αγορές μέσω ίντερνετ και ασφάλεια

Αγορές μέσω Internet : Πόσο ασφαλείς είναι;

H ανάπτυξη του διαδικτύου είναι ραγδαία και προσφέρει όλο και περισσότερες ευκολίες στον χρήστη. Πλέον, ο καθένας μπορεί να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε συναλλαγή επιθυμεί διαδικτυακά, όπως πληρωμή λογαριασμών, αγορά αγαθών, μεταφορές χρημάτων κλπ. Αδιαμφισβήτητα, το διαδίκτυο μας έχει διευκολύνει εντυπωσιακά στις καθημερινές μας δραστηριότητες και όχι μόνο. Με μια απλή αναζήτηση, έχουμε στο σπίτι μας οτιδήποτε επιθυμούμε να προμηθευτούμε, γλιτώνοντας ταλαιπωρία, χρόνο και χρήμα.  Παράλληλα όμως με την ανάπτυξη, δημιουργούνται απειλές και κίνδυνοι ειδικά σε περιπτώσεις οικονομικών συναλλαγών.

 

Τι κίνδυνοι και απειλές υπάρχουν στις αγορές μέσω Internet;

Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν αποφασίζουμε να κάνουμε Online αγορές. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και μπορούμε εύκολα να πέσουμε θύματα χωρίς να το καταλάβουμε, ενώ ταυτόχρονα να χάσουμε χρήματα. Κάποιοι κίνδυνοι είναι οι εξής:

  • E-shop που δεν υπάρχει ή προβληματικά προϊόντα: Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μας προσελκύει και δείχνει να καλύπτει τις ανάγκες μας. Επίσης, προσφέρει δήθεν ποιοτικά προϊόντα, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Συνεπώς, απευθυνόμαστε σε αυτό ώστε να αγοράσουμε αυτά που θέλουμε. Επιλέγοντας όσα χρειαζόμαστε, προχωράμε κανονικά στην πληρωμή όπου μας ζητώνται τραπεζικά στοιχεία. Ολοκληρώνουμε την πληρωμή, τα χρήματα μεταφέρονται και η παραγγελία δεν παραδίδεται ποτέ. Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε πέσει θύμα εικονικού e-shop. Τέλος, μπορεί να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τα προϊόντα που παραλάβαμε, καθώς δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που είδαμε στο site. Άλλη παγίδα είναι να πληρωθούν προϊόντα και να μη παραδοθούν ποτέ ή να είναι κακής ποιότητας και φθαρμένα.

  • Υποκλοπή τραπεζικών στοιχείων: Σε αυτή την περίπτωση ο μοναδικός τρόπος πληρωμής είναι μέσω κάρτας. Αυτή η διαδικασία αναγκάζει τον χρήστη να συμπληρώσει τα τραπεζικά του στοιχεία τα οποία είναι και ο στόχος. Αυτό που συμβαίνει τελικά, είναι να υποκλέπτονται τα τραπεζικά στοιχεία και φυσικά να μην υπάρχει καμιά παράδοση προϊόντων. Αυτή η περίπτωση διαφέρει από την προηγούμενη, καθώς εδώ ο στόχος είναι η ολική αρπαγή των στοιχείων και όχι ένα ποσό.

 

Πώς μπορώ να κάνω Online αγορές με ασφάλεια;

Παρόλο που ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι στις Online αγορές, είναι τόσο απαραίτητες που έχουν βρεθεί τρόποι να γίνονται με ασφάλεια. Κάποιοι τρόποι είναι οι παρακάτω:

  • Κάθε φορά που σας ελκύει ένα e-shop, ελέγξτε τα reviews καθώς και αν υπάρχει φυσικό κατάστημα.
  • Ελέγξτε το URL. Αν ξεκινά με “https” ή “shttp” και όχι με “http” σημαίνει ότι χρησιμοποιεί SSL (Secure Sockets Layer) και είναι ασφαλής.
  • Κάντε update στον Browser και γενικά τσεκάρετε ότι η συσκευή και το λογισμικό σας είναι προστατευμένα.
  • Μην πραγματοποιείται αγορές από δημόσια δίκτυα καθώς είναι εύκολο να εισβάλλουν στο λογισμικό σας και να το μολύνουν.
  • Αν δείτε ότι ένα e-shop έχει σαν τρόπο πληρωμής μόνο πιστωτική/χρεωστική κάρτα, PayPal ή τραπεζικό έμβασμα, πρέπει να αναθεωρήσετε.
  • Πολιτική απορρήτου: Ένα e-shop πρέπει να περιλαμβάνει πολιτική απορρήτου, τρόπους επικοινωνίας όπως email, τηλέφωνο κλπ, πολιτική επιστροφών και αλλαγών και όρους χρήσης.

 

Εξασφαλίστε την μέγιστη ασφάλεια για την συσκευή και το λογισμικό σας, και κάντε άνετα τις online αγορές σας. Αγοράστε ένα πλήρες πρόγραμμα προστασίας άμεσα!

 

Το προϊόν Bitdefender TOTAL SECURITY μπορεί να εγκατασταθεί σε Windows, macOS, iOS και Android συσκευές. Πρόκειται για την ποιο αποτελεσματική σουίτα προστασίας στο Internet. Το Bitdefender TOTAL SECURITY θα σας εξασφαλίσει:

  • Πλήρη προστασία για υπολογιστές, κινητά και tablet
  • Ασυναγώνιστη ανίχνευση απειλών που σταματά όλα τα malware
  • Προστασία πολλαπλών επιπέδων κατά των ransomware για να διατηρείτε τα αρχεία σας ασφαλή
  • Περιλαμβάνει VPN για γρήγορη, ανώνυμη και ασφαλή εμπειρία κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο με 200 ΜΒ / ημέρα σε κάθε συσκευή
  • Γονικός Έλεγχος για να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στο διαδίκτυο
  • Μηδενική επίδραση στην απόδοση του συστήματος σας
  • Interface και υποστήριξη και στα Ελληνικά
Back to top Back to top