Χριστουγεννιάτικα ταξίδια και δημόσιο WiFi στο αεροδρόμιο

Η περίοδος των εορτών θεωρείται ως ιδανική για την οργάνωση και πραγματοποίηση εκδρομών και χειμερινών εξορμήσεων. Είτε με φίλους είτε οικογενειακά, η πλειονότητα των ανθρώπων ανά τον κόσμο επιλέγει προορισμούς ιδανικούς για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, όπου θέλει να περάσει ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Η κίνηση στα δρομολόγια των αεροπλάνων «χτυπάει κόκκινο», ενώ οι αερολιμένες γεμίζουν με κόσμο ανήσυχο να μεταβεί στο προορισμό των διακοπών του.

 

Λόγω της τεράστιας προσέλευσης στα αεροδρόμια και της αυξημένης συχνότητας δρομολογίων, συχνά είναι τα φαινόμενα αργοπορίας, καθυστέρησης ή ακόμα και ακύρωσης πτήσεων. Το γεγονός αυτό, οδηγεί μεγάλο ποσοστό των επιβατών να παραμείνουν στο χώρο του αερολιμένα για διάστημα πολλών ωρών. Κατά τη διάρκεια της αναμονής τους, η πλειονότητα αυτών θα επιλέξει να συνδεθεί στο δημόσιο WiFi του αεροδρομίου προκειμένου να περιηγηθούν στο διαδίκτυο και να κάνουν πιο ευχάριστη την παραμονή τους.

 

Παρόλα αυτά, προκύπτει το ακόλουθο ερώτημα. Είναι ασφαλές να επιλέγουμε να συνδέσουμε την προσωπική μας συσκευή σε έναν δημόσιο πάροχο WiFi, όπου συνδέονται καθημερινά χιλιάδες κόσμου από όλο τον πλανήτη; Επιλέγοντας το δίκτυο του αεροδρομίου, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι, για τους οποίους οφείλει να είναι ενήμερος κάθε ευσυνείδητος ταξιδιώτης.

 

Κρυπτογράφηση

Η κρυπτογράφηση αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ασφαλείας ενός δικτύου. Μέσω αυτής, η πληροφορία στέλνεται κωδικοποιημένη ανάμεσα στη συσκευή και το router προκειμένου να μη μπορεί να διαβαστεί από πιθανούς κυβερνοεγκληματίες. Στην περίπτωση που το WiFi hotspot δεν είναι ασφαλισμένο, κάθε «επιτήδειος» μπορεί να κατασκοπεύει την διαδικτυακή σας δραστηριότητά.

 

Όνομα Δικτύου

Άλλη μία εξελιγμένη τεχνική εξαπάτησης των επισκεπτών του αεροδρομίου μπορεί να είναι η δημιουργία ενός μη αυθεντικού δικτύου. Ουσιαστικά, οι εγκληματίες δημιουργούν ένα δεύτερο WiFi δίκτυο με ονομασία παραπλήσια του αυθεντικού, ή ακόμα και ίδια, κάνοντας τους περιηγητές να το επιλέξουν και να μεταφερθούν σε ένα δίκτυο επικίνδυνο που αποσπάει κάθε πληροφορία που πιθανώς θα εισάγει ο επισκέπτης.

 

Sniffing

Η τεχνική κατά την οποία οι κυβερνοεγκληματίες, μέσω ειδικού εξοπλισμού καταφέρνουν να πιάσουν το σήμα του WiFi δικτύου και να παρακολουθήσουν τις κινήσεις των επισκεπτών του, ονομάζεται sniffing. Μέσω του τεχνάσματος αυτού οι διαδικτυακοί εισβολείς μπορούν μέχρι και να πάρουν τον έλεγχο της συσκευής σας.

 

Tips για να παραμείνετε ασφαλείς

-Μην επισκεφθείτε ιστοσελίδες όπου πρέπει να εισάγετε τα προσωπικά σας στοιχεία εισόδου (e-banking, social media)

-Προτιμήστε ιστοτόπους με πιστοποιητικό ασφαλείας (HTTPS)

-Σε περίπτωση που συνδεθείτε σε κάποιον λογαριασμό κατά την παραμονή σας στο αεροδρόμιο, μόλις αναχωρήσετε, φροντίστε να αλλάξετε τα στοιχεία εισόδου σας

-Κάντε χρήση της VPN υπηρεσίας που προσφέρει το Bitdefender, προκειμένου να είστε σίγουροι ότι κάθε WiFi σύνδεση που πραγματοποιείτε, είναι ιδιωτική

-Εξοπλίστε κάθε συσκευή δική σας ή και των μελών της οικογένειάς σας με λογισμικό διαδικτυακής προστασίας. Η βραβευμένη τεχνολογία του Bitdefender μπορεί να σας εγγυηθεί ασφάλεια σε κάθε περιήγηση, εξάλειψη κάθε απειλής και ξέγνοιαστη πλοήγηση στο διαδίκτυο, όπου και εάν βρίσκεστε. Ανακαλύψτε τα μοναδικά πακέτα εδώ.

 

 

free_trial

compare

online_agora

Back to top Back to top