Ποιοι είναι οι πιο συχνοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο διαδίκτυο;

Στο σύγχρονο κόσμο του διαδικτύου και της online περιήγησης, ανάμεσα στους πιο ενεργούς και επιδέξιους χρήστες συγκαταλέγονται και τα παιδιά. Από μικρές ηλικίες πλέον, οι μικροί μας φίλοι εξοικειώνονται με τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και πλοηγούνται με ευκολία και τρομερή άνεση στον κυβερνοχώρο. Η δεινότητά τους αυτή στην «εκμετάλλευση» του διαδικτύου και των εφαρμογών του για την ψυχαγωγία τους, αν και αξιέπαινη, μπορεί να προβεί και επικίνδυνη.

Οι γονείς των οποίων τα παιδιά «σπαταλούν» αρκετό χρόνο online, χρειάζεται να ενημερώσουν τα μικρά μέλη της οικογένειας για τους πιο συχνούς κινδύνους  που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Ο στόχος της εκπαίδευσης αυτής αποτελεί το να μπορούν τα παιδιά να αναγνωρίσουν τη διαδικτυακή παγίδα και να δράσουν αναλόγως. Ανάμεσα στους συχνότερες κυβερνο-απειλές συγκαταλέγονται:

Ακατάλληλο Περιεχόμενο

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με πληροφορία και δεδομένα που πολλές είναι οι φορές όπου μπορούν να χαρακτηριστούν ως ακατάλληλα. Τα παιδιά είναι πιθανό είτε να αναζητούν συγκεκριμένο ακατάλληλο περιεχόμενο είτε να πέσουν τυχαία σε αυτό. Όπως και να έχει, η εύρεση σοκαριστικού υλικού είναι εξαιρετικά εύκολη, ειδικά όταν η εκάστοτε συσκευή δεν προστατεύεται από λογισμικό ασφαλείας. Με τη λειτουργία Γονικού Ελέγχου που προσφέρει η Bitdefender, μπορείτε να κάνετε ασφαλή την περιήγηση των παιδιών σας και να είστε ήσυχοι ότι δεν θα βρεθούν σε επικίνδυνο ή ακατάλληλο ιστότοπο.

Κοινωνικά Δίκτυα

Είναι πλέον γνωστό πως στα social media πραγματοποιούνται αμέτρητες εγκληματικές ενέργειες. Συγκεκριμένα, οι κυβερνο-εγκληματίες χρησιμοποιούν τα chat rooms που προσφέρουν προκειμένου να προσεγγίσουν πιθανά θύματα. Με τη δημιουργία ενός ψεύτικου αλλά συνάμα ελκυστικού προφίλ συμμετέχουν σε συζητήσεις με τα νεαρά άτομα και εν τέλει τους καλούν για συνάντηση. Στον εν λόγω κίνδυνο, είναι συνετό οι γονείς να έχουν δημιουργήσει ένα φιλικό και ανοιχτό κλίμα επικοινωνίας, προκειμένου το παιδί μόλις ξεκινήσει να δέχεται μηνύματα από έναν άγνωστο, να μη διστάσει να ενημερώσει και να μην το διατηρήσει κρυφό και να οδηγηθεί σε μία μοιραία συνάντηση.

Cyberbullying

To cyberbullying (ηλεκτρονικός εκφοβισμός) είναι το ίδιο σοβαρό και σημαντικό όπως κάθε μορφή bullying. Οι διαδικτυακοί απατεώνες, από την άνεση του σπιτιού τους και με τη δύναμη του πληκτρολογίου τους μπορούν να εκφοβίσουν τους νεαρούς χρήστες και να τους προκαλέσουν αισθήματα ντροπής, λύπης και εξευτελισμού, που σε αυτήν την ηλικία μπορεί να «χαράξουν» τη μελλοντική του προσωπικότητα. Η μόνη λύση στην απειλή αυτή είναι η σωστή ενημέρωση από τους γονείς για τη χρήση των social media. Είναι αναγκαίο τα παιδιά να κρατούν τον κύκλο των διαδικτυακών τους φίλων αρκετά στενό και να μην αποδέχονται αγνώστους. Τέλος, πρέπει να αξιολογούν το υλικό που θα μοιράζονται online καθώς ο κάθε επιτήδειος μπορεί να το «εκμεταλλευτεί» και να το χρησιμοποιήσει με αρνητικές σκοπιμότητες.

Διαδικτυακές Απάτες

Οι πιο συχνές online απάτες μπορεί να περιλαμβάνουν email δώρων ή προσφορών ή «ύποπτες» διαφημίσεις  που σας ενημερώνουν ότι κάτι έχετε κερδίσει. Και στην περίπτωση αυτή, αναγκαία είναι η σωστή καθοδήγηση από τους γονείς αλλά και η εκπαίδευση στην σωστή και ακίνδυνη πλοήγηση των παιδιών δίχως να πραγματοποιούν αγορές χωρίς τη συναίνεση των ενηλίκων. Με τις λειτουργίες της ασφαλής περιήγησης και της προστασίας από απάτες η Bitdefender προστατεύει κάθε μέλος της οικογένειάς σας και κάθε συσκευή από απειλές και κινδύνους.

Ανακαλύψτε εδώ όλα τα πακέτα διαδικτυακής προστασίας κατάλληλα για κάθε ανάγκη και κάντε το πρώτο βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας όλων των μελών της οικογένειάς σας.

 

free_trial

compare

online_agora

Back to top Back to top