Μήνας Κυβερνοασφάλειας: Κίνδυνοι & προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο Οκτώβριος έχει θεσπιστεί ως Μήνας Κυβερνοασφάλειας, κάνοντας στους χρήστες του διαδικτύου μια υπενθύμιση να αναλογιστούν τους κινδύνους του κυβερνοχώρου. Η εξέλιξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αλλάξει ριζικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, προσφέροντας ακόμα περισσότερες ευκαιρίες και άνεση στους χρήστες. Όμως, όλα έχουν τίμημά τους. Η ραγδαία αυτή εξέλιξη έχει φέρει στο προσκήνιο πολλούς κινδύνους και απειλές, καθώς, καθημερινά κοινοποιείται τεράστιος όγκος δεδομένων και πληροφοριών. Οι εγκληματίες του ψηφιακού κόσμου προσπαθούν με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτούν ευπάθειες και την άγνοια των χρηστών και να ωφεληθούν από την υποκλοπή των δεδομένων. Οι χρήστες οφείλουν να γνωρίζουν τους κινδύνους που διατρέχουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης & κίνδυνοι

Οι απατεώνες του κυβερνοχώρου συνηθίζουν να επιτίθονται μέσω των Social Media, διότι οι χρήστες νιώθουν οικεία και ασφαλείς στο πλαίσιο του προφίλ τους κοινοποιώντας μεγάλο όγκο δεδομένων π.χ. διευθύνσεις, ταξιδιωτικούς προορισμούς, που εργάζονται και συνήθειες. Επίσης, οι αγορές μέσω αυτών  έχουν αυξηθεί δραματικά και οι χρήστες καταθέτουν ακόμα και οικονομικές πληροφορίες π.χ. στοιχεία πιστωτικής κάρτας. Οι ευκαιρίες για τους απατεώνες είναι πολλές, όπως πολλές είναι και οι απειλές που συνεχώς εξελίσσονται.

Ψεύτικοι διαγωνισμοί

Συνεχώς αποστέλλονται στους χρήστες ενημερωτικά μηνύματα που αναφέρουν ότι έχουν κερδίσει σε διάφορους διαγωνισμούς. Για να λάβουν το δώρο τους, ζητείται η συμπλήρωση φόρμας με προσωπικά στοιχεία, τραπεζικούς λογαριασμούς κ.ά.. Έχει παρατηρηθεί ότι αρκετές φορές αποστέλλεται ένας σύνδεσμος που ανακατευθύνει τους χρήστες σε διάφορους εικονικά ‘αξιόπιστους’ ιστότοπους, υποκλέπτοντας με αυτόν τον τρόπο δεδομένα και πληροφορίες.

Επιθέσεις phishing

Οι απατεώνες του ψηφιακού κόσμου συλλέγουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τους χρήστες και έπειτα δημιουργούν στοχευμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παροτρύνοντας τους χρήστες να ανοίξουν συνδέσμους ή αρχεία ώστε να εγκατασταθεί κάποιο κακόβουλο λογισμικό.

Απομιμήσεις επώνυμων εταιρειών

Οι απατεώνες υποδύονται γνωστές εταιρείες, με στόχο την εξαπάτηση των χρηστών και την υποκλοπή πολύτιμων δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, υποδύονται επώνυμες εταιρείες όπου χρήστες του διαδικτύου τρέπονται στην αγορά των προϊόντων τους, καταθέτουν το ποσό αλλά ποτέ δεν λαμβάνουν το προϊόν που αγόρασαν.

Προστασία

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν την δυνατότητα αλληλεπίδρασης των χρηστών με τα κοντινά τους πρόσωπα αλλά και δυνατότητες εξέλιξης ακόμα και στον επαγγελματικό τομέα. Η θωράκιση των λογαριασμών τους και η προστασία των δεδομένων τους κρίνεται αναγκαία. Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, αναφέρει ορισμένες συμβουλές και μέτρα πρόληψης για τις απειλές στον ψηφιακό κόσμο.

Χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης

Ο όγκος των δεδομένων που αποθηκεύονται στους λογαριασμούς στα Social Media είναι τεράστιος. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει οι χρήστες να χρησιμοποιούν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που καθιστούν πιο δύσκολη την είσοδο των εγκληματιών. Το Bitdefender Password Manager σχεδιάστηκε για να δημιουργεί μοναδικούς κωδικούς και να τους απομνημονεύει. Οι ισχυροί κρυπτογραφικοί αλγόριθμοι καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την υποκλοπή των δεδομένων, καθησυχάζοντας τους χρήστες.

Ενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων

Ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων προσφέρει μια ακόμη ασφάλεια στον λογαριασμό των χρηστών, καθώς, απαιτείται η επαλήθευση ταυτότητας με πολλαπλές μεθόδους. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα προϊόντα της Bitdefender διαθέτουν 2FA.

Προσοχή στην κοινοποίηση πληροφοριών

Οι χρήστες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα δεδομένα και τις πληροφορίες που κοινοποιούν. Περιορίστε τον όγκο των πληροφοριών και προσαρμόστε τις ρυθμίσεις απορρήτου. Με το Bitdefender Premium Security προσφέρεται ένα ολοκληρωμένο πακέτο ασφαλείας που σας προστατεύει σε πραγματικό χρόνο από τις εξελιγμένες απειλές του κυβερνοχώρου.

Προστασία ψηφιακού αποτυπώματος

Το ψηφιακό αποτύπωμα είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί το σύνολο της ψηφιακής δραστηριότητας ενός χρήστη. Οι χρήστες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εγκαταστήσουν μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας για την θωράκιση του λογαριασμού και του ψηφιακού αποτυπώματός τους. Με το Bitdefender Premium VPN αποκτούν ψηφιακή ελευθερία και την απαιτούμενη ανωνυμία στο διαδίκτυο. Διατηρείστε την περιήγησή σας στο διαδίκτυο ιδιωτική.

Διατήρηση ενημερωμένων συσκευών και συστημάτων

Η ενημέρωση των συσκευών και των συστημάτων παίζει σημαντικό ρόλο στην ανθεκτικότητά τους και στην κάλυψη των κενών ασφαλείας. Επειδή η θωράκιση όμως δεν αρκεί, το Bitdefender Total Security προσφέρει πρόληψη και αντιμετώπιση των απειλών, με εύκολο περιβάλλον διαχείρισης όλων των συσκευών σας κεντρικά, διευκολύνοντας το δύσκολο έργο της προστασίας των δεδομένων και των συσκευών σας, από ιούς, κακόβουλα λογισμικά και διαδικτυακές επιθέσεις.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και μείνετε ενημερωμένοι για τις λύσεις ασφαλείας που προσφέρονται.

info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top