Trojan Virus: Η πιο κοινή διαδικτυακή απειλή

Τι είναι το Trojan Virus;

Με την ονομασία δούρειος ίππος αναφερόμαστε σε ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που «μεταμφιέζεται» ως επίσημο και έγκυρο. Σε αντίθεση με άλλα είδη ιών, ο δούρειος ίππος δεν πολλαπλασιάζεται. Μέσω της εγκατάστασης του λογισμικού αυτού στη συσκευή του χρήστη, οι διαδικτυακοί εγκληματίες προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα αρχεία του και προσωπικά δεδομένα. Ο χρήστης, όντας ανυποψίαστος, «φορτώνει» τον δούρειο ίππο στην ηλεκτρονική του συσκευή, νομίζοντας ότι είναι κάποιου άλλου είδους λογισμικό που επιθυμεί να εγκαταστήσει. Ύστερα από τη λήψη του ελέγχου από τους κυβερνοεγκληματίες, μπορούν να πραγματοποιήσουν ορισμένες ενέργειες, χωρίς τη συναίνεση του χρήστη. Αυτές περιλαμβάνουν:

-«Μπλοκάρισμα» δεδομένων

-Διαγραφή πληροφοριών

-Αντιγραφή δεδομένων

-Τροποποίηση ευαίσθητων αρχείων και πληροφοριών

-Διαταραχή της απόδοσης του υπολογιστή του χρήστη

Πώς λειτουργεί;

Προκειμένου να γίνει πιο εύκολα κατανοητή η λειτουργία ενός δούρειου ίππου, αναφέρουμε το ακόλουθο παράδειγμα που αφορά τη «μόλυνση» μίας συσκευής από τον εν λόγω ιό.

Αρχικά, το θύμα λαμβάνει ένα φαινομενικά επίσημο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με κάποιο επισυναπτόμενο αρχείο. Το συγκεκριμένο αρχείο περιέχει κακόβουλο κώδικα, ο οποίος εκτελείται άμεσα μόλις ο χρήστης κάνει click στο σύνδεσμο. Ο κάτοχος της συσκευής δεν παρατηρεί και δεν βιώνει καμία αλλαγή, καθώς ο υπολογιστής συνεχίζει να δουλεύει ομαλά και αναμενόμενα. Δεν περνάει από το μυαλό του θύματος πως το επισυναπτόμενο αρχείο μπορεί να είναι ο λεγόμενος δούρειος ίππος, που έχει πλέον επιτυχώς προσβάλλει το όλο σύστημα.

Το κακόβουλο λογισμικό συνεχίζει να παραμένει ανεξιχνίαστο και «αθόρυβο» μέχρι τη στιγμή, όπου ο χρήστης θα προβεί σε κάποια σημαντική ενέργεια (π.χ. είσοδος στο webanking). Μόλις λαμβάνει χώρα η δράση αυτή, ο ιός ενεργοποιείται και εκτελείται η εγκληματική ενέργεια. Με βάση τον τρόπο με τον οποίο έχει αναπτυχθεί ο ιός μπορεί ύστερα από την προσβολή της συσκευής:

-Να αυτοδιαγραφεί

-Να συνεχίσει να είναι ενεργός

-Να επανατεθεί σε ανενεργή κατάσταση

Τι να κάνετε για να προστατευτείτε;

Προκειμένου να μην προσπέσετε στην προσβολή από τον αθόρυβο αυτόν ιό, χρειάζεται να είστε προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής σας πλοήγησης και να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Πιο συγκεκριμένα:

-Μην ανοίγετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν δεν γνωρίζετε εκ των προτέρων τον αποστολέα ή όταν ο τίτλος είναι ύποπτος και παραπλανητικός

-Όταν ανοίγετε το εκάστοτε email, ακόμα και να φαίνεται ότι ο πάροχος είναι έμπιστος και έγκυρος, αφιερώστε τo χρόνο να ελέγξετε προσεκτικά για πιθανώς ύποπτες λεπτομέρειες (π.χ. περίεργη διεύθυνση email). Τέλος, αξιολογήστε εάν είναι απαραίτητη η εγκατάσταση του όποιου συνημμένου αρχείου

-Εξοπλίστε κάθε σας ηλεκτρονική συσκευή με λογισμικό διαδικτυακής προστασίας. Η Bitdefender διαθέτει κορυφαίο και βραβευμένο λογισμικό προστασίας, ικανό να καλύψει κάθε σας διαδικτυακή ανάγκη. Με τις λειτουργίες Advanced Threat Defense και Σάρωση για Ευπάθειες, η προηγμένη τεχνολογία αποτρέπει κάθε σύγχρονη απειλή και ελέγχει διαρκώς για πιθανά τρωτά σημεία των συσκευών μας. Ανακαλύψτε εδώ όλα τα βραβευμένα μας πακέτα και απολαύστε τη μέγιστη διαδικτυακή προστασία.

free_trial

compare

online_agora 

Back to top Back to top