Ψυχική υγεία και διαδικτυακή ζωή

Ψυχική υγεία και διαδικτυακή ζωή

Η πλειοψηφία των ανθρώπων αφιερώνει πολλές ώρες στον ψηφιακό κόσμο. Το διαδίκτυο προσφέρει πολλά οφέλη και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τους χρήστες σε πολλούς τομείς της ζωής τους π.χ. στην εργασία, στην εκπαίδευση και στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Πίσω από όλα αυτά τα οφέλη κρύβονται και πολλοί κίνδυνοι που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των χρηστών.

Διαδίκτυο και ψυχική υγεία

Η αυξημένη χρήση του διαδικτύου μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία των ανθρώπων με διάφορους τρόπους.

Διαδικτυακός εκφοβισμός

Μεγάλο ποσοστό των παιδιών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως εργαλείο ψυχαγωγίας και διαθέτουν διάφορους λογαριασμούς σχεδόν σε όλες τις εφαρμογές, συχνά δύσκολο να τους επιβλέψει κάποιος ενήλικας. Στις προαναφερόμενες εφαρμογές μπορούν να αναδείξουν τον εαυτό τους, τις απόψεις τους και να αλληλοεπιδράσουν με άλλους χρήστες. Η έκθεση αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβλαβής. Από μια μόνο φωτογραφία ή και σχόλιο μπορούν οι άλλοι χρήστες να ξεκινήσουν ένα διαδικτυακό εκφοβισμό που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Catfishing

Πολλοί εγκληματίες υιοθετούν ψεύτικες διαδικτυακές ταυτότητες, με κύριο στόχο την παραπλάνηση των χρηστών και έπειτα εξασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη τους να συλλέξουν όσο τον δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για εκείνους. Βεβαίως, δεν αποσκοπούν μόνο σε χρηματικά κέρδη αλλά ορισμένες φορές και στην ζημία της ψυχικής τους υγείας. Όσον αφορά τις μικρότερες ηλικίες, ορισμένοι εγκληματίες αναφέρουν ψεύτικες ηλικίες ώστε να παραπλανήσουν τα παιδιά και να ζητήσουν φωτογραφίες ευαίσθητου περιεχομένου.

Κλοπή ευαίσθητων δεδομένων

Στο διαδίκτυο πολλοί χρήστες μπορούν να συνομιλούν και να ανταλλάσσουν απόψεις. Με αυτόν τον τρόπο, οι απατεώνες μπορούν να έρθουν πιο κοντά στα θύματά τους και μέσω των συζητήσεών τους να λάβουν όσες πληροφορίες χρειάζονται για την υποκλοπή των ευαίσθητων δεδομένων τους.

Διαδικτυακός εθισμός

Οι χρήστες δεν μπορούν να περιορίσουν τις ώρες που σπαταλάνε στο διαδίκτυο και πολλές φορές τους οδηγεί στην απομόνωση και στην κατάθλιψη, καθώς, απομακρύνονται από την πραγματικότητα και εγκλωβίζονται στον ψηφιακό κόσμο, παρακολουθώντας συχνά αλλοιωμένο περιεχόμενο από υπερβολικά ωραιοποιημένες εμφανίσεις χρηστών μέσω φίλτρων και εφαρμογών επεξεργασίας εικόνας, και μια υποτιθέμενη αξιοζήλευτη ζωή που ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να έχει.

Bitdefender και υγιής πλοήγηση στο διαδίκτυο

Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης του Cyber Security, προσφέρει πληθώρα λύσεων που στοχεύουν στην ασφαλή πλοήγηση των χρηστών στο διαδίκτυο και στην ανάδειξη της ψυχικής τους υγείας. Οι βασικές λύσεις της Bitdefender που απευθύνονται στους καταναλωτές είναι οι εξής:

  • Το Bitdefender Family Pack έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη ολόκληρης της οικογένειας, καθώς, παρέχει στους γονείς όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζουν για την δραστηριότητα των παιδιών τους στο διαδίκτυο, βοηθώντας τους να τα προστατέψουν. Με την εγκατάσταση του Family Pack, οι γονείς μπορούν να παρακολουθούν τις ψηφιακές δραστηριότητες αλλά και τον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο, τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται αλλά και να ορίζουν τον χρόνο που επιτρέπουν να ξοδεύουν στον ψηφιακό κόσμο.
  • Το Bitdefender Premium VPN προστατεύει στο μέγιστο τις δραστηριότητες και την ταυτότητα των χρηστών, δίνοντας την δυνατότητα να πλοηγούνται στο διαδίκτυο ανώνυμα και με ασφάλεια.
  • Το Bitdefender Total Security προστατεύει όλες τις συσκευές ακόμα και από τις πιο προηγμένες απειλές. Περιλαμβάνει γονικό έλεγχο, VPN, εύρεση συσκευών και προστασία τραπεζικών συναλλαγών.
  • Το Bitdefender Premium Security προσφέρει πλήρη ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο και διαθέτει ασυναγώνιστη ανίχνευση που σταματά ακόμα και τις πιο προηγμένες απειλές. Η εμπειρία των χρηστών στον ψηφιακό κόσμο αλλάζει και μπορούν να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια κατά την πλοήγησή τους.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender εδώ: https://bitdefender.gr/antivirus-comparison/ και βρείτε την ιδανική λύση για εσάς.

Back to top Back to top