Bitdefender : Οι Ολυμπιακοί Αγώνες | Πρωταρχικοί Στόχοι για το Κυβερνοέγκλημα

  Κάθε τέσσερα χρόνια οι Ολυμπιακοί Αγώνες καθηλώνουν τον κόσμο με τις εντυπωσιακές επιδείξεις αθλητικής υπεροχής και το πνεύμα της διεθνούς συντροφικότητας. Ωστόσο, αυτό που  κρύβεται στα παρασκήνια αυτού του μεγάλου event είναι μια λιγότερο ορατή αλλά εξίσου τρομερή πρόκληση: η απειλή των κυβερνοεπιθέσεων. Αυτή η επικείμενη απειλή ενισχύεται από τις παγκόσμιες δράσεις, την προσθήκη της τεχνητής νοημοσύνης στον κώδικα των απειλών αλλά και πολιτικά κίνητρα για τη διάδοση παραπληροφόρησης και την πρόκληση αναστάτωσης στους Αγώνες. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τους τύπους απειλών που έχουμε ήδη παρατηρήσει στους αγώνες, καθώς και για το τι μπορούμε να περιμένουμε.

 Μια ιστορία επιθέσεων

Από την έναρξή τους, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν προσελκύσει δισεκατομμύρια θεατές, δημιουργώντας ένα τεράστιο πλήθος πιθανών θυμάτων για εγκληματίες του κυβερνοχώρου που θέλουν να επωφεληθούν από τη δημοτικότητά τους. Χρηματοδοτούμενοι φορείς απειλών εκμεταλλεύονται τον παγκόσμιο ενθουσιασμό, στέλνοντας δόλια email και στήνουν ψεύτικους ιστότοπους για να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες, να προκαλέσουν αναστάτωση ή να παρασύρουν το κοινό σε οποιαδήποτε παγίδα επιδιώκουν. Η ιστορία είναι γεμάτη περιπτώσεις επιτυχημένων κυβερνοεπιθέσεων κατά τη διάρκεια αυτής της κατά τα άλλα εορταστικής περιόδου.

  Ένα από τα πιο διαβόητα γεγονότα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018 στην PyeongChang της Νότιας Κορέας, ήταν ένα παρακλάδι της ρωσικής κρατικής ομάδας πληροφοριών, γνωστής ως GRU. Η ομάδα αυτή ξεκίνησε μια εξελιγμένη εκστρατεία phishing στοχεύοντας διάφορα άτομα και οργανισμούς που εμπλέκονταν στην εκδήλωση, με σκοπό να διακυβεύσει και να βλάψει ευαίσθητα δεδομένα. Το κεντρικό στοιχείο της επίθεσης ήταν ένα προσαρμοσμένο κακόβουλο λογισμικό που ονομάστηκε “Olympic Destroyer”. Σχεδιασμένο για την καθολική διακοπή, το Olympic Destroyer λειτούργησε ως καταστροφέας δεδομένων, με στόχο τη διαγραφή κρίσιμων δεδομένων στα μολυσμένα συστήματα. Ευτυχώς για τους διοργανωτές της εκδήλωσης, η επίθεση προκάλεσε μόνο μικρή αναστάτωση, καταργώντας το Wi-Fi στο στάδιο και επηρεάζοντας την ιστοσελίδα της Ολυμπιακών Αγώνων. Ευτυχώς, οι βασικές λειτουργίες των Αγώνων παρέμειναν λειτουργικές. Το θέμα έφτασε στο Αμερικανικό Δικαστήριο, το οποίο κατηγόρησε έξι αξιωματικούς της GRU, υπογραμμίζοντας τη διεθνή προσπάθεια να θεωρηθούν υπεύθυνοι κρατικοί φορείς για κυβερνοεπιθέσεις.

