Ελληνικά torrent και κίνδυνοι

Ελληνικά torrent και κίνδυνοι

 

Τι είναι τα torrents;

Είναι μια μέθοδος διαμοιρασμού και ανταλλαγής peer-to-peer ψηφιακών αρχείων ήχου, βίντεο, προγραμμάτων κλπ., οποιουδήποτε μεγέθους. Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος είναι ένα συγκεκριμένο αρχείο, το οποίο αποστέλλεται σε κομμάτια κώδικα, από διαφορετικές πηγές. Συνεπώς, το αρχείο θα κατέβει γρηγορότερα αν τα κομμάτια του διατίθενται σε πολλούς χρήστες, και πιο αργά αν διατίθενται σε λίγους.

 

Πώς γεννήθηκε αυτή η μέθοδος;

Ο Bram Cohen, ο οποίος είναι προγραμματιστής της γλώσσας Python, το 2001 δημιούργησε τα torrents, τα οποία μέχρι το 2005 έγιναν ανάρπαστα. Σαφώς έγιναν απόπειρες διακοπής τους, κάτι το οποίο δεν επετεύχθη. Αντιθέτως, πλέον αποτελούν καθιερωμένο τρόπο διαμοιρασμού/ανταλλαγής αρχείων. Επίσης, τα torrents μπορούν και λειτουργούν σε εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς(πάνω από 1,5 megabits ανά δευτερόλεπτο) και ο κώδικάς τους είναι open-source. Αυτό οφείλεται στο ότι τα περισσότερα δεν διαθέτουν spyware και adware. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα torrents μπορούν και αντιμετωπίζουν αρχεία τα οποία έχουν μολυνθεί από ιούς.

 

Πώς μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει τα torrents;

Κάποιος που ήθελε να κατεβάσει ένα αρχείο, έπρεπε να ακολουθήσει τα παρακάτω απλά βήματα:

  • Επίσκεψη σε ένα κατάλληλο website(πχ torrents.to.) προκειμένου να εντοπίσει από την βάση δεδομένων το Torrent για το αρχείο που τον ενδιαφέρει.
  • Συμπλήρωση του ονόματος του αρχείου στο πεδίο “search”, και επιλογή αυτού που φαίνεται πιο κατάλληλο από τα αποτελέσματα.
  • Αυτό οδηγεί σε ένα παράθυρο με μια ποικιλία από Torrents, όπου θα πρέπει να επιλεχθεί ένα αρχείο με υψηλή ταχύτητα λήψης. Πάνω πάνω κάποια αρχεία με την λέξη sponsored τα οποία ήταν για συνδρομητές και όχι free. Αντιθέτως, τα free είναι αυτά με το γρανάζι δίπλα.
  • Download ένα πρόγραμμα σαν το μtorrent, που μπορεί να διαβάσει τις πληροφορίες των Torrents ώστε να γίνει και download στο επιθυμητό αρχείο.

Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι και με ελληνικά torrents, όπως: Torrentz2, The Pirate Bay, RARBG, LimeTorrents, TorrentDownloads κλπ.

 

Ποιοι οι κίνδυνοι κατά την λήψη Torrents;

Όπως προαναφέραμε, τα torrents είναι αρχεία τα οποία κατεβάζουμε στο pc μας τα οποία συνήθως δεν έχουν spyware/adware. Αυτό όμως δε συμβαίνει πάντα. Δεν πρέπει ποτέ ο χρήστης να ξεχνά τις κυβερνοαπειλές που ελλοχεύουν μέσω διαφόρων τρόπων. Κάλλιστα ένα αρχείο torrent μπορεί να «κολλήσει» έναν ιό στο pc του χρήστη που θα κατέβει. Γενικά, οι κίνδυνοι που υπάρχουν κατά τη λήψη torrents είναι:

  • Ιοί – κακόβουλο λογισμικό: οι δράστες δεν χάνουν ευκαιρία εισβολής ειδικά μέσω πειρατικών αρχείων. Έτσι, ο χρήστης κατεβάζει το αρχείο που θέλει ενώ μέσα κρύβεται ο ιός, όπως ransomware, Trojans και άλλοι.
  • Υποκλοπή ευαίσθητων δεδομένων: Αυτό μπορεί να γίνει αν υπάρχει keylogger. Συγκεκριμένα, ο δράστης μπορεί να καταγράψει τα πλήκτρα που πατάτε κατά την συμπλήρωση username και Password, και να σας τα κλέψει.
  • Υποκλοπή IP : Η λήψη του αρχείου που επιθυμείτε γίνεται μέσω ενός δικτύου χρηστών όπου το καθένα στέλνει ένα μέρος του κώδικα. Ωστόσο, αυτό το δίκτυο μπορεί να μάθει το IP σας πολύ εύκολα, ακόμα και την τοποθεσία σας.
  • Λήψη ψεύτικων προγραμμάτων/αρχείων: δεν είναι λίγες οι φορές που συναντάμε fake sites τα οποία είναι άκρως ρεαλιστικά. Ωστόσο, όταν τα κατεβάσετε δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας. Κάποιες φορές μπορεί να είναι κακόβουλα, κάποιες απλά λάθος.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τους κινδύνους που κρύβονται στο διαδίκτυο και να λαμβάνουμε ισχυρά μέτρα ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς. Η οριστική λύση έναντι των κυβερνοαπειλών είναι η αγορά και εγκατάσταση ενός λογισμικού ασφαλείας.

Το προϊόν «Bitdefender TOTAL SECURITY» μπορεί να εγκατασταθεί σε iOS, Microsoft, macOS και Android συσκευές. Πρόκειται για το αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο πρόγραμμα Antivirus. Το Bitdefender TOTAL SECURITY θα σας εξασφαλίσει:

  • Πλήρη προστασία για Windows, macOS, Android και iOS συσκευές.
  • Ασυναγώνιστη ανίχνευση απειλών που σταματά όλα τα malware
  • Προστασία πολλαπλών επιπέδων κατά των ransomware για να διατηρείτε τα αρχεία σας ασφαλή
  • Περιλαμβάνει VPN για γρήγορηανώνυμη και ασφαλή εμπειρία κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο με 200 ΜΒ / ημέρα σε κάθε συσκευή
  • Γονικός Έλεγχος για να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στο διαδίκτυο
  • Μηδενική επίδραση στην απόδοση του συστήματος σας
  • Interface και υποστήριξη και στα Ελληνικά

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ.

Back to top Back to top