Το κυνήγι των Selfie: Η αλήθεια με την επιβεβαίωση ταυτότητας με Selfie

Πολλές διαδικτυακές υπηρεσίες σας ζητούν να επαληθεύσετε την ταυτότητας σας ανεβάζοντας μία selfie και μία φωτογραφία της ταυτότητας σας, καθώς θεωρείται ένας εύκολος τρόπος για να αποδείξετε ότι είστε εσείς και όχι κάποιος απατεώνας.

Φυσικά, δεν είναι πάντα καλός ο τρόπος επιβεβαίωσης της ταυτότητας σας με selfie, καθώς γίνεστε στόχος των phishers.

Παρακάτω θα διαβάσετε για το πως λειτουργεί η απάτη της επιβεβαίωσης ταυτότητας με selfie και γιατί οι χάκερς επιδιώκουν της φωτογραφία σας μαζί με την ταυτότητα σας.

Επαληθεύστε την ταυτότητα σας

Ένας πολύ κοινός τρόπος εξαπάτησης είναι μέσω των e-mail, καθώς οι χάκερς σας στέλνουν ψεύτικα e-mail, παριστάνοντας την τράπεζα ή κάποια άλλη γνωστή υπηρεσία που χρησιμοποιείτε, αναφέροντας ως θέμα «Για καλύτερη Ασφάλεια».

Στο e-mail θα υπάρχει ένας σύνδεσμος, ο οποίος θα σας οδηγεί σε μία πλατφόρμα όπου θα πρέπει να βάλετε τα στοιχεία σας, προκειμένου να γίνει η “επαλήθευση”.

Έπειτα, θα ζητήσουν να τους στείλετε μία φωτογραφία της ταυτότητας σας μαζί με μία selfie για επιπλέον επαλήθευση των στοιχείων σας.

Από αυτό το σημείο και μετά, θα πρέπει να αναρωτηθείτε, αν είναι έξυπνο να το κάνετε αυτό, γιατί θα μπορούσε εύκολα, να κρύβονται από πίσω χάκερς.

 

Γιατί θέλουν οι χάκερς την φωτογραφία της ταυτότητας σας μαζί με την Selfie;

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ορισμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες απαιτούν μια φωτογραφία με την ταυτότητα σας, προκειμένου να γίνει η εγγραφή.

Αν στείλετε μία selfie σας στους απατεώνες, θα μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν λογαριασμούς στο όνομά σας,  για παράδειγμα, σε αγορές ή πωλήσεις χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα, με σκοπό να ξεπλύνουν χρήματα που έχουν βγάλει από το Dark Web.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα με το νόμο.

Έχοντας πάρει την πολυπόθητη φωτογραφία σας, οι απατεώνες μπορούν να τη πουλήσουν στη μαύρη αγορά με μεγάλο κέρδος, και οι αγοραστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το όνομά σας όπως επιθυμούν εκείνοι.

 

Γνωστά σημάδια απάτης

Ευτυχώς για όλους μας, η διαδικτυακή απάτη δύσκολα είναι σε τέλεια μορφή, χωρίς λάθη.

Μία κοντινή ματιά μπορεί να σας επιδείξει λάθη που έχουν κάνει οι απατεώνες ή στοιχεία τα οποία μπορούν να σας επιδείξουν ότι σας μεταφέρουν οι σύνδεσμοι σε μία έγκυρη πλατφόρμα.

Ορθογραφικά λάθη

Πολύ πιθανόν, το e-mail που θα σας στείλουν να έχει ορθογραφικά λάθη ή άλλα γραμματικά. Προσέξτε πάρα πολύ για τέτοιου είδους λάθη.

Ύποπτες διευθύνσεις e-mail

Να ελέγχετε πάτα την διεύθυνση e-mail του αποστολέα του ύποπτου e-mail, καθώς οι απατεώνες δεν θα έχουν έγκυρα e-mail,νόμιμων εταιρειών, π.χ. support@apple.com.

Αντιθέτως, θα έχουν μία διεύθυνση e-mail κάπως έτσι, suporrting@appple.com ή κάποια άλλη μη έγκυρη ηλεκτρονική διεύθυνση.

Δεν ταιριάζει το domain name

Ακόμη και αν το e-mail του αποστολέα σας ξεγελάσει, ελέγξτε την διεύθυνση που σας ζητάει να συνδεθείτε. Μπορεί να παριστάνουν την Apple και να σας ζητήσουν να ανεβάσετε μία φωτογραφία στο Dropbox.

Σύντομο Deadline

Συχνά, οι απατεώνες θα θέσουν στο e-mail ένα χρονικό περιθώριο ανάκτησης του λογαριασμού σας και πολλές φορές για να σας μπερδέψουν μπορεί να βάλουν όριο 24 ωρών. Αυτό το κάνουν για να σας πιέσουν, ώστε να αντιδράσετε απερίσκεπτα.

 

Πως να προστατευτείτε από τους απατεώνες

 – Να είστε ύποπτοι σε αιτήματα επαλήθευσης της ταυτότητά σας στις υπηρεσίες που έχετε χρησιμοποιήσει για λίγο. Εάν δεν είστε σίγουροι για το αν θα πρέπει να αγνοήσετε ένα συγκεκριμένο μήνυμα, αναζητήστε πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας.

– Δώστε προσοχή στην ποιότητα του κειμένου. Θυμηθείτε ότι τα γραμματικά λάθη και τα τυπογραφικά λάθη στις πραγματικές εταιρικές επικοινωνίες είναι εξαιρετικά σπάνια.

– Ελέγξτε από πού προέρχεται το μήνυμα. Οι εταιρείες στέλνουν αλληλογραφία από επίσημους τομείς και οι τυχόν εξαιρέσεις θα εξηγούνται στους ιστότοπους τους.

– Οποιοσδήποτε περιορισμός, όπως ένα ωραίο χρονικό όριο, θα πρέπει να σημάνει συναγερμό. Είναι καλύτερο να χάσετε την προθεσμία, παρά να στείλετε τα στοιχεία σας στους απατεώνες.

– Αν έχετε πολλές αμφιβολίες για την εγκυρότητα του e-mail, επικοινωνήστε με την υποστήριξη πελατών της επίσημης εταιρείας.

– Χρησιμοποιείστε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα antivirus, το οποίο σας προστατεύει από phishing και τις εν γένη διαδικτυακές απάτες.

Επιλέξτε το βραβευμένο πρόγραμμα παγκοσμίως Bitdefender Internet Security 2020 εδώ και προστατευτείτε από επιθέσεις απάτης και phishing !

free_trialcompareonline_agora

Back to top Back to top