  Πιο πρόσφατα, το 2020, οι φορείς που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο έγιναν μάρτυρες μιας αύξησης των απειλών στον κυβερνοχώρο, με τους επιτιθέμενους να στοχεύουν τα πάντα, από τον επίσημο ιστότοπο της διοργάνωσης έως συνεργάτες της εφοδιαστικής αλυσίδας, με στόχο την εξαγωγή λύτρων ή την πώληση κλεμμένων δεδομένων στο Dark Web. Ενώ οι Αγώνες διεξήχθησαν χωρίς μεγάλες διακοπές, μια συγκλονιστική καταγραφή 450 εκατομμυρίων κυβερνοεπιθέσεων στόχευσαν την εκδήλωση. Οι επιθέσεις ήταν ποικίλες, κυρίως σχεδιασμένες για την κλοπή οικονομικών πληροφοριών από τα θύματα. Το κλειδί γι’αυτό ήταν τα phishing campaigns. Ένα μπαράζ κακόβουλων ηλεκτρονικών μηνυμάτων που παρίσταναν επίσημες επικοινωνίες των Ολυμπιακών Αγώνων εστάλησαν από πολυάριθμες ομάδες εγκληματιών στον κυβερνοχώρο. Αυτά σχεδιάστηκαν για να ξεγελάσουν ανυποψίαστα άτομα να κάνουν κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους ή να ανοίξουν συνημμένα και να μολύνουν τις συσκευές τους με κακόβουλο λογισμικό. Το πιο δημοφιλές από αυτά ήταν το Emotet botnet το οποίο έγινε γνωστό για την ικανότητά του να αυτοματοποιεί βασικά βήματα της αλυσίδας μιας κυβερνοεπίθεσης, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης κακόβουλου λογισμικού, του lateral movement και της εξαγωγής δεδομένων. Watering hole attacks στόχευαν ιστοσελίδες και portals που χρησιμοποιούσε το προσωπικό της διοργάνωσης. Οι δράστες τις ιστοσελίδες με σκοπό να διεισδύσουν στις συσκευές των χρηστών και να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες.

  Εκτός από τα άμεσα οικονομικά κίνητρα, πολλές κυβερνοεπιθέσεις οδηγούνται από πολιτικές ατζέντες. Το 2012 οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου ήρθαν αντιμέτωποι με κρατικές επιθέσεις που προσπαθούσαν να σαμποτάρουν την υποδομή πληροφορικής της διοργάνωσης. Οι κυβερνοεπιθέσεις ενορχηστρώθηκαν από hackers που εργάζονταν για λογαριασμό του ρωσικού κράτους. Αυτή η απόδοση βασίστηκε στις τακτικές, τις τεχνικές και τις διαδικασίες (TTP) που χρησιμοποιήθηκαν, οι οποίες ταίριαζαν με εκείνες των γνωστών ρωσικών ομάδων κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο, όπως η APT28 (Fancy Bear) και η APT29 (Cozy Bear). Αν και τα ακριβή κίνητρα είναι ασαφή, φαίνεται ότι οι επιτιθέμενοι είχαν σκοπό να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις και τα μέτρα ασφαλείας των Αγώνων. Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές επιθέσεις ή για την απόκτηση στρατηγικών πλεονεκτημάτων.

  Αυτά τα περιστατικά υπογραμμίζουν την πολύπλευρη φύση των απειλών στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, υπογραμμίζοντας την κρίσιμη ανάγκη για ισχυρά μέτρα κυβερνοασφάλειας για την προστασία τόσο ατόμων όσο και οργανισμών που σχετίζονται με αυτό το παγκόσμιο θέαμα.

Αναμένοντας του Αγώνες στο Παρίσι για το 2024

Καθώς πλησιάζουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, αναμένουμε να δούμε μια επανάληψη αυτού που έχουμε δει στο παρελθόν, με μερικές βασικές καινοτομίες :

Αύξηση των Επιθέσεων Εφοδιαστικής Αλυσίδας: Ενώ οι επιθέσεις στοχεύουν την Ολυμπιακή Επιτροπή και την Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων, είναι βέβαιο ότι θα είναι πολλά τα περιστατικά, με τους παράγοντες απειλών να στοχεύουν όλο και περισσότερο προμηθευτές και συνεργάτες που συνδέονται με την Επιτροπή και το κράτος φιλοξενίας. Ο πρωταρχικός σκοπός θα είναι πιθανότατα η πρόσβαση σε υποδομές ζωτικής σημασίας όπως συστήματα έκδοσης εισιτηρίων ή δίκτυα εκπομπής. Ενώ η ασφάλεια αναμένεται να αυξηθεί για τους ίδιους τους Αγώνες, οι φορείς απειλών θα βασιστούν στο ότι είναι απίθανο όλοι οι προμηθευτές και οι συνεργάτες του Παιχνιδιού να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην ισχυρή ασφάλεια των διοργανωτών του Παιχνιδιού.

Επιθέσεις που χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία: Πρόσφατα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απέκλεισε αθλητές από την Ρωσία και την Λευκορωσία από την τελετή έναρξης των Αγώνων. Οι Γάλλοι αξιωματούχοι αναμένουν ότι η Ρωσία θα ανταπαντήσει με κρατικές επιθέσεις που στοχεύουν επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των Αγώνων, όπως παρόχους μεταφορών ή ενέργειας. Αν και δεν αποτελεί καινοτομία για τους Αγώνες, οι τρέχουσες πολιτικές εντάσεις θα έδειχναν ότι ο όγκος και η συχνότητα αυτών των επιθέσεων αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.

