Τεχνητή Νοημοσύνη και Κυβερνοασφάλεια

Τεχνητή Νοημοσύνη και Κυβερνοασφάλεια

Για να κατανοήσουμε γιατί η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι ένα ζωτικό εργαλείο στην κυβερνοασφάλεια του σήμερα και του αύριο, πρέπει να κατανοήσουμε πώς εξελίσσεται το τοπίο απειλών και ποιες απειλές αντιμετωπίζουν οι χρήστες του Διαδικτύου σε καθημερινή βάση.

 

Το εξελισσόμενο τοπίο κυβερνοαπειλών

Το τοπίο της παγκόσμιας ψηφιακής απειλής αλλάζει. Οι καταναλωτές του Διαδικτύου αντιμετωπίζουν πλέον πολύ διαφορετικές απειλές. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν τεράστια, σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένα botnet που μολύνουν συσκευές καταναλωτών. Από την άλλη, υπάρχουν επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής (ή phishing) που προσπαθούν να ξεγελάσουν τους χρήστες να δώσουν τα χρήματα και τα δεδομένα τους.

Ταυτόχρονα, οι κινητές συσκευές (τηλέφωνα, tablet και smartwatches) παραμένουν η πιο δημοφιλής ομάδα συσκευών και αντιμετωπίζουν διαφορετικό προφίλ απειλής. Τα δεδομένα ασφαλείας της CUJO AI δείχνουν πόσο κοντά στο 60% όλων των απειλών για κινητές συσκευές σχετίζονται με την μη ασφαλή περιήγηση: εκατομμύρια συσκευές έχουν πρόσβαση σε ιστότοπους διανομής κακόβουλου λογισμικού, ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και λογισμικού κατασκοπίας. Ανησυχητικά, περίπου το 20% των απειλών περιήγησης σε κινητά προέρχεται από δραστηριότητες phishing – μία από τις πιο δύσκολες απειλές για αντιμετώπιση λόγω της βραχύβιας φύσης των ιστοτόπων ηλεκτρονικού ψαρέματος.

 

Αντιμετώπιση απειλών κυβερνοασφάλειας με Τεχνητή Νουμοσύνη

Στο παρελθόν, οι λύσεις ασφαλείας ήταν κατά κύριο λόγο αντιδραστικές: ένα νέο δείγμα κακόβουλου λογισμικού θα εμφανίζονταν, θα αναλυόταν και θα προστίθεντο σε λίστες κακόβουλου λογισμικού από ερευνητές σε εταιρείες κυβερνοασφάλειας. Η βιομηχανία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αυτήν την προσέγγιση, αλλά ενεργεί πιο προληπτικά, ειδικά όσον αφορά τις απειλές κοινωνικής μηχανικής.

Η μηχανική μάθηση ή οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης διαδραματίζουν βασικό ρόλο σε αυτή τη στροφή. Αν και δεν αποτελούν ενιαία λύση για όλα τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, είναι απίστευτα χρήσιμα για την ταχεία αυτοματοποίηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και την εξαγωγή προτύπων από ελλιπή ή αλλαγμένα δεδομένα. Αυτοί οι αλγόριθμοι λειτουργούν μαθαίνοντας πρώτα από δεδομένα του πραγματικού κόσμου, όπως υπάρχουσες απειλές ασφαλείας και ψευδώς θετικά στοιχεία, καθώς και τις νεότερες απειλές που συνεχίζουν να εμφανίζονται από ερευνητές σε όλο τον κόσμο.

 

Τι είναι οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης;

Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης είναι μηχανές ανίχνευσης μοτίβων με σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα παλαιού τύπου συστήματα ασφαλείας που βασίζονται σε λίστες. Η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει και ξεπερνά αυτά τα συστήματα εντοπίζοντας νέες απειλές που παρουσιάζουν ύποπτα μοτίβα. Η διαδικασία εκμάθησης για την επίτευξη αυτού του σταδίου επάρκειας τεχνητής νοημοσύνης είναι ουσιαστική και μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ισχυρές πηγές δεδομένων για κάθε φορέα απειλής.

Τα συστήματα μηχανικής μάθησης δεν είναι μαγικά και μπορούν να κάνουν λάθη. Ωστόσο, από τη στιγμή που οι αλγόριθμοι έχουν ένα αρκετά μικροσκοπικό περιθώριο σφάλματος, καθίστανται απαραίτητοι για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, καθώς η ταχεία διαδικασία λήψης αποφάσεων μειώνει την τριβή των χρηστών και δεν επηρεάζει αρνητικά την εμπειρία του χρήστη. Αυτό είναι το κλειδί για βελτιωμένη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε κλίμακα και είναι μια ευπρόσδεκτη παρενέργεια της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Δεδομένου ότι αυτές οι γραμμικά εξελισσόμενες απειλές είναι συχνά ικανές να αποφύγουν τον τυπικό εντοπισμό anti-malware, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Οι απλές τροποποιήσεις σπάνια αρκούν για να ξεπεράσουν αυτούς τους αλγόριθμους.

Η Bitdefender βασίζεται σταθερά σε αυτή την εφαρμοσμένη επιστήμη εδώ και χρόνια, κατοχυρώνοντας με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αρκετές τεχνολογίες στην όλη διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει την ασφαλέστερη πλοήγηση από όλες τις συσκευές.

Το προϊόν «Bitdefender TOTAL SECURITY» μπορεί να εγκατασταθεί σε iOS, Microsoft, macOS και Android συσκευές. Πρόκειται για το αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο πρόγραμμα Antivirus. Το Bitdefender TOTAL SECURITY θα σας εξασφαλίσει:

  • Πλήρη προστασία για Windows, macOS, Android και iOS συσκευές.
  • Ασυναγώνιστη ανίχνευση απειλών που σταματά όλα τα malware
  • Προστασία πολλαπλών επιπέδων κατά των ransomware για να διατηρείτε τα αρχεία σας ασφαλή
  • Περιλαμβάνει VPN για γρήγορηανώνυμη και ασφαλή εμπειρία κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο με 200 ΜΒ / ημέρα σε κάθε συσκευή
  • Γονικός Έλεγχος για να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στο διαδίκτυο
  • Μηδενική επίδραση στην απόδοση του συστήματος σας
  • Interface και υποστήριξη και στα Ελληνικά
Back to top Back to top