Απάτες κουπονιών: Πώς συμβαίνουν και πώς να προστατευτείτε

Απάτες κουπονιών: Πώς συμβαίνουν και πώς να προστατευτείτε

Τα εκπτωτικά κουπόνια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα σε προϊόντα και υπηρεσίες, είτε online είτε σε φυσικά καταστήματα. Οι καταναλωτές συχνά λαμβάνουν κουπόνια από περιοδικά, σε καταστήματα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ακόμη και από ειδικές πλατφόρμες. Ωστόσο, τα κουπόνια μπορεί να ενέχουν κινδύνους που δεν έχουν αναλογιστεί οι καταναλωτές. Ενδέχεται να εκμεταλλευτούν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες και τις συμπεριφορές του κοινού, δημιουργώντας απάτες που μπορούν να οδηγήσουν από σημαντικές οικονομικές απώλειες, έως και σε κλοπή ταυτότητας.

Τι είναι οι απάτες κουπονιών και πώς λειτουργούν;

Στις απάτες κουπονιών, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δημιουργούν και διανέμουν πλαστά κουπόνια για να εξαπατήσουν τους καταναλωτές, έτσι ώστε να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες πιστωτικών καρτών. Στον ψηφιακό κόσμο, οι απάτες κουπονιών λαμβάνουν διάφορες μορφές. Συχνά στοχεύουν τους παραλήπτες μέσω μη ζητηθέντων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ψεύτικων ιστοτόπων, ή ακόμα και εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα.

Υπάρχουν πέντε ξεχωριστοί τρόποι, με τους οποίους οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου πραγματοποιούν εξαπατήσεις κουπονιών. Αναλυτικότερα:

  • Πλαστά κουπόνια: Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δημιουργούν κουπόνια τα οποία φαίνονται πραγματικά ενώ δεν είναι, και τα διανέμουν στο διαδίκτυο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Phishing: Οι απατεώνες δελεάζουν τους χρήστες με ψεύτικα emails, τα οποία υπόσχονται δωρεάν κουπόνια κι εκπτώσεις. Τα μηνύματα αυτά προτρέπουν τους χρήστες να αποκτήσουν πρόσβαση σε κακόβουλους συνδέσμους, οι οποίοι θα ζητήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα.
  • Διανομή κακόβουλου λογισμικού: Αντίστοιχα, κακόβουλοι σύνδεσμοι τους οποίους το καταναλωτικό κοινό επισκέπτεται ενδέχεται να εγκαταστήσουν malware στη συσκευή τους. Μόλις η συσκευή παραβιαστεί, οι εγκληματίες μπορούν να υποκλέψουν δεδομένα, να παρακολουθούν κινήσεις, ακόμα και να αναλάβουν τη διαχείριση οικονομικών λογαριασμών.
  • Ψεύτικοι ιστότοποι: Οι απατεώνες δημιουργούν ιστοσελίδες, οι οποίες μιμούνται αντίστοιχες νόμιμες οντότητες. Ζητούν την εγγραφή του κοινού, καθώς και την εισαγωγή προσωπικών πληροφοριών οι οποίες χρησιμοποιούνται για κλοπή ταυτότητας.

Πέντε απάτες κουπονιών που πρέπει να προσέχετε

Οι πέντε πιο συχνές απάτες κουπονιών που πρέπει οι καταναλωτές να προσέχουν είναι οι κάτωθι:

  • Ψεύτικα εκτυπώσιμα κουπόνια: Οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα εκτυπώσιμα κουπόνια, τα οποία φαίνονται νόμιμα. Το καταναλωτικό κοινό χρησιμοποιεί τα κουπόνια με αντάλλαγμα προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες. Όταν προσπαθεί να τα χρησιμοποιήσει, ωστόσο, τα καταστήματα λιανικής τα απορρίπτουν.
  • Κουπόνια από Email Phishing: Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αποστέλλουν emails που φαίνονται να προέρχονται από αξιόπιστες εταιρείες και προσφέρουν τεράστιες εκπτώσεις, με αντάλλαγμα τη συμπλήρωση μιας έρευνας ή την εισαγωγή προσωπικών πληροφοριών.
  • Απάτες με κουπόνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Οι πλατφόρμες των μέσω κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδανικές για τη διάδοση αυτής της μορφής απάτης. Οι εγκληματίες δημοσιεύουν ελκυστικές  αναρτήσεις, οι οποίες υπόσχονται εκπτώσεις και κατευθύνουν τους χρήστες σε ιστοσελίδες απάτης.
  • Ψεύτικοι ιστότοποι κουπονιών: Οι απατεώνες του κυβερνοχώρου δημιουργούν ψεύτικες ιστοσελίδες, οι οποίες μιμούνται νόμιμους παρόχους κουπονιών για να δελεάσουν το κοινό.
  • Απάτες work-from-home-coupon-clipping: Οι εγκληματίες υπόσχονται μεγάλα χρηματικά κέρδη σε θύματα που αγοράζουν κουπόνια, για να τα πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές. Ο πωλητής χάνει χρήματα, καθώς τα κουπόνια δε λειτουργούν και δεν μπορούν να πωληθούν.

Πώς να αποφεύγετε τις απάτες κουπονιών

Υπάρχουν μερικές πρακτικές, τις οποίες μπορούν να ακολουθήσουν οι καταναλωτές προκειμένου να προστατευθούν από τις απάτες κουπονιών. Η πιστοποίηση της πηγής του μηνύματος, και ο έλεγχος των url που αποστέλλονται στα μηνύματα μπορούν να σας προφυλάξουν. Μεγάλη σημασία έχει η προσοχή κατά τη συμμετοχή σε ορισμένες «έρευνες», καθώς και η αλληλεπίδραση με ύποπτους συνδέσμους σε emails και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, αναγνωρίζει τον κίνδυνο της απάτης κουπονιών και προσφέρει ένα ολοκληρωμένο εργαλείο προστασίας. Το νέο Scamio αποτελεί μια γρήγορη κι εύκολη λύση, συνδυάζοντας τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση. Οι καταναλωτές μπορούν να ελέγξουν ταχύτατα, από οποιοδήποτε σημείο ή συσκευή, κάποια ύποπτη κίνηση. Το εργαλείο της Bitdefender αναγνωρίζει κάθε προσπάθεια scam, εξασφαλίζοντας μια προστατευμένη δραστηριότητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο εξαπάτησης.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top