Εκστρατείες παραπληροφόρησης: Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται λόγω του πρόσφατου γεωπολιτικού κλίματος, αναμένετε αύξηση των εκστρατειών παραπληροφόρησης που στοχεύουν στη διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τη βία, την τρομοκρατία ή τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την πόλη ή την εκδήλωση υποδοχής για να αποθαρρύνουν τη συμμετοχή και τη συμμετοχή.

AI-Augmented Attacks: Με την έξαρση των εργαλείων ΑΙ οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ανακάλυψαν μια νέα οδό για τη διάπραξη των εγκλημάτων τους. Τα AI-chatbots παρέχουν στους φορείς απειλών την δυνατότητα να σχεδιάζουν πολύ πιο πειστικά μηνύματα δόλιου περιεχομένου σε σχέση με το παρελθόν. Τα παλαιά μοντέλα κώδικα έχουν δώσει τη θέση τους σε αυτόματα εργαλεία δημιουργίας malware, ενώ επιθέσεις Deep Fake και Voice cloning έχουν αναδειχθεί σε σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια.

Λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για τη διασφάλιση των Αγώνων

Οι οργανισμοί που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες πρέπει να υιοθετήσουν μια προληπτική προσέγγιση για την ασφάλεια της υποδομής τους από πιθανές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Υπάρχουν μερικά καίρια σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσουν : 

  • Vulnerability Assessments & Penetration Testing: Οι οργανισμοί θα πρέπει να επικεντρωθούν στον εντοπισμό ευπαθειών ασφαλείας σε κρίσιμα συστήματα προτού οι εισβολείς τις εκμεταλλευτούν. Εφαρμόζοντας risk assessment και patch management διαδικασίες, μπορούν να θωρακίσουν την υποδομή. Οι Offensive Security υπηρεσίες μπορούν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη αδύναμων σημείων στην υποδομή και στην έγκαιρη αποκατάστασή τους πριν θέσουν τον οργανισμό σε κίνδυνο.
  • Advanced Threat Detection & Response: Η ανάπτυξη λύσεων που ανιχνεύουν και εξουδετερώνουν τις κυβερνοεπιθέσεις σε πραγματικό χρόνο είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία κρίσιμων συστημάτων από εξελιγμένες κυβερνοαπειλές. Οι οργανισμοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν μια πολυεπίπεδη προσέγγιση που περιλαμβάνει ανάλυση συμπεριφοράς, καθολική σάρωση και Threat Intelligence σε πραγματικό χρόνο, όπως αυτές που βρίσκονται στο Bitdefender GravityZone.
  • Security Awareness Training: Η εκπαίδευση του προσωπικού που συμμετέχει στους Αγώνες σχετικά με τις απειλές στον κυβερνοχώρο και τις βέλτιστες πρακτικές για ασφαλή διαδικτυακή συμπεριφορά είναι κρίσιμης σημασίας. Οι επιθέσεις phishing είναι πιθανό να συνεχίσουν να είναι οι κύριοι φορείς αρχικής επίθεσης που χρησιμοποιούνται από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Το προσωπικό που είναι έτοιμο να αναγνωρίσει αυτές τις δόλιες επιθέσεις θα είναι λιγότερο πιθανό να πέσει θύμα τους.

Η Συνεργασία είναι το κλειδί

Πέρα από κάθε μέτρο ασφαλείας που μπορεί να λάβει οποιοσδήποτε μεμονωμένος οργανισμός, η συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων που εμπλέκονται στους Αγώνες, των αρχών επιβολής του νόμου και των ειδικών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας θα είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση των απειλών που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για το σκοπό αυτό, η Bitdefender και άλλοι προμηθευτές ασφάλειας έχουν συνεργαστεί με τις αρχές επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο.   Ο κύριος στόχος της επιχείρησης είναι να εμποδίσει τη δραστηριότητα των εγκληματικών οργανώσεων του κυβερνοχώρου σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν αποδείξει ότι κατευθύνουν επιθέσεις σε συγκεκριμένους φορείς που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Η Bitdefender υπήρξε καθοριστικός συνεργάτης του FBI και της Interpol στην παροχή πληροφοριών απόδοσης (διαδικασία και δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της πηγής ή της προέλευσης μιας κυβερνοεπίθεσης) που οδήγησαν στον εντοπισμό και τη σύλληψη υπόπτων που εμπλέκονται σε δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο. Με αυτή τη συνεργασία μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι θα παραμείνουν μια γιορτή αθλητισμού και διεθνούς ενότητας, όχι μια νίκη για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου

Back to top Back to top