απάτες

Προσοχή στις απάτες που σχετίζονται με τις καλοκαιρινές διακοπές

Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι πέφτουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών. Σύμφωνα με έρευνες, ο αριθμός των ταξιδιωτών φέτος έχει αυξηθεί κατά 30% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Βάση αυτών των δεδομένων, το Bitdefender Antispam Lab τόνισε ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου είναι προετοιμασμένοι να εξαπατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ταξιδιώτες και έχουν αναπτύξει αξιοσημείωτες εκστρατείες με θέμα τα ταξίδια. Έχει παρατηρηθεί και μια προετοιμασία ως προς την εξαπάτηση των ταξιδιωτών πολύ καιρό πριν τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε να είναι ακόμα πιο πειστικοί.

Απάτες που σχετίζονται με τις διακοπές

Οι απάτες των διακοπών δεν είναι τίποτα άλλο από απάτες που σχετίζονται με καλοκαιρινά πακέτα προσφορών. Ο σκοπός των συγκεκριμένων απατών είναι ο δελεασμός των ταξιδιωτών να μοιραστούν προσωπικές πληροφορίες και διαπιστευτήρια με τους εγκληματίες. Οι εν λόγω εγκληματίες προσπαθούν κυρίως μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείο να εξαπατήσουν τους χρήστες, αλλά δεν μένουν μόνο εκεί. Τα πλοκάμια τους επεκτείνονται και σε SMS αλλά και σε τηλεφωνικές κλήσεις. Το μόνο που επιθυμούν άλλωστε είναι η συλλογή όσο τον δυνατόν περισσότερων πληροφοριών.

Παραδείγματα απάτης που σχετίζονται με τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσπαθούν μέσω διάφορων μεταμφιέσεων να ξεγελάσουν τους καταναλωτές. Ορισμένοι τρόποι εξαπάτησης είναι οι εξής:

Αεροπορικές εταιρείες

Οι ερευνητές της Bitdefender Labs αναφέρουν ότι ήδη από την αρχή του 23’ έχει παρατηρηθεί από τους εγκληματίες η κατάχρηση των ονομάτων γνωστών αεροπορικών εταιρειών για την απόκτηση πρόσβασης στους λογαριασμούς και στις ευαίσθητες πληροφορίες των χρηστών. Έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς απάτες με στόχο γνωστές αεροπορικές εταιρείες π.χ. American Airlines, Lufthansa και τα πιο συνήθη θέματα των συγκεκριμένων επιθέσεων αφορούν:

  • Δωροκάρτες και ανταμοιβές
  • Bonus ώρες πτήσεων
  • Ακυρώσεις πτήσεων

Με αυτόν τον τρόπο, παροτρύνουν τους καταναλωτές να συμπληρώσουν ορισμένες φόρμες με τα στοιχεία που επιθυμούν.

Ξενοδοχεία

Τα ξενοδοχεία και κυρίως οι online κρατήσεις είναι άλλος ένας στόχος των εγκληματιών. Καταβάλετε προσπάθεια απομίμησης δημοφιλών ιστότοπων κρατήσεων ξενοδοχείων και διαμερισμάτων και προσπαθούν να συλλέξουν τα email των χρηστών αλλά και κωδικών πρόσβασης. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες. Πριν, λοιπόν, την είσοδό σας σε κάποιο ιστότοπο online κρατήσεων, βεβαιωθείτε ότι αποτελεί πραγματική διεύθυνση και μην πέσετε θύματα των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αναφέρουν ακυρώσεις δωματίων ή ακόμα και ελκυστικές προσφορές.

Προστασία

Οι ανέμελες και ασφαλείς διακοπές απαιτούν την προστασία της Bitdefender. Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης του Cyber Security, στέκεται δίπλα στους καταναλωτές μέσω των ολοκληρωμένων πακέτων που σχεδίασε για την εξασφάλιση της ψηφιακής ελευθερίας των χρηστών.

Η ασφάλεια των δεδομένων και των διακοπών σας απαιτούν κάποιο από τα προϊόντα Antivirus που προσφέρουν την μέγιστη ασφάλεια και αποκρούουν απειλές και επιθέσεις από τα συστήματά σας. Ανακαλύψτε τα βραβευμένα antivirus προϊόντα εδώ: bit.ly/3Qf8N1Z

Μερικά ακόμα προϊόντα που θα ενισχύσουν την ψηφιακή ασφάλεια και ελευθερία σας είναι τα εξής:

Bitdefender Password Manager. Η συγκεκριμένη λύση διατηρεί τους κωδικούς πρόσβασης και τα ευαίσθητα δεδομένα προστατευμένα και μακριά από τους επιτήδειους του διαδικτύου

Bitdefender Premium VPN. Η ανώνυμη περιήγησή σας στο διαδίκτυο εξασφαλίζεται με το Premium VPN της Bitdefender. Προστατέψτε τα στοιχεία σύνδεσής σας καθώς περιηγείστε στο διαδίκτυο και πραγματοποιείτε πληρωμές.

Back to top Back to top