Ψηφιακές τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Λόγω του κορωνοϊού, η εκπαίδευση των σχολείων και των πανεπιστημίων έχει βασιστεί στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Όσο σημαντικές κι αν είναι, δε σημαίνει πως ένας υπολογιστής θα καταργήσει το βιβλίο, αφού αποτελεί ένα εργαλείο μάθησης.

Όμως τι ψηφιακές τεχνολογίες χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση και ποιος ο αντίκτυπός τους;

Προγράμματα ανάγνωσης

Όσοι δυσκολεύονται στην ανάγνωση, π.χ. άτομα με δυσλεξία, αυτά τα προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν αρκετά. Έτσι, το άτομο θα μπορεί να απομνημονεύσει τις πληροφορίες, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις. Το αρνητικό είναι πως ο εγκέφαλος δεν εξασκείται όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να ξεχάσει πιο γρήγορα αυτές τις πληροφορίες.

3D printing

Το 3D printing έχει βοηθήσει αρκετά στην εκπαίδευση. Αυτοί οι εκτυπωτές μπορούν να δημιουργήσουν τα πάντα, από ανταλλακτικά αυτοκινήτων έως τεχνητά ανθρώπινα όργανα. Έτσι, υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση στην τάξη, καθώς προσδίδει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από μια σελίδα. Μάλιστα, μειώνει το χρόνο που πρέπει να αφιερώσουν οι εκπαιδευτικοί για τη δημιουργία των δικών τους μοντέλων.

Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει πως ο μαθητής δε θα μπορεί να δημιουργήσει κάτι δικό του. Όμως δεν υπάρχει κάτι που να υποδηλώνει πως η δημιουργία και το 3D printing δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

Virtual reality

Η τεχνολογία για την εικονική πραγματικότητα αναπτύσσεται διαρκώς. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι πως ο μαθητής μπορεί να μεταφερθεί σε μέρη που δεν είναι προσβάσιμα.

Για παράδειγμα, μπορεί να περιπλανηθεί στην αρχαία Αίγυπτο και να μάθει για την ιστορία των Αιγύπτιων θεών.

Gamification

Η διασκέδαση είναι ο καλύτερος τρόπος μάθησης. Εάν το άτομο είναι ευδιάθετο, τότε θα νιώσει και πιο παραγωγικό. Υπάρχουν games με εκπαιδευτικό περιεχόμενο και ο μαθητής μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μάθημα.

Βέβαια, δε σημαίνει πως όλα τα games είναι αποτελεσματικά ή διασκεδαστικά για το μαθητή. Τόσο ο μαθητής όσο και ο δάσκαλος πρέπει να αφιερώσουν χρόνο στην εκπαίδευση χρήσης της συγκεκριμένης μεθόδου.

E-books

Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, ιδίως εν μέσω πανδημίας. Ο μαθητής όχι μόνο δεν κουβαλάει βάρος, αλλά βοηθάει και στη βελτίωση του περιβάλλοντος. Σκεφτείτε πως πετάμε κατά μέσον όρο 250 κιλά χαρτιού ετησίως και πως κόβονται ή καίγονται 15 δισ. δέντρα!

Το αρνητικό είναι πως τα σχολεία θα πρέπει να παρέχουν ένα tablet σε κάθε μαθητή. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα αντιμετώπισης των χαμένων, κατεστραμμένων ή κλεμμένων περιουσιακών στοιχείων. Τέλος, μπορεί κάποιος να αποκτήσει ευαισθησία στα μάτια.

Κινητό τηλέφωνο

Για την καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών κάποια σχολεία επιτρέπουν το κινητό τηλέφωνο, χρησιμοποιώντας εκπαιδευτικές εφαρμογές. Λόγω του ότι υπάρχουν πολλές, ο μαθητής μπορεί να χρησιμοποιήσει το δικό του τρόπο μάθησης και να του παραχθούν περισσότερες πληροφορίες.

Όμως, δε διαθέτουν όλοι κινητή συσκευή και τα σχολεία θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι κάθε γονέας είναι σύμφωνος με τη χρήση της.

Τέλος, μπορεί μια εφαρμογή ή ένας ιστότοπος να περιέχει κακόβουλο λογισμικό. Το αποτέλεσμα θα είναι να μολυνθεί η συσκευή και να υποκλαπούν οι προσωπικές πληροφορίες του μαθητή.

Για να μείνουν ασφαλείς το παιδί και η συσκευή, επιλέξτε το Family Pack της Βitdefender. Διαθέτει προχωρημένο γονικό έλεγχο για τη διακριτική παρακολούθηση των παιδιών στο Διαδίκτυο. Ανιχνεύει εξελιγμένες απειλές για να διατηρείτε τα αρχεία σας ασφαλή από κακόβουλα λογισμικά. Κατεβάστε τη δωρεάν δοκιμαστική έκδοση των 30 ημερών.

Back to top Back to top