Το διπλό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στο τοπίο της κυβερνοασφάλειας

Το τοπίο της κυβερνοασφάλειας εξελίσσεται διαρκώς και καθώς η τεχνολογία προχωρά, το ίδιο συμβαίνει και με τα εργαλεία και τις τακτικές που χρησιμοποιούν τόσο οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο όσο και οι επαγγελματίες της ασφάλειας. Μια σημαντική, πρόσφατη εξέλιξη που έχει συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή είναι η εμφάνιση του ανοιχτού κώδικα, που δημιουργεί εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης και ισχυρά μοντέλα γλώσσας όπως το ChatGPT και το Bard.

Οι τεχνολογίες AI μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι – ενώ μπορούν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας αυτοματοποιώντας και εξορθολογίζοντας τις καθημερινές εργασίες ρουτίνας, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τους εγκληματίες για να αυτοματοποιήσουν και να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους ή να τις κάνουν πιο πειστικές .Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, αναφέρει το διπλό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στο τοπίο της κυβερνοασφάλειας.

Ο σκοτεινός κόσμος της τεχνητής νοημοσύνης


Έχει διαπιστωθεί, ότι πολλές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν διευκολύνει τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να αναπτύσσουν ακόμα πιο στοχευμένες επιθέσεις, ειδικότερα social engineering τύπου. Γλωσσικά μοντέλα όπως το Chat GPT είναι μια από τις εφαρμογές που έχουν την ικανότητα να δημιουργούν ανθρώπινο κείμενο μέσω του οποίου οι χρήστες αισθάνονται ότι μιλάνε σε πραγματικούς ανθρώπους. Οι εγκληματίες ανέπτυξαν τις δυνατότητές τους και μπορούν να μιμηθούν το συγκεκριμένο στυλ επικοινωνίας χρηστών και οργανισμών με στόχο την εξαπάτηση και την υποκλοπή των ευαίσθητων δεδομένων .

Σύντομα, οι κακόβουλοι του κυβερνοχώρου πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα μοντέλα γλώσσας σε συνδυασμό με εικόνες, ήχο και βίντεο κλιπ που δημιουργούνται από AI για να εξαπατήσουν περαιτέρω τους ανυποψίαστους χρήστες να μοιραστούν ευαίσθητες πληροφορίες, να παρέχουν πρόσβαση σε συστήματα υπολογιστών ή να προβαίνουν με άλλο τρόπο σε ενέργειες που δεν θα έπρεπε.

Η προσφορά της τεχνητής νοημοσύνης στον ψηφιακό κόσμο


Παρά τις ανησυχίες για τους κινδύνους που περιβάλλουν την Τεχνητή Νοημοσύνη, αδιαμφισβήτητα μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης των εξελιγμένων απειλών. Με τον συνεχώς αυξανόμενο όγκο και την πολυπλοκότητα των απειλών στον κυβερνοχώρο, τα εργαλεία που υποστηρίζονται από AI μπορούν να βοηθήσουν τις ομάδες ασφαλείας να αυτοματοποιήσουν τις πιο συνηθισμένες και επαναλαμβανόμενες εργασίες ασφαλείας, επιτρέποντας στους αναλυτές να εστιάσουν σε πιο κρίσιμες πτυχές της δουλειάς τους και να βελτιώσουν τη λειτουργική αποτελεσματικότητα. Με την κατάλληλη εκπαίδευση των αλγορίθμων Machine Learning μπορούν να εντοπιστούν ενδείξεις κακόβουλης δραστηριότητας και οι επαγγελματίες να αντιμετωπίζουν το περιστατικό άμεσα και αποτελεσματικά.

Η Bitdefender έχει ενσωματώσει την Tεχνητή Nοημοσύνη και το Machine Learning στις λύσεις της, αποσκοπώντας στην μέγιστη προστασία των καταναλωτών και των οργανισμών. Για παράδειγμα, το Bitdefender GravityZone XDR έχει την ικανότητα να χρησιμοποιεί τεχνολογίες ML, με στόχο την ακριβέστερη ανάλυση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων ασφαλείας από ολόκληρο το εταιρικό περιβάλλον και τα τυφλά σημεία του.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Bitdefender GravityZone XDR είναι τα εξής:

  • Πλήρως αυτοματοποιημένες ενέργειες απόκρισης με καθοδηγούμενες συστάσεις για ταχεία απόκριση
  • Πλήρης δυνατότητα παρατήρησης περιστατικών και συμβάντων ασφαλείας που αφορούν ακόμη και μη προστατευμένες συσκευές όπως τα IOTs
  • Βραβευμένες μέθοδοι πρόληψης και ανίχνευσης

Όσον αφορά, το Bitdefender EDR (Endpoint Detection and Response) συνδυάζει τη συνεχή παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο αλλά και τη συλλογή δεδομένων τελικού σημείου με αυτοματοποιημένες ενέργειες απόκρισης, αποτελώντας ένα ισχυρό εργαλείο για τους MSPs και τις ομάδες ασφαλείας

Η γοργοί ρυθμοί εξέλιξης της τεχνολογίας, δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο κανέναν οργανισμό. Το εταιρικό portfolio της Bitdefender διαθέτει λύσεις με τεχνολογίες αιχμής για τις ανάγκες κάθε οργανισμού.

Επικοινωνήστε με έναν σύμβουλο της Bitdefender  για να βρείτε την κατάλληλη λύση για εσάς.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top