καθαρό δίκτυο

Τι είναι το «καθαρό δίκτυο»;

Στις ΗΠΑ πολλοί ασύρματοι πάροχοι έχουν αναπτύξει με επιτυχία δίκτυα 5G σε ολόκληρη την χώρα. Οι νέες συσκευές iPhone 12 αλλά και πολλές συσκευές Android με δυνατότητα 5G, εκμεταλλεύονται ήδη τις γρήγορες ταχύτητες της νέας τεχνολογίας. Παρόλο που τα νέα κινητά με τον νέο εξοπλισμό έκαναν την εμφάνισή τους μόλις ένα χρόνο πριν, οι συμβατές συσκευές μπαίνουν σταδιακά στα χέρια των καταναλωτών. Οπότε είναι λογικό μία απροστάτευτη υποδομή να αποτελέσει αιτία ανησυχίας λόγω της μαζικής υιοθέτησης της νέας τεχνολογίας.

Με νέα καθιέρωση του νέου τεχνολογικού προτύπου, χώρες με επικεφαλής τις ΗΠΑ ξεκίνησαν το πρόγραμμα- παρέμβαση Καθαρό Δίκτυο. Το νέο πρόγραμμα βοηθάει τα κράτη- μέλη να χρησιμοποιούν κοινώς αποδεκτά πρότυπα ψηφιακής εμπιστοσύνης με στόχο την προστασία της ιδιωτικής ζωής, των προσωπικών δεδομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με στόχο το  Clean Network, η αμερικάνικη κυβέρνηση  ανακοίνωσε πως προσπαθεί να εκκαθαρίσει αναξιόπιστες κινέζικες εφαρμογές όπως το Tik Tok και το Wechat χαρακτηρίζοντας τες ως μεγάλες απειλές. Επιπλέον,  σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Υπουργό Εξωτερικών, οι ΗΠΑ προσπαθούν να εμποδίσουν τη Huawei να εγκαθιστά αμερικάνικες εφαρμογές στα τηλέφωνά της τονίζοντας ότι δε θέλουν να είναι συνεργοί στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το πρόγραμμα Clean Network περιλαμβάνει τη δημιουργία καθαρών δικτύων, καθαρών εφαρμογών, καθαρών τηλεπικοινωνιών. Οπότε με βάση τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι κινέζικες εφαρμογές απειλούν το απόρρητο, πολλαπλασιάζουν ιούς και διαδίδουν προπαγάνδα και παραπληροφόρηση. Τα ξένα κράτη δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται προσωπικές πληροφορίες αλλά και επιχειρήσεων. Με βάση αυτά, οι εταιρείες θα πρέπει να καταργήσουν εφαρμογές από το κατάστημα εφαρμογών της Huawei για να αποτρέψουν την υποκλοπή δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποτραπεί η πρόσβαση κακόβουλων κρατών σε στρατιωτικά μυστικά και πνευματική ιδιοκτησία, όπως η έρευνα εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Προστατεύστε τον εαυτό σας από κακόβουλο λογισμικό

 

Τo Clean Network σχεδιάζει να συνεχίσει να προσθέτει κράτη μέλη και φορείς τηλεπικοινωνίων τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, ορισμένες χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν δεν θα επιτραπούν ποτέ να συμμετάσχουν σε αυτήν. Παρόλο που αυτά τα κράτη που θεωρούνται εχθρικά από τις ΗΠΑ δεν θα είναι μέλη της ένωσης, αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν προσπάθειες παρέμβασης. Ακόμα και αν η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να προστατεύσει τους πολίτες, πρέπει και οι ίδιοι να προστατεύουν τον εαυτό τους. Το πρώτο βήμα για να το κάνουν αυτό είναι μια αξιόπιστη προστασία λογισμικού από ιούς σε όλες τις συσκευές για την ασφαλή χρήση τους.

 

Τα προϊόντα Bitdefender αποτελούν ισχυρά antivirus που παρακολουθούν συνεχώς το σύστημα εντοπίζοντας οποιαδήποτε κακόβουλη δραστηριότητα με στόχο να τη σταματήσουν. Κατεβάστε δωρεάν την 30 ημέρων δοκιμαστική έκδοση με πλήρη δυνατότητες.

Back to top Back to top