Απάτες υγειονομικής περίθαλψης: Πώς να προστατεύσετε την υγεία και το πορτοφόλι σας

Απάτες υγειονομικής περίθαλψης: Πώς να προστατεύσετε την υγεία και το πορτοφόλι σας

Οι απάτες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο που στοχεύει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Πρόκειται για ευάλωτα άτομα, τα οποία αναζητούν ιατρικές συμβουλές, ή ασθενείς που αναζητούν εναλλακτική ιατρική και καλύτερα προγράμματα υγείας. Οι απάτες αυτές αποτελούν σημαντική απειλή, τόσο για το πορτοφόλι όσο και για την υγεία του χρήστη.

Ένα τρανό παράδειγμα της επιρροής της απάτης στην υγειονομική περίθαλψη είναι εκείνη στην ασφάλιση υγείας, η οποία κοστίζει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Τι είναι οι απάτες της υγειονομικής περίθαλψης;

Στις απάτες στον τομέα της υγείας, οι απατεώνες προσπαθούν να ξεγελάσουν τα θύματα με ψεύτικα προϊόντα κι υπηρεσίες, τα οποία σχετίζονται με την υγεία. Τους εξαπατούν, έτσι ώστε να αγοράσουν φάρμακα, προμήθειες, θεραπείες κι ασφάλιση. Οι απατεώνες στην «επιχείρηση υγειονομικής περίθαλψης» δεν κυνηγούν μόνο τα χρήματα των θυμάτων. Θέλουν να κλέψουν τις προσωπικές πληροφορίες, αλλά και τις πληροφορίες της υγείας τους, για να τις χρησιμοποιήσουν σε κλοπές ιατρικής ταυτότητας κι άλλα εγκλήματα.

Ποιες είναι οι πιο κοινές μορφές απάτης;

Μερικές συχνές απάτες στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης περιλαμβάνουν τις παρακάτω:

  • Ψεύτικα προγράμματα ασφάλισης υγείας: Είναι πιθανό να παρατηρήσει το θύμα μια διαφήμιση στο διαδίκτυο, ή να επικοινωνήσει μαζί του ένας απατεώνας μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου. Θα προσφέρει ένα ψεύτικο ασφαλιστικό πρόγραμμα για να αποκτήσει τα δεδομένα και τα χρήματά του. Αφού αποκτήσει τα προσωπικά κι ασφαλιστικά στοιχεία, ο απατεώνας μπορεί να υποδυθεί το θύμα για να λάβει υπηρεσίες και παροχές υγείας. Αυτό το αφήνει με συσσωρευμένους λογαριασμούς, κι ένα εκτεθειμένο ιστορικό.
  • Ψεύτικα διαδικτυακά φαρμακεία και συμπληρώματα διατροφής: Σε αυτές τις απάτες, οι εγκληματίες δημιουργούν ψεύτικα διαδικτυακά φαρμακεία ή ιστοσελίδες που πωλούν ψεύτικα φάρμακα, τα οποία υπόσχονται να θεραπεύσουν χρόνιες παθήσεις.
  • Απάτες τηλεϊατρικής: Στις απάτες τηλεϊατρικής, οι απατεώνες παριστάνουν τους νόμιμους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που προσφέρουν εικονικές συμβουλευτικές συνεδρίες. Επικοινωνούν με τα θύματα μέσω τηλεφωνημάτων ή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να αποσπάσουν τα προσωπικά στοιχεία και τα χρήματά τους.
  • Απάτες με ιατρικό εξοπλισμό: Οι απατεώνες πωλούν ή προσφέρουν ιατρικές συσκευές που είναι υπερτιμημένες, περιττές ή ανύπαρκτες. Στοχεύουν κυρίως σε ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες ασθένειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι πωλούν εξοπλισμό, αλλά το άτομο ανακαλύπτει αργότερα κρυφές χρεώσεις, χωρίς να λάβει κάποια υπηρεσία ή προϊόν.
  • Απάτες στην αγορά ασφάλισης υγείας: Αυτές οι απάτες περιλαμβάνουν απατεώνες που παριστάνουν τους πιστοποιημένους ασφαλιστικούς συμβούλους, που παρέχουν βοήθεια κατά την υποβολή αίτησης για κάλυψη Αγοράς Ασφάλισης Υγείας, έναντι αμοιβής φυσικά. Αυτού του είδους οι δραστηριότητες είναι παράνομες.

Πώς να προστατευθείτε από απάτες υγειονομικής περίθαλψης

Οι τρόποι προστασίας ενάντια στις εξαπατήσεις στον χώρο της υγείας είναι πολυάριθμοι, και περιλαμβάνουν τα κάτωθι:

  • Επαλήθευση πηγών: Ελέγχετε πάντα τη νομιμότητα των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και ιστοτόπων. Αναζητήστε κριτικές, επαληθεύστε άδειες και συμβουλευτείτε αξιόπιστες πηγές.
  • Φυλάξτε τις πληροφορίες σας: Ποτέ μη μοιράζεστε προσωπικές, ασφαλιστικές ή οικονομικές πληροφορίες με αγνώστους που επικοινωνούν μαζί σας ξαφνικά, τηλεφωνικά ή μέσω οποιασδήποτε άλλης μορφής επικοινωνία που δε ζητήσατε.
  • Επιφυλακτικότητα: Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε οτιδήποτε ανεπιθύμητο, όπως κλήσεις, μηνύματα και emails.
  • Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης: Εάν δεν είστε σίγουροι για τις θεραπευτικές επιλογές ή τα συμπληρώματα που σας προσφέρονται, επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας.
  • Παρακολουθήστε τους λογαριασμούς σας: Να είστε προληπτικοί και να φροντίζεται για την οικονομική σας ασφάλεια, ελέγχοντας τακτικά τους ιατρικούς λογαριασμούς σας, τις ασφαλιστικές απαιτήσεις και τις τραπεζικές καταστάσεις για ύποπτη δραστηριότητα.

Η προστασία σας από απάτες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης απαιτεί επαγρύπνηση και τα κατάλληλα εργαλεία. Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, δημιουργεί το Scamio, ένα ολοκληρωμένο εργαλείο ανίχνευσης διαδικτυακών απατών. Το Scamio μπορεί να εντοπίσει και να αποκλείσει απάτες μηνυμάτων δωρεάν, με εξαιρετική ταχύτητα κι ακρίβεια.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top