Smartphones και καθημερινότητα

Τι είναι και πώς λειτουργεί ένα smartphone;

Smartphone είναι ένα είδος έξυπνου κινητού τηλεφώνου πολύ πιο εξελιγμένο από το συμβατικό κινητό, το οποίο προσφέρει ένα εύρος λειτουργιών. Πιο συγκεκριμένα, ένα smartphone ξεφεύγει από τις απλές επικοινωνιακές λειτουργίες, προσφέροντας  και υπολογιστικές. Άλλωστε, για αυτό χαρακτηρίζονται και ως «υπολογιστές τσέπης». Επιπλέον, δίνει την δυνατότητα εγκατάστασης πολλών εφαρμογών, διευρύνοντας περαιτέρω τις δυνατότητές του. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο το κάνει ακόμα πιο χρήσιμο, καθώς ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να σερφάρει, να ανταλλάσσει αλληλογραφία, να παρακολουθεί βίντεο στο Youtube, και πολλά άλλα. Φυσικά, τα smartphones πέρα από τη λειτουργία τους, διαφέρουν και εξωτερικά από τα συμβατικά. Πρόκειται για συσκευές με μεγάλη οθόνη αφής και εικονικό πληκτρολόγιο. Έτσι, χρησιμοποιώντας το δάχτυλό μας, αποκτούμε πρόσβαση σε όλες αυτές τις λειτουργίες.

Ποια τα πλεονεκτήματα των Smartphones;

Τα smartphones μας έχουν λύσει τα χέρια σε πολλά θέματα. Αδιαμφησβήτητα έχουν πολλά πλεονεκτήματα, για αυτό και ο κόσμος τα επιλέγει όλο και περισσότερο. Τα smartphones γενικά προσφέρουν:

  • Γρήγορη και άμεση επικοινωνία: Τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων αλλά και με τη χρήση άλλων εφαρμογών. Η επικοινωνία ακόμα και με άτομα που ζουν σε άλλη πόλη ή χώρα, είναι σε απόσταση ενός πατήματος στο κινητό μας. Αυτή η ευκολία συμβάλλει και στην κοινωνικοποίηση του χρήστη.
  • Φωτογραφίες/Βίντεο: Τι πιο εύχρηστο από μία συσκευή που συνδυάζει σχεδόν τα πάντα, όπως και την απαθανάτιση στιγμών. Τα smartphones, διαθέτουν κάμερα με την οποία μπορείτε να απαθανατίσετε τις πιο όμορφες στιγμές σας με φωτογραφίες αλλά και βίντεο. Έτσι, αντί να αγοράζετε ξεχωριστά το κινητό και την φωτογραφική σας μηχανή, μπορείτε να τα έχετε όλα στο smartphone.
  • Ψυχαγωγία: Προσφέροντας τη δυνατότητα να μπορείτε να κατεβάζετε διάφορες εφαρμογές, τα smartphones σας επιτρέπουν να διασκεδάσετε και να ψυχαγωγηθείτε. Η προβολή ταινιών, βίντεο, η ακρόαση τραγουδιών, διάφορα παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε, είναι ακόμα κάποια από τα μοναδικά προνόμια των smartphones.
  • Ενημέρωση: Η πρόσβαση στο διαδίκτυο συν τοις άλλοις, επιτρέπει και την έγκυρη ενημέρωση του χρήστη. Με μία απλή αναζήτηση, μπορείτε να συντονιστείτε με όλα τα νέα και την επικαιρότητα. Επίσης, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις σας, ώστε για κάθε νέο που προκύπτει να ενημερώνεστε πρώτοι.

Αυτά είναι μόνο κάποια από τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν τα smartphones. Σαφώς υπάρχουν και άλλα πολλά, τα οποία θα ανακαλύψετε οι ίδιοι ξεκινώντας να τα χρησιμοποιείτε.

