Υπολογιστής: Η εξέλιξη της τεχνολογίας με την πάροδο των χρόνων

Από τις πιο σημαντικές εφευρέσεις του 20ου αιώνα είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής. Σχεδόν σε κάθε σπίτι, υπάρχει κι ένας υπολογιστής. Η εξέλιξη της τεχνολογίας με την πάροδο των χρόνων επέφερε ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Η δουλειά και η εκπαίδευση είναι πιο προσβάσιμες, καθώς οι τρόποι διασκέδασης και επικοινωνίας έχουν εξελιχθεί.

Από τον αριθμητικό άβακα, που εφευρέθηκε το 400 π.Χ. μέχρι την έλευση των υπερυπολογιστών, καταγράφθηκε αλματώδης τεχνολογική πρόοδος. Μέχρι τα μέσα του 1930 δημιουργήθηκαν ποικίλες υπολογιστικές μηχανές. Όπως ο σοβιετικός υπολογιστής νερού του Vladimir Lukyanov και η μηχανή του Rawlyn Mallock. Όμως πως εξελίχθηκαν τελικά οι υπολογιστές;

Η πρώτη γενιά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (1946 – 1958)

Το 1946 δημιουργήθηκε ο πρώτος ηλεκτρονικός ψηφιακός υπολογιστής, ο ENIAC (Ηλεκτρονικός Αριθμητικός Ολοκληρωτής & Υπολογιστής). Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αμερικανικός στρατός σύναψε συνεργασία με τους εφευρέτες του, John Mauchly και John Presper Eckert. Οι ΗΠΑ χρειάζονταν μια συσκευή, προκειμένου τα όπλα να έχουν πιο ακριβή στόχο. Ζύγιζε 30 τόνους, καταλάμβανε 63 τετραγωνικά μέτρα, κατανάλωνε 140 κιλοβάτ και είχε 6.000 διακόπτες.

Πριν από αυτό, το 1941 κατασκευάστηκε ο υπολογιστής Z3, από τον Kornad Zuse. Διέθετε μνήμη 64 λέξεων με τη χρήση 2.600 ρολέδων και οι πράξεις γίνονταν στο δυαδικό σύστημα με κινητή υποδιαστολή. Βέβαια, καταστράφηκε στο βομβαρδισμό του Βερολίνου το 1944. Μετέπειτα, σε συνεργασία του Howard Aiken και της IBM, κατασκευάστηκε ο Mark I. Ήταν μια μεγάλη μηχανή, που έκανε αρκετό θόρυβο και χαλούσε συχνά. Σήμερα εκτίθεται στο πανεπιστήμιο του Harvard.

Η δεύτερη γενιά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (1958 – 1964)

Γίνεται η αντικατάσταση των τριόδων λυχνιών από τα τρανζίστορ. Αυτό σημαίνει πως ο όγκος και η ηλεκτρική ενέργεια μειώνονται και η ταχύτητα αυξάνεται. Έτσι, η IBM φέρνει τη σειρά 1401 και η Bull τη μηχανή GAMMA 60.

Το 1957, ο John Backus παρουσιάζει τον πρώτο μεταγλωττιστή της Fortran και μετά τη γλώσσα Cobol. Επίσης η ταχύτητα αυτής της γενιάς έφτασε τις 200.000 εντολές /δευτερόλεπτο, με χωρητικότητα κεντρικής μνήμης 32.000 χαρακτήρες.

Η τρίτη γενιά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (1964 – 1971)

Η αντικατάσταση του τρανζίστορ και άλλων ηλεκτρονικών στοιχείων είναι αισθητή. Το 1958, η εταιρεία Texas Instruments κατασκεύασε το πρώτο Ολοκληρωμένο Κύκλωμα. Συνδύασε τρανζίστορς, αντιστάτες κι άλλα, τοποθετημένα στο ίδιο κομμάτι από πυρίτιο. Έτσι, κατασκευάστηκαν πιο μικροί υπολογιστές προκειμένου να τους μεταφέρουμε. Μεταξύ άλλων, κατασκευάστηκαν τα συστήματα IBM 360, Intel 4004 και Altair 8800.

Η τέταρτη γενιά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (1971 μέχρι σήμερα)

Κατασκευάστηκαν ολοκληρωμένα κυκλώματα LSI και VLSI, που ενσωματώνουν χιλιάδες ηλεκτρονικά στοιχεία. Εξαιτίας του μικροεπεξεργαστή (CPU), μειώθηκε το κόστος και ο όγκος των υπολογιστών, καθώς η χωρητικότητα μνήμης και η ταχύτητα αυξήθηκαν.

Το 1981, η IBM παρουσιάζει τον πρώτο Προσωπικό Υπολογιστή. Το 1984, η Apple εισήγαγε το Macintosh με ένα λειτουργικό σύστημα διαφορετικό από τα Windows. Το 1993, η Intel παρουσιάζει τον μικροεπεξεργαστή Pentium, που οι επεξεργαστές της δεν παίρνουν ονόματα αριθμών αλλά κωδικές ονομασίες.

Επίσης, το 2005 γίνεται η παρουσίαση των πρώτων Dual Core από την Advanced Micro Devices. Τέλος, από το 2007 και μετά, οι δυνατότητες του υπολογιστή μεταφέρθηκαν σε κινητά και tablet.

Η πέμπτη γενιά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Το μέλλον)

Οι μηχανές αυτής της γενιάς βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, καθώς βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Πάντως, η κβαντική υπολογιστική και η μοριακή νανοτεχνολογία μπορεί να αναπτύξουν τεχνολογίες που θα αλλάξουν αρκετά τους υπολογιστές.

Βέβαια, κάθε υπολογιστής μπορεί να μολυνθεί από ιούς, όσο εξελιγμένος κι αν είναι. Επιλέξτε το πακέτο Total Security της Βitdefender για προστασία από το κακόβουλο λογισμικό. Κρατά τη συσκευή σας ασφαλή από πιθανές απειλές και φροντίζει για το απόρρητο των προσωπικών σας πληροφοριών. Κατεβάστε δωρεάν τη δοκιμαστική έκδοση των 30 ημερών.

Back to top Back to top