Instagram: Πως να μην σας χακάρουν τον λογαριασμό

To Instagram δεν αποτελεί μία απλή πλατφόρμα κοινωνικών δικτύων. Αντιθέτως αποτελεί τη νούμερο ένα επιλογή των χρηστών αυτή τη χρονική στιγμή, όσον αφορά τα social media, με εκατομμύρια χρήστες να δημοσιεύουν αναρίθμητο υλικό μέσα σε δευτερόλεπτα. Επιπρόσθετα, έχει εξελιχθεί σε πηγή εσόδων και διαρκής ροής χρημάτων για photobloggers αλλά και influencers.

 

Όπως γίνεται αντιληπτό, η υποκλοπή ενός Instagram λογαριασμού αποτελεί πλέον έγκλημα ύψιστης παραβατικότητας, καθώς ο διαδικτυακός απατεώνας λαμβάνει πρόσβαση σε μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων του χρήστη αλλά και μπορεί να επηρεάσει τεράστιο αριθμό χρηστών (στην περίπτωση που μιλάμε για δημόσιο πρόσωπο). Πως όμως είναι δυνατό το «χακάρισμα» ενός Instagram λογαριασμού και πως μπορείτε να το αποφύγετε;

 

Ψεύτικη Πιστοποίηση

Με τη συγκεκριμένη τεχνική αναφερόμαστε στο διακριτικό μπλε tick που υπάρχει σε ορισμένους λογαριασμούς δημοσίων προσώπων. Με τον τρόπο αυτό η πλατφόρμα πιστοποιεί συγκεκριμένα προφίλ δίνοντάς τους κύρος και παρέχοντας στους ακόλουθούς του την ασφάλεια ότι κάνουν follow το σωστό άτομο. Εκμεταλλευόμενοι τη λειτουργία αυτή, οι κυβερνο-εγκληματίες δημιουργούν ψεύτικες ιστοσελίδες προσποιούμενοι ότι είναι το Instagram Help Center. Κατά τον τρόπο αυτό, υπόσχονται στους χρήστες ότι αποτελούν έγκυρο πάροχο που θα τους χαρίσει την πολυπόθητη πιστοποίηση. Οι ελπιδοφόροι κάτοχοι των λογαριασμών, δίνουν απλόχερα τα στοιχεία εισόδου τους και χωρίς να το γνωρίζουν το προφίλ τους έχει πλέον εκτεθεί.

 

Phishing

Όπως και σε κάθε άλλο μέρος του διαδικτύου το phishing έχει την εφαρμογή του και στη συγκεκριμένη social media πλατφόρμα. Οι hackers μπορεί να επιστρατεύσουν απλές και παραδοσιακές τεχνικές εξαπάτησης προκειμένου να καταφέρουν να αποσπάσουν τις χρήσιμες για αυτούς πληροφορίες από τους ανυποψίαστους χρήστες. Μπορεί λοιπόν:

– Να αποστείλουν ψεύτικα μηνύματα ότι ο λογαριασμός έχει εκτεθεί

– Να λάβουν οι χρήστες ψεύτικη υπενθύμιση ανανέωσης των στοιχείων εισόδου

– Να παραπέμψουν τον χρήστη να συνδεθεί σε μία σελίδα που μοιάζει επακριβώς με την αρχική του Instagram αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή

Σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις οι εν αγνοία κάτοχοι των λογαριασμών εμπιστεύονται το brand του Instagram που πιστεύουν ότι αποστέλλει τα συγκεκριμένα μηνύματα και δίνουν με ευκολία τους μυστικούς τους κωδικούς. Κατά τον τρόπο αυτό, τα προφίλ των χρηστών αυτών εκτίθενται και οι διαδικτυακοί απατεώνες αποκτούν πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα τους.

 

Τρόποι Αποφυγής της Παραβίασης στο Instagram

Ακολουθώντας τον γενικό κανόνα: Η πρόληψη είναι καλύτερη από την αντιμετώπιση. Η Bitdefender σας δίνει τις ακόλουθες συμβουλές προκειμένου να παραμείνετε ασφαλείς.

– Μην κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους

– Ελέγχετε πάντα τη γραμμή διευθύνσεων για τη διεύθυνση URL της ιστοσελίδας. Αν αντί του Instagram.com λέει κάτι σαν το 1stogram.com ή το instagram.security-settings.com, βγείτε γρήγορα από εκεί και μην σκεφτείτε καν να εισάγετε προσωπικά σας δεδομένα.

– Χρησιμοποιήστε την επίσημη εφαρμογή κοινωνικού δικτύου από το επίσημο κατάστημα, όπως το Google Play για Android ή το App Store για iOS

– Μην χρησιμοποιείτε διαπιστευτήρια σύνδεσης λογαριασμού για έλεγχο ταυτότητας σε υπηρεσίες και εφαρμογές τρίτων παρόχων

– Επιλέξτε να εξοπλίσετε κάθε σας συσκευή κινητή ή σταθερή με την τεχνολογία προστασίας της Bitdefender. Με λειτουργίες όπως Ασφαλή Περιήγηση και Antiphishing μπορείτε να προφυλαχθείτε από τις απόπειρες των διαδικτυακών εγκληματιών.

Δοκιμάστε για 30 ημέρες την trial έκδοση και απολαύστε αίσθηση ασφαλείας που δεν θα θέλετε να αλλάξετε.

free_trialcompare

online_agora

Back to top Back to top