1 στους 4 καταναλωτές αντιμετώπισε ζήτημα ασφαλείας την προηγούμενη χρονιά

1 στους 4 καταναλωτές αντιμετώπισε ζήτημα ασφαλείας την προηγούμενη χρονιά. 

Με δεδομένη την αύξηση των περιστατικών κυβερνοεπιθέσεων τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές ανά τον κόσμο εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλεια και την προστασία των δεδομένων τους. Όσο εξελιγμένα κι αν είναι τα εργαλεία άμυνας ενός χρήστη, πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος επίθεσης από κάποιον κακόβουλο. Η Bitdefender αναγνωρίζει την ανησυχία των καταναλωτών, κι ανέθεσε στην Censuswide, μια third-party εταιρεία ερευνών, να πραγματοποιήσει μια έρευνα σχετικά με την κυβερνοασφάλεια των καταναλωτών σε τρεις ηπείρους. Περισσότεροι από 7 χιλιάδες ερωτηθέντες ηλικίας 16 έως 55+ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία την Ιταλία και την Αυστραλία μοιράστηκαν τις εμπειρίες, τους φόβους και τις ανησυχίες τους σχετικά με το έγκλημα στο σημερινό ψηφιακό τοπίο.

Οι ομοιότητες και οι διαφοροποιήσεις στις συμπεριφορές και τις προοπτικές των καταναλωτών στις διάφορες περιοχές ήταν ενδιαφέρουσες, κι ενίοτε εκπληκτικές.

Τι λάβαμε από την έρευνα

Διαχειριζόμενοι κατά μέσο όρο έως και δέκα λογαριασμούς ο καθένας, το ένα τέταρτο των διαδικτυακών χρηστών δηλώνουν ότι βίωσαν τουλάχιστον ένα περιστατικό ασφαλείας τον τελευταίο χρόνο. Σχεδόν οι μισοί έχουν αντιμετωπίσει μια απόπειρα απάτης μέσω γραπτού μηνύματος, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους για την πραγματοποίηση ευαίσθητων συναλλαγών. Η συμπεριφορά των καταναλωτών δεν συνάδει πάντοτε με τους δηλωμένους φόβους τους. Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι αν και πολλοί φοβούνται ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα τραπεζικά δεδομένα, κάνουν ελάχιστα για να προστατεύσουν τις πληροφορίες των καρτών τους.

Η έρευνα που ακολουθεί πραγματοποιήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2023 έως και τον Ιανουάριο του 2024.

Ευρήματα και Ανησυχίες

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε κάποια ενδιαφέροντα, βασικά ευρήματα από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε.

  • Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (24,3%) δήλωσαν ότι υπέστησαν τουλάχιστον ένα συμβάν ασφαλείας τους τελευταίους 12 μήνες. Οι Αυστραλοί ανέφεραν τις περισσότερες περιπέτειες με το κυβερνοέγκλημα, σε ποσοστό 37,6%, ακολουθούμενοι από την Ισπανία (27,9%), τις Ηνωμένες Πολιτείες (26,7%), τη Γερμανία (26,3%), τη Γαλλία (19,6%) το Ηνωμένο Βασίλειο (17,2%) και την Ιταλία (16,1%). Η Αυστραλία υπέστη μια έξαρση παραβιάσεων δεδομένων το 2023, γεγονός το οποίο εξηγεί την πρωτιά αυτή.
  • Οι απάτες SMS (45,4%) είναι το πιο συχνό συμβάν ασφαλείας, κι ακολουθούνται από τις απόπειρες οικονομικής απάτης (44,4%) και τα ηλεκτρονικά μηνύματα phishing (42,1%). Οι απειλές δεδομένων αντιπροσωπεύουν το 27,2% των αναφερόμενων περιστατικών, ακολουθούμενες από τη μόλυνση από malware (16,4%) και το doxxing (9,2%).
  • Οι ερωτηθέντες που δηλώνουν ότι μπορούν να αναγνωρίζουν μια απάτη ήταν πιο πιθανό να έχουν βιώσει ένα περιστατικό απειλής (29%) από εκείνους που δεν την αναγνώριζαν πάντα (24%) ή ποτέ (16%). Αυτό υποδηλώνει ότι όσοι δεν μπορούν να αναγνωρίζουν μια απάτη πιθανόν να έχουν βιώσει κάποιο περιστατικό χωρίς να το γνωρίζουν.
  • Η διαχείριση των κωδικών πρόσβασης παραμένει ένα από τα πιο αδύναμα σημεία των καταναλωτών. Το 37% κρατά φυσικές σημειώσεις των κωδικών τους, το 18,7% χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για τρεις ή περισσότερους λογαριασμούς και το 15,8% χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για τουλάχιστον δύο λογαριασμούς.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία δήλωσε ότι είτε «ανησυχεί», είτε «ανησυχεί πολύ» για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην κυβερνοασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Μόνο το 8,4% δήλωσε ότι δεν ανησυχεί καθόλου. Παρομοίως, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο.

Περίπου το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων θεωρεί ότι αποτελεί στόχο των εγκληματιών του κυβερνοχώρου.

Συμπεράσματα και Λύσεις

Από την παραπάνω έρευνα, γίνεται κατανοητή τόσο η συμπεριφορά του μέσου χρήστη στον κυβερνοχώρο, όσο και οι ανησυχίες κι οι φόβοι που εμφανίζει. Με το ένα τέταρτο των χρηστών του διαδικτύου να έχει αντιμετωπίσει τουλάχιστον ένα περιστατικό ασφαλείας , είναι εμφανής η ανάγκη για αποτελεσματική προστασία. Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, αναγνωρίζει αυτόν τον κίνδυνο και προτείνει ολοκληρωμένες μεθόδους προστασίας. Με το Bitdefender Premium Security, οι καταναλωτές μπορούν να απολαμβάνουν την παραμονή τους στο διαδίκτυο με ασφάλεια, χωρίς να ανησυχούν για επερχόμενες απειλές. Ταυτόχρονα, οι χρήστες κινητών συσκευών χαίρουν επίσης ολοκληρωτικής προστασίας, χάρη στο Bitdefender Mobile Security για Android και iOS.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top