Δεν έχετε κάποιο είδος στο καλάθι σας.
Πώς να καταλάβετε αν ένας ιστότοπος είναι ασφαλής
Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, προσφέρονται όλο και περισσότερες δυνατότητες στους δημιουργούς ιστοσελίδων. Ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος που βλέπει ο χρήστης (user interface) γίνεται πιο ελκυστικός και με έμφαση στην καλύτερη εμπειρία του χρήστη κατά την επίσκεψη σε ένα site, αναδεικνύοντας τόσο τις ικανότητες όσο και την αισθητική του σχεδιαστή. Οι νέες δυνατότητες δημιουργίας προσφέρουν όμορφες ιστοσελίδες, αλλά και πολλούς τρόπους εξαπάτησης των χρηστών. πώς μπορεί να καταλάβει κανείς λοιπόν εάν ένας ιστότοπος είναι ασφαλής ή όχι;
Πιθανοί κίνδυνοι από έναν μη ασφαλή ιστότοπο
Οι επικίνδυνες ιστοσελίδες χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο δύο τύπους κυβερνοεπιθέσεων: τα malware και τα phishing.
Τα malware χρησιμοποιούνται συνήθως από κυβερνοεπιτιθέμενους μέσω ψεύτικων συνδέσμων για download. Μια ιστοσελίδα ενδέχεται να ισχυρίζεται ότι προσφέρει κάποια ταινία, μουσική ή οτιδήποτε δωρεάν, αρκεί ο χρήστης να πατήσει ένα κουμπί. Μόλις ολοκληρωθεί το download, το λογισμικό του malware εγκαθίσταται στον υπολογιστή του χρήστη, θέτοντάς τον σε κίνδυνο παραβίασης λογαριασμών ή κλοπής. Τα malware μπορούν να δώσουν πρόσβαση σε αρχεία του υπολογιστή τα οποία ενδέχεται να κλαπούν ή να διαγραφούν. Πιθανά ransomware εγκυμονούν επίσης απειλές για τους χρήστες, κλειδώνοντας τις συσκευές τους κι απαιτώντας λύτρα.
Οι επιθέσεις phishing αποτελούν μορφή απάτης κατά την οποία, οι κακόβουλοι προσπαθούν να αποσπάσουν από τους χρήστες ευαίσθητες πληροφορίες. Συνήθως, αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται μέσω υπερσυνδέσμων σε e-mails, μηνύματα ή DMs από τράπεζες, υπηρεσίες streaming κ.ά. Οι απειλές phishing οδηγούν συνήθως σε οικονομικά προβλήματα, με υπέρογκες χρεώσεις σε πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, κλοπή ταυτότητας και απώλεια δεδομένων.
Ενδείξεις ενός μη ασφαλούς ιστοτόπου
Κάποιες ιστοσελίδες έχουν πασιφανείς ενδείξεις ύποπτης δραστηριότητας στο παρασκήνιο. Άλλες μπορεί να είναι πιο δύσκολα αναγνωρίσιμες, χρησιμοποιώντας επιφανειακούς ελκυστικούς σχεδιασμούς και σωστό λεξιλόγιο. Για έναν χρήστη του διαδικτύου, είναι σημαντικό να μπορεί να αναγνωρίσει κάποια σημεία που υποδεικνύουν κακόβουλη δραστηριότητα. Η δωρεάν εφαρμογή της Bitdefender, Scamio, χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη και μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για sites,συνδέσμους και μηνύματα εξαπάτησης, μέσα από ένα εύχρηστο περιβάλλον on-line chat.
Τυπογραφικά λάθη και κακός σχεδιασμός
Τα γραμματικά και τυπογραφικά λάθη, σε συνδυασμό με κακό γραφιστικό σχεδιασμό, αποτελούν τρανή απόδειξη ύποπτης ιστοσελίδας. Εικόνες χαμηλής ανάλυσης και τεντωμένα λογότυπα δεν έχουν θέση στον ιστότοπο μιας νόμιμης επιχείρησης, αφού δε συνάδουν με τις βασικές αρχές της σχεδίασης ιστοσελίδας. Εάν ο ιστότοπος μοιάζει πρόχειρα ή βιαστικά σχεδιασμένος, είναι πιθανό να δημιουργήθηκε από ομάδα κυβερνοεπιτιθέμενων. Τυπογραφικά λάθη ενδέχεται να υπάρχουν και στη διεύθυνση μιας ιστοσελίδας. Όταν κάποιος προσπαθεί να μιμηθεί μια νόμιμη σελίδα, η διεύθυνση μπορεί να έχει έναν ή δύο διαφορετικούς χαρακτήρες, κάποιο παραπάνω γράμμα ή να μοιάζει ύποπτη εν γένει.
