Πρόκειται το TikTok να απαγορευτεί;

Το TikTok, μία από τις εφαρμογές που ξεκίνησαν το 2019 στις ΗΠΑ, βρίσκεται στο χείλος της απαγόρευσης λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια. Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε αρχικά, ότι η εφαρμογή θα απαγορευτεί εντός 48 ωρών. Ωστόσο, η Microsoft εξέφρασε το ενδιαφέρον της να την αγοράσει αντ ‘αυτού. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος καθυστέρησε την απόφαση να απαλλαγεί από την κινεζική εφαρμογή για πάντα, υπό τον όρο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η Microsoft διαπραγματεύεται τώρα την πιθανή εξαγορά με τον ιδιοκτήτη της TikTok ByteDance, δίνοντας στους τεχνολογικούς γίγαντες περίπου έξι εβδομάδες για να καταλήξουν σε συμφωνία.

Εάν οι εταιρείες καταλήξουν σε συμφωνία, η Microsoft που ανήκει στις ΗΠΑ θα γίνει ο νέος ιδιοκτήτης της διάσημης κινεζικής υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης κοινής χρήσης βίντεο στη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το BBC πρότεινε ότι η TikTok μπορεί να μην είναι η μόνη παράπλευρη ζημιά στον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Άλλες δημοφιλείς εφαρμογές για κινητά, όπως η WeChat και ο κορυφαίος πάροχος αναζήτησης ιστού της Κίνας Baidu με τους Χάρτες και τις εφαρμογές Μετάφρασης, μπορεί να είναι οι επόμενες. Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει λάβει ακόμη άμεση δράση εναντίον τους.

 

Γιατί απαγορεύεται το TikTok;

Η εφαρμογή που αγαπούν οι έφηβοι παγκοσμίως δεν είναι μόνο εθιστική, αλλά συλλέγει ενεργά πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες της, καθιστώντας την μια πολύ επιτυχημένη υπηρεσία συλλογής δεδομένων που μεταμφιέζεται ως κοινωνικό δίκτυο. Οι νέοι μοιράζονται προσωπικά στοιχεία, όπως τοποθεσία τηλεφώνου, προδιαγραφές υλικού, εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στο τηλέφωνο και οτιδήποτε σχετίζεται με το δίκτυο όπως IP, όνομα σημείου πρόσβασης WiFi κ.λπ..

Εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας, διαπίστωσαν ότι τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών που αποθηκεύει η εφαρμογή, όπως τα πραγματικά ονόματα και τα γενέθλια, δεν είναι μέρος των δεδομένων που είναι προσβάσιμο μόνο από την εφαρμογή, αλλά είναι διαθέσιμο σε όλους. Οι πληροφορίες που συλλέγει το TikTok φαίνεται να είναι πολύ περισσότερες από αυτές που συλλέγουν το Twitter, Facebook και Instagram.

Οι θαυμαστές του TikTok θα γνωρίζουν εάν η εφαρμογή θα εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη στις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες. Εάν έχετε σκεφτεί να εγκαταστήσετε λογισμικό προστασίας από ιούς στις φορητές συσκευές σας, τώρα ίσως είναι καλή στιγμή.

Back to top Back to top