Deepfake: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον σεξουαλικό εκβιασμό

Deepfake: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον σεξουαλικό εκβιασμό

Τι είναι τα deepfakes και τι η σεξουαλική κακοποίηση βάσει εικόνας;

Τα deepfakes αποτελούν ψεύτικα βίντεο, τα οποία δημιουργούνται με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας. Δημιουργούν ψεύτικα σενάρια, κατά τα οποία τα απεικονιζόμενα άτομα πραγματοποιούν ενέργειες που δεν έχουν κάνει ποτέ. Η παραγωγή ενός deepfake απαιτεί φωτογραφίες ή βίντεο, τα οποία μπορούν είτε να ληφθούν αυτοπροσώπως, είτε από κοινωνικά δίκτυα, είτε μέσω κάποιου άλλου μέσου του διαδικτύου. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος των deepfake βίντεο χρησιμοποιείται για μη συναινετικούς, σεξουαλικούς σκοπούς, κακόβουλα.

Η σεξουαλική κακοποίηση βάσει εικόνας περιγράφει μια μη συναινετική παραγωγή, καταγραφή και διανομή εικόνων και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου. Οι περισσότεροι, για να περιγράψουν αυτήν την κατάσταση, χρησιμοποιούν τη φράση «πορνό εκδίκησης» (revenge porn). Ωστόσο, ο όρος αυτός δεν καλύπτει πλήρως το φάσμα της σεξουαλικής κακοποίησης βάσει εικόνας, καθώς επικεντρώνεται στο περιεχόμενο, κι όχι στην πράξη παραβίασης της ιδιωτικότητας του θύματος.

Πώς λειτουργεί ο ψηφιακός σεξουαλικός εκβιασμός;

Οι δυνατότητες δημιουργίας μη συναινετικού σεξουαλικού περιεχομένου, τις οποίες δίνει η τεχνολογία των deepfake, είναι ανησυχητικά προχωρημένες. Πλέον, ένας χρήστης του διαδικτύου μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με σεξουαλικό περιεχόμενο το οποίο αφορά ενήλικες, άνδρες, γυναίκας, ακόμη και παιδιά. Ομάδες ψηφιακής ασφαλείας έχουν εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες τους για πιθανές παρενοχλήσεις, εκβιασμούς κι εξαναγκασμούς που μπορεί να ακολουθήσουν τη δημιουργία deepfake.

Μερικές φορές, το θύμα βρίσκει το περιεχόμενο από μόνο του,τυχαία. Άλλες, πάλι, ειδοποιείται από κάποιον τρίτο. Πολλές φορές, ο κακοποιητής επικοινωνεί μόνος του με το θύμα. Έπειτα, συμβαίνει ένα από τα εξής:

  • Ο κακοποιητής απαιτεί από το θύμα ένα χρηματικό ποσό, απειλώντας ότι θα μοιραστεί το περιεχόμενο με φίλους και συγγενείς.
  • Ο κακοποιητής απαιτεί από το θύμα πρωτότυπο, πραγματικό σεξουαλικό περιεχόμενο.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο σεξουαλικός εκβιασμός παρατηρείται ακόμα πιο έντονα. Ο κακοποιητής εξαπατά το θύμα, εξαναγκάζοντάς το να μοιραστεί σεξουαλικό περιεχόμενο, και στη συνέχεια απειλεί να το δημοσιοποιήσει, εκτός αν το θύμα πληρώσει ή στείλει περισσότερο περιεχόμενο.

Συνήθως, στις περιπτώσεις σεξουαλικού εκβιασμού, το θύμα γίνεται φίλος με ένα άτομο που προσποιείται ότι είναι κάποιος άλλος στο διαδίκτυο. Ο απατεώνας ξεγελά το θύμα, μέχρι να καταφέρει να πάρει το περιεχόμενο στα χέρια του.

Deepfakes σε νούμερα

Ο αριθμός των deepfake διπλασιάστηκε σε διάστημα ενός έτους. Στο διάστημα αυτό, περίπου 14.678 deepfakes βρέθηκαν σε mainstream ιστοτόπους πορνό και ιστοτόπους φιλοξενίας βίντεο. Ο αριθμός αυτός, στην πραγματικότητα, είναι εξαιρετικά υψηλότερος, καθώς περισσότερα deepfakes μοιράζονται στο διαδίκτυο μέσω ιδιωτικών μηνυμάτων, όπως τα email και τα direct messages.

To 96% των deepfake σε αυτούς τους ιστοτόπους είναι μη συνανετικά βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου. Ταυτόχρονα, σχεδόν το 100% αυτών των βίντεο στοχοποιούν γυναίκες. Ανησυχητικό είναι, δε, ότι τα βίντεο αυτά θέτουν στο στόχαστρο σχεδόν αποκλειστικά διασημότητες.

Ποια τα μέτρα προστασίας ενάντια στα deepfakes;

Άτομα τα οποία έχουν βιώσει σεξουαλικό εκβιασμό μέσω deepfakes έχουν μοιραστεί πώς αυτή η πρακτική επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ψυχική και σωματική τους υγεία, την οικονομική ευημερία, την ασφάλειά τους και τις σχέσεις τους με άλλα άτομα. Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, αναγνωρίζει τον κίνδυνο που παρουσιάζουν τα deepfakes, και συντάσσει μια λίστα ενεργειών που μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε χρήστης. Συγκεκριμένα:

  • Σκεφτείτε προτού ανεβάσετε περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο αθώο κι αν φαίνεται.
  • Ενημερωθείτε για τις ρυθμίσεις του απορρήτου ασφαλείας στους λογαριασμούς σας.
  • Μην εμπιστεύεστε ποτέ άλλους χρήστες του διαδικτύου με προσωπικές, ευαίσθητες πληροφορίες και εικόνες.
  • Να είστε επιφυλακτικοί με φίλους στα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίοι συμπεριφέρονται παράξενα.
  • Να είστε επιφυλακτικοί με τα αιτήματα φιλίας στα κοινωνικά δίκτυα.
  • Χρησιμοποιήστε πάντοτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων. Εάν ανησυχείτε ότι δε θα θυμάστε τους κωδικούς, χρησιμοποιήστε ένα ισχυρό λογισμικό συλλογής, όπως το Bitdefender Password Manager.
  • Αναφέρετε οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα στην αστυνομία και την εκάστοτε πλατφόρμα δικτύωσης.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top