texnologia nfc

Τεχνολογία NFC

Πώς λειτουργεί η τεχνολογία NFC;

Η τεχνολογία NFC (Near Field Communication) είναι το στοιχείο που επιτρέπει σε δύο συσκευές να επικοινωνούν ασύρματα όταν βρίσκονται κοντά. Πρωτίστως, το NFC χρησιμοποιείται για την διεξαγωγή ανέπαφων πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου.

Το NFC είναι στην πραγματικότητα ένα υποσύνολο μίας δυνατότητας που ονομάζεται RFID (αναγνώριση ραδιοσυχνοτήτων). Το RFID αποτελεί μια τεχνολογία που μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε συσκευές στο κοντινό περιβάλλον μέσω ραδιοκυμάτων. Η τεχνολογία RFID δεν είναι καινούρια– χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για λειτουργείες όπως η σάρωση αντικειμένων σε supermarket , σε αποσκευές στο αεροδρόμιο, ακόμα και για τη σήμανση ζώων σε φάρμες!

Το NFC, το οποίο εισήχθη στην σύγχρονη τεχνολογία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη συχνότητα RFID (13,56 MHz, για την ακρίβεια) για επικοινωνίες κοντινής εμβέλειας. Μέχρι σήμερα, μία από τις πιο κοινές χρήσεις του NFC είναι οι κάρτες αναγνώρισης για πρόσβαση σε μέρη όπως κτίρια γραφείων και ιδιωτικά γκαράζ. Όμως, το NFC χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα για να τροφοδοτήσει τις ανέπαφες πληρωμές.

Τι είναι η ανέπαφη πληρωμή;

Μια ανέπαφη πληρωμή είναι μια συναλλαγή που δεν απαιτεί φυσική επαφή μεταξύ μιας συσκευής (πχ. Κάρτας ή Smartphone ) και ενός τερματικού πληρωμών. Δηλαδή, οι άνθρωποι μπορούν απλώς να κρατούν ψηλά τις φορητές συσκευές τους για να πληρώσουν. Σε μια πληρωμή NFC, πατάτε απλώς το αντίστοιχο κουμπί στη συσκευή σας για να πληρώσετε.

Ουσιαστικά, η τεχνολογία NFC είναι ο τρόπος με τον οποίο η κινητή συσκευή και το σύστημα σημείων πώλησης συνομιλούν μεταξύ τους για να επεξεργαστούν μια πληρωμή. Ωστόσο, οι συσκευές πρέπει να είναι κοντά σε φυσική εμβέλεια. Για να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα μια ανέπαφη πληρωμή, συνήθως πρέπει να κρατάτε το τηλέφωνό περίπου 20 εκατοστά από τη συσκευή ανάγνωσης.

Όταν ξεκινά μια ανέπαφη συβαλλαγή (από έναν πελάτη που κρατά ή αγγίζει μια κινητή συσκευή στο τερματικό πληρωμών), ξεκινά η λειτουργία της NFC τεχνολογίας. Χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη συχνότητα που προαναφέρθηκε, ο αναγνώστης με δυνατότητα NFC και το smartphone μεταβιβάζουν κρυπτογραφημένες πληροφορίες μεταξύ τους για να ολοκληρώσουν την πληρωμή. Όλα αυτά χρειάζονται μόλις δευτερόλεπτα.

Η ταχύτητα, στην πραγματικότητα, είναι ένα καίριο χαρακτηριστικό των πληρωμών NFC.

Είναι ασφαλής η τεχνολογία NFC;

Η ιδέα της πληρωμής μέσω μιας κινητής συσκευής μπορεί να δημιουργήσει ανασφάλεια σε μερικούς ανθρώπους. Αλλά οι πληρωμές NFC είναι εξαιρετικά ασφαλείς — πολύ πιο ασφαλείς, στην πραγματικότητα, από τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.

Σε αντίθεση με τα δεδομένα μιας κάρτας , τα οποία παρατίθενται εμφανώς και στο πίσω μέρος της. Τα δεδομένα που εμπλέκονται σε μια συναλλαγή NFC είναι κρυπτογραφημένα και δυναμικά, πράγμα που σημαίνει ότι αλλάζουν συνεχώς. Επομένως, οι πληρωμές NFC είναι κρυπτογραφημένες και ασφαλείς.

Τον τελευταίο καιρό, παρατηρούμε μια ποικιλία διαφορετικών πληρωμών με δυνατότητα NFC να εμφανίζονται στην αγορά. Για χρήστες iPhone, υπάρχει το Apple Pay. Οι χρήστες Android έχουν το Google Pay και το Samsung Pay ως επιλογές. Παράλληλα, ακόμα και τραπεζικές κάρτες διαθέτουν τεχνολογία NFC και λειτουργούν σε παράλληλη σύνδεση με την συσκευή που πραγματοποιούμε την εκάστοτε συναλλαγή.

Πώς μπορώ να εξασφαλίσω με σιγουριά την ασφάλεια των ανέπαφων συναλλαγών μου;

Με την Bitdefender Mobile Security τεχνολογία για Android ή IOS εξασφαλίζουμε την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων και την ομαλή έκβαση των ανέπαφων συναλλαγών μέσω κινητού. Το Bitdefender Mobile Security για Android ή IOS προσφέρει κορυφαίο εντοπισμό και προστασία βασισμένη στο cloud κατά των malware στοιχείων και έξυπνη λειτουργία antitheft για την Android ή Apple συσκευή σας, χωρίς να επηρεάσει την διάρκεια της μπαταρίας.

Back to top Back to top