HTTP αντί για HTTPS
Το γράμμα «S» στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει «secure», δηλαδή «ασφαλές». Ένας ιστότοπος που ξεκινά με HTTPS χρησιμοποιεί Secure Sockets Layer (SSL), ένα εργαλείο που αποτρέπει της ύποπτες και κακόβουλες ενέργειες ενάντια στις πληροφορίες των χρηστών της σελίδας. Άλλη μια ένδειξη χρήσης αυτού του εργαλείου είναι το σύμβολο λουκέτου δίπλα από τη διεύθυνση.
Pop-up μηνύματα ή διαφημίσεις
Όλες οι ιστοσελίδες έχουν έναν συγκεκριμένο αριθμό pop-up μηνυμάτων ή διαφημίσεων. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Γίνεται ύποπτο, όταν ο αριθμός των παραθύρων αυτών είναι πολύ μεγάλος κι εάν συνοδεύεται από πολυάριθμα links που πρέπει να πατήσει κανείς. Μια έγκυρη ιστοσελίδα δεν προτρέπει τους χρήστες της σε πολλούς υπερσυνδέσμους ταυτόχρονα. Άλλη μια ένδειξη ύποπτης δραστηριότητας αποτελούν τα pop-up παράθυρα με μηνύματα που ενημερώνουν τους χρήστες για κάποιο «πρόβλημα ασφαλείας» του συστήματός τους, ή τους καλούν να πατήσουν για να κερδίσουν κάποιο ακριβό έπαθλο. Αυτό δεν είναι πραγματικό, καθώς καμία νόμιμη ιστοσελίδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει προβλήματα του λογισμικού μιας συσκευής ή να προσφέρει ακριβά δώρα σε κάθε χρήστη που επισκέπτεται το site.
Ύποπτες προσφορές
Ιστοσελίδες οι οποίες προωθούν δυσεύρετα αντικείμενα, εισιτήρια ή άλλο περιεχόμενο, σε πολύ χαμηλές τιμές, είναι πιθανό να αποτελούν απειλή. Συνήθως, τέτοιοι ιστότοποι βρίσκονται στο ζενίθ τους τις εορταστικές περιόδους, όταν ανακοινώνεται κάποια μεγάλη μουσική, αθλητική ή θεατρική εκδήλωση ή όταν βγαίνουν πολυαναμενόμενες ταινίες στους κινηματογράφους. Ιστότοποι που προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις σε τέτοια επιθυμητά αποκτήματα, ή τα παρέχουν δωρεάν, αποτελούν συνήθως απάτη. Παρομοίως, κακόβουλες ιστοσελίδες ενδέχεται να προωθήσουν κάποιο βραβείο ή εκπτωτικό κωδικό, σε μια προσπάθεια να δελεάσουν το καταναλωτικό κοινό.
Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, αναγνωρίζει τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο και αμύνεται στο πλευρό των καταναλωτών και των επιχειρήσεων έναντι των ψηφιακών απειλών. Με τα Bitdefender Premium Security και Total Security, μπορείτε να προστατεύσετε τις συσκευές σας από ύποπτες δραστηριότητες, εξασφαλίζοντας ασφαλή περιήγηση, ενώ για τις εταιρικές εγκαταστάσεις, η πλατφόρμα Gravity Zone, προσφέρει πολυεπίπεδη προστασία και διαχείριση με τεχνολογίες Contect Control, Web Filtering, Local Firewall, Risk Management κ.α., σε όλες τις εκδόσεις, ενώ η λύση Cloud Email Security, μπορεί να προστατεύσει τους χρήστες από την επίσκεψη σε κακόβουλους ιστότοπους από links που στέλνονται μέσω email, με την τεχνολογία Link Scan .
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.
Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030