Η κοινή λογική σας, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε μια καταστροφή της κυβερνοασφάλειας!

Η Use Your Common Sense Day γιορτάζεται στις 4 Νοεμβρίου για να υπενθυμίσει ότι λίγη κοινή λογική μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή.

Η κοινή λογική μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο κοινή, ειδικά στον ψηφιακό κόσμο, όπου εκατομμύρια καταναλωτές εξαπατώνται καθημερινά. Παρόλα αυτά, έχετε περισσότερη δύναμη από ό,τι νομίζετε, και με λίγη λογική, μπορείτε να σταματήσετε τους απατεώνες από το να συλλέγουν τα δεδομένα σας.

Το “ψάρεμα” προσωπικών πληροφοριών των χρηστών μέσω email, SMS και κλήσεων έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς. Ωστόσο, η ορθή κρίση στο διαδίκτυο εμποδίζει τους απατεώνες να κλέψουν τα δεδομένα και τα χρήματά σας.

Στην κυβερνοασφάλεια, η κοινή λογική υπαγορεύει ότι θα πρέπει να:

  • Σκεφτείτε καλά πριν κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία που λαμβάνετε τυχαία.
  • Αξιολογείστε οτιδήποτε ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Για παράδειγμα προσφορές εργασίας, επενδυτικές ευκαιρίες και δώρα που εμφανίζονται στη ροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στα μηνύματα ή σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες.
  • Μείνετε σε αυτά που γνωρίζετε και μην επισκέπτεστε άγνωστους ιστότοπους, ειδικά αν η διεύθυνση URL δεν αρχίζει με
  • Μην κάνετε κλικ σε αναδυόμενες προειδοποιήσεις που εμφανίζονται στην οθόνη σας, ανεξάρτητα από το πόσο κρίσιμο ζήτημα ασφάλειας ανακοινώνουν.
  • Ελέγχετε πάντα την επικεφαλίδα και το κύριο μέρος του email για κακογραμμένα ονόματα, ορισμούς, διευθύνσεις και γραμματικά λάθη.
  • Αγνοήστε την αλληλογραφία που προσπαθεί να σας πανικοβάλει και σας προτρέπει να κάνετε συγκεκριμένες εργασίες. Συχνά ζητείται να στείλετε άμεσα χρήματα, να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας ή να δώσετε άλλα προσωπικά δεδομένα.
  • Ποτέ μην παρέχετε εμπιστευτικές πληροφορίες σε άτομα που επικοινωνούν μαζί σας ξαφνικά μέσω email, SMS ή τηλεφωνημάτων. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Γιατί μου ζητείται να δώσω αυτές τις πληροφορίες; Γνωρίζω αυτό το άτομο;
  • Να θυμάστε ότι μια κυβερνητική υπηρεσία, μια τράπεζα, ένα αστυνομικό τμήμα ή ένας νόμιμος οργανισμός ΠΟΤΕ δεν θα σας ζητήσει προσωπικά δεδομένα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ο αριθμός ασφάλισης, ο αριθμός  πιστωτικής κάρτας, οι κωδικοί πρόσβασης ή PIN.
  • Ενημερώστε τους φίλους και την οικογένειά σας για να τους βοηθήσετε να είναι και αυτοί ασφαλείς.
  • Αναφέρετε τυχόν ύποπτες, δόλιες ή κακόβουλες δραστηριότητες στις τοπικές αρχές και στον υποδυόμενο οργανισμό.

Η «μη χρήση της κοινής λογικής» μπορεί να σας δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο χώρο του διαδικτύου.

Αφιερώστεχρόνοώστε ναενημερωθείτεγιατιςορθέςπρακτικέςστονκυβερνοχώρο.

Διδάξετε στα παιδιά σας τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Για να ενισχύσετε την ψηφιακή σας ασφάλεια και να διατηρήσετε τις συσκευές σας απαλλαγμένες από κακόβουλο λογισμικό επιλέξτε το Bitdefender Total Security. Οι πολυεπίπεδες και καινοτόμες τεχνολογίες προστατεύουν εσάς και τα δεδομένα σας από κάθε είδους κακόβουλες επιθέσεις, phishing ή απατηλές  ιστοσελίδες και συνδέσμους. Κατεβάστε την δωρεάν 30 ημερών δοκιμαστική έκδοση!

Back to top Back to top