Βρείτε την ισορροπία στον χρόνο που ξοδεύουν οι νέοι στο διαδίκτυο

Στη σύγχρονη εποχή των ψηφιακών μέσων και αυξανόμενων διαδικτυακών λύσεων, η νέα γενιά μοιάζει να είναι πλήρως εξοικειωμένη με κάθε προϊόν τεχνολογίας. Από μικρή ηλικία οι ανήλικοι χρήστες γνωρίζουν να περιηγούνται επιτυχώς ανάμεσα σε ιστοσελίδες, να αναζητούν περιεχόμενο και να «σκρολάρουν» για να εντοπίσουν το επιθυμητό εύρημα. Επιπρόσθετα, από νεαρή ηλικία πλέον, τα παιδιά γίνονται κάτοχοι κινητών τηλεφώνων ή παρόμοιων μέσων τεχνολογίας (tablet, iPod κτλ.). Κατά αυτόν τον τρόπο αποκτούν πρόσβαση στον κυβερνοχώρο και από εκεί οι δυνατότητες αλλά και οι κίνδυνοι είναι αναρίθμητοι.

Άξιο αναφοράς αποτελεί το στατιστικό εύρημα που υποδεικνύει ότι οι σύγχρονοι νέοι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 9 ώρες την ημέρα παρακολουθώντας την οθόνη του κινητού τους. Είτε είναι social media, είτε YouTube είτε μια απλά περιήγηση, το γεγονός ότι σπαταλούν τεράστιο ποσοστό της καθημερινότητάς τους στον ψηφιακό κόσμο δεν αλλάζει. Η προσήλωσή τους αυτή στις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις και συζητήσεις έχει ως άμεσο επακόλουθο την εμφάνιση:

 

  -Ενδείξεων κατάθλιψης

  -Αντικοινωνικής συμπεριφοράς στον φυσικό κόσμο

  -Εξάρτησης από την κατοχή της κινητής συσκευής

  -Ψυχολογικού αποκλεισμού από τον φιλικό και οικογενειακό περίγυρο

 

Έχοντας ως άξονα την αποφυγή των παραπάνω φαινομένων εφηβικής εξάρτησης από το διαδίκτυο, κάθε ευσυνείδητος γονέας οφείλει να λάβει δράση και να εφαρμόσει ορισμένες συμβουλές. Με τις ακόλουθες βέλτιστες πρακτικές, μπορεί να ελέγχει τον χρόνο που ξοδεύεται από τον νέο στην online κοινότητα και να είναι σίγουρος για την διαδικτυακή του ασφάλεια.

 

Εκπαίδευση

Προκειμένου οι νέοι κατά την περιήγησή τους να αποφεύγουν παραπλανητικό περιεχόμενο και να γνωρίζουν πως να εντοπίσουν αυτό που αναζητούν, είναι ανάγκη να εκπαιδευτούν. Είναι χρήσιμο οι γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά πως οι διαφημίσεις και τα μηνύματα pop up μπορεί να τα παραπλανήσουν, να τα αποσπάσουν και να τους οδηγήσουν σε ακατάλληλο ή παράνομο περιεχόμενο. Κατά αυτόν τον τρόπο τα μικρά μέλη της οικογένειας εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν το χρήσιμο από το «προκλητικό» περιεχόμενο και συνεπώς η πλοήγησή τους να είναι ουσιαστική.

Ορισμός Κανόνων

Η θέσπιση ενδοοικογενειακών κανόνων σχετικά με την χρήση του διαδικτύου αποτελεί καθοριστικό βήμα. Οι γονείς πρέπει να θέσουν κανόνες χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων, κοινούς για κάθε μέλος της οικογένειας. Ο υπολογιστής πρέπει να βρίσκεται σε κοινό χώρο (π.χ. σαλόνι) προκειμένου να μπορεί κάθε άτομο να παρακολουθείται και να ελέγχεται η online δραστηριότητά του.

 

Διαδικτυακή προστασία των ηλεκτρονικών συσκευών

Καθοριστικό βήμα αποτελεί η «θωράκιση» όλων των οικογενειακών συσκευών με λογισμικό διαδικτυακής προστασίας και ασφάλειας. Το Bitdefender προσφέρει την λειτουργία του γονικού ελέγχου. Με το Bitdefender γονικό σύμβουλο ο γονέας μπορεί να παρακολουθεί κάθε ύποπτη δραστηριότητα των μικρών παιδιών, να ορίζει χρόνο χρήσης για την κάθε συσκευή αλλά και να διασφαλίζει την προστατευμένη περιήγησή τους στον κυβερνοχώρο. Η συγκεκριμένη λειτουργία περιλαμβάνεται στα πακέτα Internet Security, Total Security και Family Pack. Συγκρίνετε εδώ τα πακέτα που προσφέρει το Bitdefender και επιλέξτε το κατάλληλο για τις δικές σας ανάγκες προστασίας.

 

free_trial

compare

online_agora

Back to top Back to top