Το άγχος των ομάδων ασφαλείας για την προστασία των υποδομών ξεπερνά τα όρια

Το άγχος των ομάδων ασφαλείας για την προστασία των υποδομών ξεπερνά τα όρια

Το τελευταίο διάστημα, ο κλάδος της κυβερνοασφάλειας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Σύμφωνα με την έκθεση 2024 Cybersecurity Assessment, σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων σκοπεύουν να αναζητήσουν νέα θέση εργασίας τους επόμενους 12 μήνες. Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση, της τάξεως του 25%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο αυξημένος όγκος εργασιών, η πολύωρη εφημερία, η αυξανόμενη πίεση  στο προσωπικό των επιχειρήσεων και το υψηλό ποσοστό επιτυχίας των επιθέσεων συμβάλλουν στη ραγδαία αύξηση του άγχους στον εργασιακό χώρο της κυβερνοασφάλειας.

Ωστόσο, τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν. Τα σωστά εργαλεία θα αυτοματοποιήσουν τις χειροκίνητες, κουραστικές εργασίες, θα εξορθολογήσουν τη ροή της δουλειάς και θα δημιουργήσουν αυξημένη αποδοτικότητα. Σε συνδυασμό με έναν Πάροχο Διαχειριζόμενων Υπηρεσιών Ασφαλείας (MSSP), τα εργαλεία αυτά μπορούν να ανακουφίσουν σε μεγάλο βαθμό από το άγχος που συνδέεται με την εργασία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Έτσι, βοηθούν στην προστασία των οργανισμών, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια υγιέστερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Τι προκαλεί το άγχος για την κυβερνοασφάλεια των επιχειρήσεων;

Οι λόγοι που κρύβονται πίσω από την αυξανόμενη εξουθένωση είναι πολυάριθμοι. Αφορούν κυρίως τις επιχειρησιακές ανεπάρκειες, καθώς και το ολοένα και πιο πολύπλοκο τοπίο της κυβερνοασφάλειας.

Παραδοσιακά, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτελούσε μια λειτουργία πληροφορικής έντασης εργασίας, η οποία χρησιμοποιούσε μια ποικιλία εργαλείων παρακολούθησης για τον εντοπισμό απειλών και την αποκατάσταση των επιπτώσεών τους στην επιχείρηση. Η συνεχής εναλλαγή μεταξύ των εργαλείων, η παρακολούθηση μιας διευρυνόμενης εκτεθειμένης επιφάνειας, η ταξινόμηση δεδομένων των συμβάντων και ο εντοπισμός μοτίβων ήταν ασκήσεις οι οποίες καθοδηγούνταν από τον άνθρωπο κι απαιτούσαν χειροκίνητη διαμόρφωση. Η κόπωση των εργαζομένων από τις συνεχείς ειδοποιήσεις,  είναι πραγματική, καθώς δεκάδες εργαλεία εκτοξεύουν δεδομένα συμβάντων με ταχείς ρυθμούς. Πολλά από αυτά, δε, είναι false positives.

Αυτό το αίσθημα υπερφόρτωσης συνέπεσε με την αύξησης της πίεσης στις ομάδες ασφαλείας. Όταν ένας μόνο λάθος ρυθμισμένος διακομιστής μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση που εκθέτει πληροφορίες πελατών, διακόπτει τις λειτουργίες και οδηγεί σε πληρωμή λύτρων εκατομμυρίων δολαρίων, είναι λογικό ότι η C-Suite δίνει προσοχή στο πώς αποδίδουν οι ομάδες κυβερνοασφάλειας. Η πίεση για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο δεν ήταν ποτέ υψηλότερη.

Δυστυχώς, οι παράγοντες απειλών γίνονται όλο και πιο έξυπνοι. Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει ακόμη και στον λιγότερο έμπειρο επιτιθέμενο να επινοήσει μια εξελιγμένη επίθεση, χρησιμοποιώντας ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και φαινομενικά νόμιμα λογότυπα. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες της έρευνας (57%) αντιμετώπισαν παραβίαση στον οργανισμό τους το περασμένο έτος. Αυτή η αίσθηση της απειλής μπορεί να είναι αποθαρρυντική, οδηγώντας σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα άγχους.

Πώς μπορείτε να κατευνάσετε το άγχος για την κυβεροασφάλεια;

Νέες λύσεις αναδύονται, σχεδιασμένες για να βοηθήσουν τς δύσκολες εργασίες των ομάδων κυβερνοασφάλειας. Τα νέα εργαλεία εκτεταμένης ανίχνευσης και απόκρισης (XDR) και η συνεργασία με μια νέα γενιά MSSP μπορούν να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα και να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα της κυβερνοασφάλειας, καθώς και την ικανότητα ταχείας επίλυσης προβλημάτων. Οι πλατφόρμες XDR φέρνουν στο φως τα τυφλά σημεία της υποδομής σε σύνθετα περιβάλλοντα. Αυτά τα εργαλεία βοηθούν στον εντοπισμό, τη διόρθωση και την απόκριση σε απειλές – όλα από μια ενιαία κονσόλα διαχείρισης. Χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύουν την διαδρομή μια απειλής, να να την αντιμετωπίσουν πριν αυτή προλάβει να εξελιχθεί και να παρέχουν συστάσεις βημάτων που μπορούν να αυτοματοποιηθούν ή να γίνονται χειροκίνητα.

Ταυτόχρονα, οι MSSP μπορούν να αφαιρέσουν πολλή από τη δουλειά της ομάδας ασφαλείας, λαμβάνοντας συγκεντρωτικά άμεση πρόσβαση στην πληροφορία. Οι πάροχοι υπηρεσιών ασφαλείας, αναλαμβάνουν την ευθύνη διασφάλισης της υποδομής τις μη εργάσιμες ώρες, δίνοντας αίσθημα σιγουριάς στις ομάδες των διαχειριστών IT. Είναι σημαντικό τα εργαλεία που επιλέγονται να δίνουν την δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των ομάδων, καθώς και να προσφέρουν διαφάνεια, για την εξέλιξη των συμβάντων.

Συμπεράσματα

Η συνεχής αύξηση του στρες των ομάδων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, αποτελεί σαφή ένδειξη της επείγουσας ανάγκης για καλύτερα και πιο αποδοτικά εργαλεία και στρατηγικές. Οι αυξημένες ευθύνες και το εξελιγμένο τοπίο απειλών συμβάλλουν σημαντικά στην πίεση αυτή. Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, αναγνωρίζει τον κίνδυνο από τον ανθρώπινο παράγοντα που εργάζεται σε συνθήκες πίεσης για την ασφάλεια των υποδομών,  και προσφέρει λύσεις προηγμένων εργαλείων. Το GravityZone XDR προσφέρει μέγιστη ασφάλεια των υποδομών, και αυξημένη παραγωγικότητα των ομάδων. Οι λύσεις αυτές ενισχύουν την ανίχνευση απειλών,πριν προλάβουν να εξαπλωθούν στο δίκτυό σας, προσφέροντας παράλληλα ένα καλύτερα ισορροπημένο εργασιακό περιβάλλον.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top