Προστασία της ιδιωτικής ζωής στο Διαδίκτυο

Η προστασία της ιδιωτικής ζωής στο Διαδίκτυο είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα. Μπορεί οι κανόνες της Ε.Ε. να εξασφαλίζουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά δεν αρκεί. Οπότε, τι άλλο μπορεί να κάνει κάποιος για να εξασφαλίσει την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο Διαδίκτυο;

Ανώνυμη περιήγηση

Είναι ο πιο απλός τρόπος για να «σβήσει» κάποιος τα ίχνη της δραστηριότητας από μια συσκευή. Επίσης, παύει η καταγραφή των cookies και του ιστορικού. Βέβαια, το αρνητικό είναι πως κάποιες πληροφορίες, όπως η τοποθεσία, αποθηκεύονται στο Διαδίκτυο.

Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων

Το Διαδίκτυο αποτελεί χώρο ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης. Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετοί επιτήδειοι που θέλουν να αποσπάσουν ευαίσθητες πληροφορίες. Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων εξασφαλίζει την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αφού στην ουσία χρειάζονται δύο κωδικούς πρόσβασης. Συνήθως, ο χρήστης λαμβάνει ένα SMS στο κινητό, που αναγράφεται ο δεύτερος κωδικός.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου

Τα Windows και το MacOS διαθέτουν αυτήν τη δυνατότητα, αρκεί ο χρήστης να μεταβεί στις ρυθμίσεις. Όσον αφορά το Linux, η κρυπτογράφηση είναι default.

Χρήση διαφορετικών κωδικών

Για να παραμείνει η ιδιωτική ζωή ασφαλής στο Διαδίκτυο, ο χρήστης πρέπει να χρησιμοποιεί ισχυρούς κωδικούς. Δηλαδή, πρέπει να έχουν συνδυασμούς αριθμών, γραμμάτων και χαρακτήρων. Τέλος, εάν γνωστοποιηθεί ένας κωδικός και ο χρήστης έχει τον ίδιο σε άλλες υπηρεσίες, τότε θα χρειαστούν άμεσα αλλαγή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι λογαριασμοί του ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg. Το 2016, οι κυβερνοεγκληματίες εισέβαλαν στο λογαριασμό του LinkedIn και ο κωδικός του ήταν «dadada». Έτσι, απέκτησαν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και εισέβαλαν στους λογαριασμούς του Twitter και του Pinterest.

Ιδιωτική αναζήτηση

Υπάρχουν περιηγητές ανοιχτού κώδικα, που αποκρύπτουν τη διεύθυνση IP της συσκευής. Έτσι, δε θα μπορέσει κάποιος να αναζητήσει τη δραστηριότητα του χρήστη.

Ιδιωτική αποστολή μηνυμάτων

Κυκλοφορούν εφαρμογές που βασίζονται στην κρυπτογράφηση. Αυτό σημαίνει πως τα μηνύματα μετά από λίγα δευτερόλεπτα σβήνονται και δεν αποθηκεύονται σε κάποια βάση δεδομένων.

Δεν πρέπει να γίνει download άγνωστων εφαρμογών

Το Διαδίκτυο δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως και για αυτό υπάρχουν και εφαρμογές με κακόβουλο λογισμικό. Για αυτό, ο χρήστης πρέπει να διαβάζει τις κριτικές, εφόσον υπάρχουν, το δημιουργό και τους όρους χρήσης. Εάν ο χρήστης κάνει download μια τέτοια εφαρμογή, τότε θα αποκτήσει κι άλλες spam εφαρμογές, δίχως την άδειά του.

Για να διασφαλίσετε την ιδιωτική σας ζωή στο Διαδίκτυο, επιλέξτε το Family Pack της Bitdefender. Διαθέτει προχωρημένο γονικό έλεγχο για τη διακριτική παρακολούθηση των παιδιών στο Διαδίκτυο. Επιπροσθέτως, ανιχνεύει εξελιγμένες απειλές για να διατηρείτε τα αρχεία σας ασφαλή από κακόβουλα λογισμικά. Κατεβάστε τη δωρεάν δοκιμαστική έκδοση των 30 ημερών.

Back to top Back to top