 

 

Πώς επηρεάζουν τα smartphones την καθημερινότητά μας;

 

Είναι φανερό ότι όλο και περισσότερο ο χρήστης ασχολείται με το smartphone του στη διάρκεια της ημέρας. Για την ακρίβεια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Βέβαια, αυτό έχει και θετικές αλλά και αρνητικές συνέπειες. Κάποιες από τις θετικές είναι η ασφάλεια, η ενημέρωση, η επικοινωνία, η ψυχαγωγία, η οργάνωση, κ.ο.κ. Το κινητό είναι σε θέση να μας υπενθυμίζει διάφορα ραντεβού ή εκκρεμότητες, και να μας ξυπνάει στην ώρα μας. Επίσης, μπορεί να μας κρατά ενήμερους για καθετί πάνω στον πλανήτη, να μας επιτρέπει την επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα που βρίσκονται μακριά αλλά και να περνούμε ευχάριστα την ώρα μας διασκεδάζοντας. Το smartphone χρησιμοποιείται ακόμα και σαν σημειωματάριο, σαν φωτογραφική μηχανή, και σαν υπολογιστής. Επιπλέον, διαθέτει τους χάρτες, που μας βοηθούν να εντοπίσουμε προορισμούς ή να προσανατολιστούμε. Μία ακόμη πολύ χρήσιμη λειτουργία στην καθημερινότητά μας, είναι οι οικονομικές συναλλαγές και οι αγορές που μπορούμε να κάνουμε. Εγκαθιστώντας την αντίστοιχη εφαρμογή, έχουμε το πορτοφόλι μας έτοιμο μέσα στο κινητό μας και μπορούμε να πραγματοποιούμε πληρωμές Online αλλά και σε φυσικά καταστήματα. Ακόμα, μας επιτρέπει να ελέγχουμε το υπόλοιπό μας, να πληρώνουμε λογαριασμούς και να μεταφέρουμε χρήματα.

Από την άλλη, ο μεγάλος εθισμός στο κινητό δημιουργεί και πολλά προβλήματα. Η αποστασιοποίηση των ανθρώπων μεταξύ τους, η παραπληροφόρηση, ο κίνδυνος κλοπής ευαίσθητων δεδομένων, και πολλά άλλα καθιστούν επικίνδυνη αυτή τη συνεχή τριβή. Με αυτή την χρήση των κινητών, η αποξένωση των ανθρώπων έχει αυξηθεί πολύ καθώς επικοινωνούν κατά 60% μέσω αυτού. Κάποιος χρήστης ο οποίος θέλει να ενημερωθεί για κάτι, είναι πολύ πιθανό να πέσει θύμα απάτης και να παραπληροφορηθεί. Η διασταύρωση πληροφορίων παίζει καθοριστικό ρόλο, ειδικά σε θέματα ιατρικού περιεχομένου. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο είναι να επισκέπτεστε κάποιο γιατρό για κάτι που σας απασχολεί. Τέλος, η απειλή των χάκερς είναι πάντα προ των πυλών. Επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες οι οποίοι προσπαθούν να εισβάλλουν στη συσκευή σας και να σας παραβιάσουν τα δεδομένα, είναι πάντα πιθανό να εμφανιστούν.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά είναι μόνο κάποια από τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των smartphones στην καθημερινότητα. Σίγουρα μας έχουν διευκολύνει σε πολλά πράγματα, αλλά πρέπει να είμαστε προϊδεασμένοι και για τις απειλές που ελλοχεύουν.

Το Bitdefender είναι ένας ηγέτης στον τομέα του Cybersecurity που παρέχει τις καλύτερες λύσεις πρόληψης, ανίχνευσης και απόκρισης απειλών παγκοσμίως. 

Με το Bitdefender Total Security  που κερδίζει όλα τα άλλα λογισμικά ασφαλείας προσφέροντας σας την καλύτερη προστασία μαζί με τον χαμηλότερο αντίκτυπο στην απόδοση, μπορείτε να ελέγξετε τις διαρροές προσωπικών σας στοιχείων και να ανιχνεύσετε πιθανές απειλές σταματώντας κάθε είδους malware σε πραγματικό χρόνο.

Back to top Back to top