Ψηφιοποιημένη σχολική εκπαίδευση: νέες τεχνολογίες

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, έχει επηρεάσει την καθημερινότητα μικρών και μεγάλων σε όλους τους τομείς. Ειδικά η νέα γενιά, μεγαλώνει με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τις προηγούμενες. Η εξοικείωση που έχουν αναπτύξει τα παιδιά με την τεχνολογία είναι συναρπαστική, και αφορά σε όλες σχεδόν τις ηλικίες. Πλέον, μπορούν και χρησιμοποιούν κινητές συσκευές, tablets, και laptops, προκειμένου να διασκεδάσουν, να επικοινωνήσουν και να ενημερωθούν. Συνεπώς, η τεχνολογία έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας και της ζωής τους. Πώς όμως επηρεάζει η τεχνολογία την εκπαίδευση;

 

Τεχνολογία και εκπαίδευση

Όπως προαναφέρθηκε, την τεχνολογία την συναντάμε παντού. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τον τομέα της εκπαίδευσης. Λαμβάνοντας υπόψιν το μέγεθος της αλληλεπίδρασης των παιδιών με την τεχνολογία, γίνεται αντιληπτή η αναγκαιότητα ψηφιοποίησης της εκπαίδευσης. Ο λόγος είναι απλός, πρέπει η εκπαίδευση να γίνει όσο το δυνατόν πιο ελκυστική για τα παιδιά, προκειμένου να τα κινητοποιεί να ασχοληθούν. Επομένως, οι σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας, σίγουρα θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα, αφού τα παιδιά θα μπορούν να την προσεγγίσουν μέσω της τεχνολογίας που είναι εξοικειωμένα. Επιπλέον, εν όψει του COVID-19, χρειάστηκε να γίνει μάθημα εξ αποστάσεως και να αναπτυχθούν νέες τεχνολογικές μέθοδοι ώστε να διεξαχθεί επιτυχώς.

Ψηφιοποιημένη σχολική εκπαίδευση: Πλεονεκτήματα
Tα πλεονεκτήματα είναι πάρα πολλά και αποδεικνύουν την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ τεχνολογίας και εκπαίδευσης.

  • Μεγάλος όγκος πληροφοριών για οποιοδήποτε θέμα
  • Άμεση και γρήγορη επικοινωνία με άλλους μαθητές, καθηγητές ή γονείς
  • Ευκολότερη συνεργασία
  • Εξοικείωση με προγράμματα και εφαρμογές που προετοιμάζουν το χρήστη για το μέλλον
  • Πιο ευχάριστο και ελκυστικό περιβάλλον
  • Αυξημένη αποδοτικότητα μαθητών
  • Περισσότερες δυνατότητες διδασκαλίας
  • Καλύτερη και ευκολότερη οργάνωση μαθήματος από τους δασκάλους
  • Εύκολη επικοινωνία μεταξύ δασκάλων – γονέων και άλλα.

 

Ποιες αλλαγές προκύπτουν πραγματικά με την Ψηφιοποιημένη σχολική εκπαίδευση;

Το πρώτο που αλλάζει είναι ο ρόλος και το προφίλ του δασκάλου. Η κλασική προσέγγιση των δασκάλων ξεκινά να εκλείπει, καθώς στόχος τους είναι η πιο απελευθερωμένη εκμάθηση και φυσικά η καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας. Συνεπώς, ο δάσκαλος δεν έχει τον παραδοσιακό ρόλο που είχε, δηλαδή να μεταδίδει τη γνώση, αλλά να καθοδηγεί, να συμβουλεύει και να συντονίζει. Επιπλέον, είναι υπεύθυνος στο να μάθουν οι μαθητές να χρησιμοποιούν σωστά τον υπολογιστή, με πραγματική τριβή και όχι θεωρητικά, κάτι που θα τους βοηθήσει σημαντικά στο μέλλον. H τεχνολογία θα βοηθήσει τον δάσκαλο να οργανώσει το μάθημα καλύτερα, να διοργανώσει σεμινάρια, συζητήσεις, και να κάνει πιο ενδιαφέρον το μάθημα. Οι μαθητές από την άλλη, θα έχουν αλληλεπίδραση και εντονότερο ενδιαφέρον, θα μπορούν να πάρουν πληροφορίες για οποιοδήποτε θέμα, και να έχουν άμεση επικοινωνία με δασκάλους και συμμαθητές. Γενικά το μάθημα θα αλλάξει ταυτότητα. Μπορεί να γίνει χρήση του προτζέκτορα για την προβολή εικόνων, βίντεο και εκπαιδευτικών ημερίδων, για παιχνίδια εκπαιδευτικού περιεχομένου, κλπ. Με την χρήση φορητού υπολογιστή, δάσκαλοι  και μαθητές μπορούν να έχουν είτε στο σχοελίο είτε στο σπίτι, τα μαθήματα και τις εργασίες τους. Φυσικά, η τεχνολογία δεν θα καταργήσει τα βιβλία, ούτε θα απλοποιήσει τη γλώσσα, απλά θα εμπλουτίσει και θα διευκολύνει τις διαδικασίες.

Συνεπώς, εφόσον υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να μοιράζεστε ένα Laptop με τα παιδιά σας στο σπίτι, ή ακόμα και να το χειρίζονται μόνο αυτά, θα πρέπει να προφυλάξετε τη συσκευή σας. Αυτό θα διαφυλάξει και την ακεραιότητα του περιεχομένου της συσκευής και τυχόν ευαίσθητα αρχεία, για αυτό η καλύτερη λύση είναι η αγορά ενός πλήρους πακέτου προστασίας.

Το προϊόν Bitdefender TOTAL SECURITY μπορεί να εγκατασταθεί σε iOS, Microsoft, και Android συσκευές. Πρόκειται για το αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο πρόγραμμα Antivirus. Το Bitdefender TOTAL SECURITY θα σας εξασφαλίσει:

  • Πλήρη προστασία για Windows, macOS, iOS & Android
  • Ασυναγώνιστη ανίχνευση απειλών που σταματά όλα τα malware
  • Προστασία πολλαπλών επιπέδων κατά των ransomware για να διατηρείτε τα αρχεία σας ασφαλή
  • Περιλαμβάνει VPN για γρήγορη, ανώνυμη και ασφαλή εμπειρία κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο με 200 ΜΒ / ημέρα σε κάθε συσκευή
  • Γονικός Έλεγχος για να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στο διαδίκτυο
  • Μηδενική επίδραση στην απόδοση του συστήματος σας
  • Interface και υποστήριξη και στα Ελληνικά
Back to top Back to top