Τι να κάνετε αν πέσετε θύμα ηλεκτρονικού ψαρέματος;

Το γεγονός ότι οι άνθρωποι πέφτουν εύκολα θύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο τέτοιες τακτικές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ενεργά από τους εγκληματίες του διαδικτύου. Οι χάκερς στέλνουν εκατοντάδες email καθημερινά, και θεωρούν μία απλή νίκη να κλέψουν τα προσωπικά δεδομένα κάποιου χρήστη. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος να φτιάξουν ένα email και να το στείλουν στα υποψήφια θύματα.

Γιατί οι άνθρωποι πέφτουν θύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος;

Καθημερινά στέλνονται 293 δις μηνύματα email, ενώ μέχρι το 2023 το νούμερο αυτό θα ανέβει στα 347 δις. Άρα κάθε άνθρωπος καθημερινά λαμβάνει πολλά email και οι πιθανότητες να τα ανοίξει είναι πολλές. Ενδέχεται, λοιπόν, να λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από κάποιον που προσποιείται ότι είναι εκπρόσωπος της τράπεζάς σας, ζητώντας σας να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σύνδεσής σας, ώστε να μην χάσετε την πρόσβαση στο διαδικτυακό σας τραπεζικό προφίλ. Μπορεί να είστε έφηβος στον οποίο προσφέρεται ένα «μπλε λογότυπο ελέγχου» σε δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Twitter, το Facebook, το TikTok. Εναλλακτικά, μπορεί να σας προσεγγίσει ένα γενικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσποιείται ότι προέρχεται από τον διακομιστή αλληλογραφίας σας, ζητώντας σας να επαληθεύσετε εκ νέου τα στοιχεία σύνδεσης του email σας. Όποιος και αν είναι ο λόγος, τα περισσότερα email ηλεκτρονικού ψαρέματος περιέχουν μια αίσθηση επείγοντος, που συχνά κάνει ακόμη και τους πιο έμπειρους να καταλήγουν να συμπληρώνουν τη φόρμα που τελικά αποκαλύπτει πληροφορίες σύνδεσης σε εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

Εάν φτάσετε τελικά στο σημείο να δώσετε τα στοιχεία σύνδεσής σας και συνειδητοποιήσετε μετά ότι τα μοιραστήκατε με εγκληματίες, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι το τέλος του κόσμου για εσάς.

 

Τι θα συμβεί εάν συνεχίσετε τη ζωή σας χωρίς να κάνετε καμία ενέργεια;

Μπορεί να πιστεύετε ότι οι χάκερς δεν μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά με τον κλεμμένο κωδικό πρόσβασης TikTok; Πιθανότατα κάνετε λάθος. Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να κλέψουν την ταυτότητά σας, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσουν κακόβουλα μηνύματα ή ψεύτικες ειδήσεις και μπορούν ακόμη και να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασής σας, έτσι ώστε να αποκλειστείτε από τον λογαριασμό σας.

Το πιο βασικό πρόβλημα όμως είναι αν χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε σημαντικές εφαρμογές, όπως τα τραπεζικά στοιχεία σύνδεσης. Οι χάκερς θα λάβουν αυτά τα στοιχεία σύνδεσης και θα προσπαθήσουν να τα χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, χρησιμοποιώντας τα για να αποκαλύψουν πιθανώς ακόμη περισσότερες προσωπικές πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για κακόβουλους σκοπούς. Φανταστείτε οι χάκερς να αποκτήσουν πρόσβαση στο κινητό σας και ξαφνικά, να μπορούν να βλέπουν προσωπικά στοιχεία, όπως έγγραφα, μηνύματα, εικόνες, βίντεο κ.λπ. Αυτό θα ήταν καταστροφή!

Η πρόληψη αποδίδει πάντα μακροπρόθεσμα. Για το λόγο αυτό εγκαταστήστε ένα αξιόπιστο antivirus που θα σας προστατεύσει από όλες τις απειλές του διαδικτύου.

Διαβάστε στο άρθρο που ακολουθεί: Προστασία από Phishing

Back to top Back to top