το οποίο προέρχεται από τον τύπο μηχανικής μάθησης(ML) deep learning, και «fake», που σημαίνει ψεύτικο. Ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ως όρος το 2017, από έναν συντονιστή του Reddit.
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εντοπιστούν οι απειλές deepfake. Το 2018, ορισμένοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πρόσωπα σε αυτά τα βίντεο δεν ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους. Αυτό συνέβαινε γιατί οι περισσότερες εικόνες έδειχναν τους ανθρώπους με ανοιχτά μάτια, οπότε οι αλγόριθμοι δεν μπορούσαν να παράξουν την φυσική διαδικασία των βλεφάρων . Μόλις αποκαλύφθηκε αυτό, τα deepfakes ξεκίνησαν να περιλαμβάνουν ανοιγοκλείσιμο των ματιών. Αυτό είναι και το πρόβλημα με την ανίχνευση: μόλις αναγνωρίζεται μια αδυναμία, οι δημιουργοί την επισκευάζουν.
Τεχνητή νοημοσύνη κι απάτες
Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου γίνονται ολοένα και πιο επιδέξιοι. Χρησιμοποιούν πρόσωπα από διάσημους ανθρώπους, επιρροής, για να πείσουν το καταναλωτικό κοινό ότι οι ιστορίες τους είναι αληθινές. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε συγκλονιστικά παραδείγματα, όπως τα deepfakes της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Leyen. Αποτελούν ένα ακόμη ψυχολογικό παιχνίδι, το οποίο εκμεταλλεύεται την τάση του ανθρώπου να εμπιστεύεται τα λόγια κάποιου άλλου, αν γνωρίζει τη φυσιογνωμία του.
Πλέον, δεν πρόκειται για τα συνηθισμένα βίντεο απάτης που προβάλλονταν ως διαφημίσεις. Πρόκειται για ολόκληρη παραγωγή, με μονταρισμένα βίντεο υψηλών επιπέδων με ανθρώπους που προωθούν ψεύτικες ιστοσελίδες και πλατφόρμες. Οι εγκληματίες ενισχύουν το παιχνίδι τους, αναφέροντας ονόματα ανύπαρκτων ιστότοπων για να κάνουν την απάτη τους να φαίνεται νόμιμη.
Τρόποι προφύλαξης από επενδυτικές απάτες deepfake
Υπάρχουν κάποιες ενέργειες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες, έτσι ώστε να αποφύγουν αυτές τις απάτες υψηλής τεχνολογίας. Κύρια αυτών είναι η αντιμετώπιση κάθε φαινομενικά καταπληκτικής ευκαιρίας με λίγο σκεπτικισμό. Αν ακούγεται πολύ καλή, μάλλον δεν είναι αληθινή. Εάν δημιουργείται η αίσθηση ότι «κάτι δεν πάει καλά», είναι προτιμότερο για τον χρήστη να ακολουθήσει το ένστικτό του, παρά να το μετανιώσει αργότερα.
Τα βίντεο απάτης που δημιουργούνται μέσω τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζουν συχνά ονειρικές ευκαιρίες με φαινομενικά χαμηλό ρίσκο. Αυτές οι προσφορές πρέπει να επανεξετάζονται, καθώς πρόκειται συχνά για τέχνασμα κυβερνοεπιτιθέμενων. Και στο τέλος, εάν ο χρήστης δεν μπορεί να βρει κάποια ένδειξη απάτης, αλλά ακόμα έχει υποψίες, μπορεί να το φωνάξει. Υπάρχει η δύναμη των κοινοτήτων, για να αναφερθεί κάθε απάτη.
Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, αναγνωρίζει την απειλή που αναδύεται για τους χρήστες από τέτοιες εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και της μηχανικής μάθησης (ML)και έχει σχεδιάσει πολυεπίπεδες λύσεις για την προστασία ιδιωτών και επιχειρήσεων . Εάν, λοιπόν, ο χρήστης δεν αναγνωρίσει τα σημάδια της απάτης και προσπαθήσει να αλληλεπιδράσει, το προστατευτικό λογισμικό της Bitdefender μπορεί να ειδοποιήσει ή και να αποτρέψει την αλληλεπίδραση με κάθε κακόβουλη ιστοσελίδα. Με το Bitdefender Premium Security, κάθε συσκευή είναι προστατευμένη από απειλές, ανεξαρτήτως λογισμικού.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.
Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030