Tinder: Πως να μην πέσετε θύματα απάτης!

Το Tinder είναι μία από τις πιο γνωστές εφαρμογές γνωριμιών, καθώς πλέον μετράει πάνω από 50 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες. Δεδομένου ότι το online dating είναι πλέον «μόδα» και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις διαδικτυακές πλατφόρμες γνωριμιών, οι scammers βρίσκουν ευκαιρία.

Ενημερωθείτε παρακάτω, για το τι πρέπει να προσέξετε όταν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή αλλά και τι θα πρέπει να κάνετε, ώστε να μην πέσετε θύματα απάτης.

Catfishing

Ο scammer θα παρουσιάσει ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ και θα δώσει ψευδή στοιχεία προκειμένου να σας εξαπατήσει. Στόχος τους, είναι η συλλογή πληροφοριών και η κλοπή χρημάτων.

Blackmail ή αλλιώς sextortion

Οι scammers μόλις κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας, θα σας ζητήσουν ζητούν γυμνές φωτογραφίες. Φυσικά, απώτερο σκοπό έχουν την απαίτηση χρημάτων, με αντάλλαγμα τη μη-διέρρευση των φωτογραφιών σας!

Απάτη επαλήθευσης λογαριασμού

Υπάρχουν αυτοματοποιημένα bots που εμφανίζονται ως αληθινά προφίλ και ζητούν την «επαλήθευση» του λογαριασμού σας. Στη συνέχεια, σας στέλνουν ένα σύνδεσμο, που θα πρέπει να συμπληρώσετε τα προσωπικά στοιχεία σας, όπως το όνομα και τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας. Προσοχή! Ο προσωπικές σας πληροφορίες χρησιμοποιούνται για δαπανηρές συνδρομές σε παράνομους ιστοτόπους.

Αδυναμία απάντησης σε συγκεκριμένες ερωτήσεις

Τα bots δεν είναι αρκετά εξελιγμένα ώστε να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται σε πολύπλοκες ερωτήσεις. Μπορεί να θέσουν μια άλλη ερώτηση ή η απάντηση να είναι άσχετη. Συνήθως τέτοιου είδους μηνύματα έχουν γραμματικά λάθη, οπότε δοκιμάστε να ξανά κάνετε την ερώτησή σας.

Ευαίσθητες πληροφορίες

Εάν ο συνομιλητής κάνει αδιάκριτες και επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις σχετικά με το παρελθόν σας, πιθανότητα να έχετε έρθει σε επικοινωνία με scammer. Ο scammer μπορεί να αναζητήσει «απαντήσεις ασφαλείας» για να εισπράξει χρηματικά ποσά από τον λογαριασμό σας.

Για παράδειγμα, ορισμένες τράπεζες χρησιμοποιούν ερωτήσεις ασφαλείας σχετικά με το πρώτο κατοικίδιο ή τη δουλειά σας. Οπότε, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν συνομιλείτε με ένα άτομο που δεν έχετε γνωρίσει από κοντά!

Μη συμπληρωμένο βιογραφικό

Το βιογραφικό στο Tinder προσφέρει την ευκαιρία να περιγράψετε τον εαυτό σας. Σας δίνει τη δυνατότητα να επισυνάψετε συνδέσμους από άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το Instagram.

Εάν κάποιος δεν εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να αποδείξει ότι είναι υπαρκτό και φιλικό άτομο, γιατί να μπει στον κόπο να σας προσεγγίσει; Είναι πολύ πιθανό πίσω από το συγκεκριμένο προφίλ να είναι ένας scammer ή ένα bot να διαχειρίζεται αυτόν το λογαριασμό.

Τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να αποφύγετε τις απάτες;

·         Μην ανοίγετε ύποπτους συνδέσμους. Το Τinder προειδοποιεί τους χρήστες να αποφεύγουν τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς ιστοσελίδες τρίτων ή ζητούν χρήματα ή διεύθυνση.

·         Μη δώσετε προσωπικές πληροφορίες. Ο scammer θα προσπαθήσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη σας, προκειμένου να αποσπάσει προσωπικές πληροφορίες. Εάν ρωτάει επίμονα για το παρελθόν σας, μην απαντήσετε. Μπορεί να δημιουργήσει την πιο προσιτή εικόνα ή να ζητήσει χρήματα!

·         Για να αποφύγετε τους εκβιασμούς, μη στείλετε αποκαλυπτικές φωτογραφίες. Είναι μονόδρομος προστασίας! Ωστόσο, εάν έγινε κάτι τέτοιο, υπάρχουν οργανισμοί και εταιρείες που ασχολούνται με την κατάργηση ιδιωτικών εικόνων από το διαδίκτυο.

·         Να είστε πιο καχύποπτοι. Το να πέσει κάποιος θύμα catfishing είναι αρκετά εύκολο. Εάν κάποιος έχει πολύ περιορισμένο προφίλ, όπως το ελλιπές βιογραφικό, χρησιμοποιήστε ιστοτόπους που ανιχνεύουν τους ψεύτικους λογαριασμούς. Ένας άλλος τρόπος είναι να επιμείνετε στη συνάντηση. Οι scammers θα προσπαθήσουν να την αποφύγουν, οπότε με αυτήν τη μέθοδο θα είστε ασφαλείς. Προσοχή! Μη δίνετε λεφτά σε άτομα που γνωρίζετε από το διαδίκτυο.

·         Μελετήστε τα προφίλ και τις απαντήσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εντοπίσετε ένα bot:

1.       Εάν το προφίλ έχει μόνο μία ή σχετικά πολλές επαγγελματικές φωτογραφίες.

2.       Περιορισμένες πληροφορίες στο βιογραφικό

3.       Αρκετά γρήγορες απαντήσεις

4.       Επισύναψη συνδέσμων

·         Αν αποφασίσετε να συναντήσετε κάποιον, βεβαιωθείτε ότι η συνάντηση θα γίνει σε έναν ασφαλή, δημόσιο χώρο.

·         Να έχετε καλό σύστημα προφύλαξης στη συσκευή σας. Μπορεί να αποτρέψει τους scammers να εισβάλουν στα προσωπικά δεδομένα σας.

 

Επιλέξτε το πακέτο Total Security της Βitdefender για προστασία από το κακόβουλο λογισμικό. Κρατά τη συσκευή σας ασφαλή από πιθανές απειλές και φροντίζει για το απόρρητο των προσωπικών σας πληροφοριών. Κατεβάστε δωρεάν τη δοκιμαστική έκδοση των 30 ημερών. 

Back to top Back to top