Τι είναι το BlueKeep και γιατί πρέπει να προσέχω?

Κάθε λίγο και λιγάκι στον κυβερνοχώρο, εμφανίζεται κάτι μεγάλο, όπως το WannaCry, το Bad Rabbit ή το RobbinHood. Το τελευταίο διάστημα ένα νέο όνομα ακούγεται στον χώρο, που όπως φαίνεται, επηρεάζει πάρα πολλούς ανθρώπους και ονομάζεται BlueKeep.

Τι είναι το BlueKeep?

Το BlueKeep είναι ένα κακόβουλο λογισμικό που έχει βρει τις ‘τρύπες’ των παλαιότερων εκδόσεων των Windows και τις εκμεταλλεύεται.

Ο κίνδυνος της επίθεσης είναι τόσο μεγάλος, που χτυπάει κατευθείαν το RDP   ή αλλιώς Remote Desktop Protocol, το οποίο επιτρέπει στους υπολογιστές μας να συνδέονται σε ένα δίκτυο.

Με αυτόν τον τρόπο, το κακόβουλο πρόγραμμα μπορεί και μεταδίδεται από δίκτυο σε δίκτυο και από συσκευή σε συσκευή, πάρα πολύ γρήγορα.

Το BlueKeep εντοπίστηκε πρώτη φορά από το Βρετανικό Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφαλείας και από τότε η Microsoft έχει ξεκινήσει την διαδικασία του ‘μπαλώματος’ της ‘τρύπας’ που υπήρχε στις παλαιότερες εκδόσεις της.

Γιατί είναι επικίνδυνο το BlueKeep?

Η Microsoft έχει προειδοποιήσει τους χρήστες των desktop, πως το BlueKeep είναι ένα worm το οποίο μοιάζει αρκετά με το WannaCry, το οποίο διαδόθηκε στον πλανήτη το 2017.

Με άλλα λόγια, μόλις ο ιός εμφανίστηκε, δεν χρειάστηκε καμία ανθρώπινη παρέμβαση, καθώς μεταδιδόταν από μόνο του.

Γι’ αυτό το λόγο, η Microsoft ανέφερε πως λαμβάνει ασυνήθιστα σκληρά μέτρα απέναντι προς την ασφάλεια των χρηστών της, με σκοπό να προστατέψει τα Windows OS και τους εκατομμύρια χρήστες της.

Μέτα την προειδοποίηση της Microsoft, πήρε σειρά η NSA, η οποία σήμανε πολύ δυνατότερα τον κίνδυνο του ιού.

Σας επηρεάζει το BlueKeep?

Θα μπορούσε να σας επηρεάσει, αν δεν έχετε κάνει τις απαραίτητες ενημερώσεις του λειτουργικού σας συστήματος για κάποιο διάστημα τώρα.

Ο ιός επηρεάζει τις εκδόσεις Windows 7, Windows Server 2008 R2 και Windows Server 2008.

Οι εκδόσεις που δεν είναι πλέον υποστηριζόμενες από την Microsoft, όπως Windows 2003, Windows XP και οι νεότερες εκδόσεις Windows 8 και Windows 10 δεν επηρεάζονται από το BlueKeep.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε

 Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να εγκαταστήσετε όλες τις απαραίτητες ενημερώσεις του υπολογιστή σας. Ακόμη και άμα έχετε μία έκδοση που δεν επηρεάζετε από τον ιό, καλό είναι να είναι πάντα ενημερωμένο το λειτουργικό σας σύστημα, για να έχετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να προστατευτείτε από μελλοντικούς ιούς.

Έπειτα θα πρέπει να έχετε μία αξιόπιστή λύση κυβερνοασφαλείας, με σκοπό να σας προφυλάσσει από τέτοιο είδους επιθέσεις.

Δείτε εδώ όλα τα βραβευμένα προϊόντα της Bitdefender και προστατευτείτε από κάθε ιό, τώρα και στο μέλλον !

free_trialcompareonline_agora

Back to top Back to top